Rusia a depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 19 martie 2015 106 afişări

Rusia a depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei declanşate de prăbuşirea cotaţiilor petrolului şi sancţiunile occidentale care au limitat accesul la creditare, a declarat joi ministrul de Finanţe Anton Siluanov, la o conferinţă de afaceri.

"Vârful negativ este în urma noastră şi vedem unele semne de stabilizare. Şi situaţia din sectorul financiar se stabilizează. Vedem creşterea câştigurilor pe pieţele de obligaţiuni, iar piaţa financiară se îndreaptă spre creştere", a spus Siluanov la conferinţa organizată de Uniunea Rusă a Industriaşilor şi Antreprenorilor, transmite Bloomberg.

Cel mai mare exportator de energie din lume scapă de efectele celor mai scăzute preţuri ale petrolului de după 2009 şi ale sancţiunilor economice occidentale impuse din cauza crizei din Ucraina.

Rubla şi-a mai revenit după declinul de 46% înregistrat în 2014, înregistrând în februarie cele mai bune performanţe comparativ cu celelalte pieţe emergente.

În timp ce inflaţia a început să se stabilizeze, banca centrală a început un ciclu de relaxare monetară şi s-a concentrat mai mult pe susţinerea economiei. Banca Rusiei a redus săptămâna trecută dobânda de politică monetară pentru a doua oară în acest an şi a semnalat că relaxarea monetară va continua, dacă creşterea preţurilor de consum va încetini.

Rusia ar putea menţine inflaţia în acest an la 11%-12%, potrivit ministrului de Finanţe.

Rubla s-a depreciat joi faţă de dolar, după trei zile de creşteri, fiind tranzacţionată în scădere cu 1,2%. Indicele bursier Micex este în urcare cu 0,3%.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat la aceeaşi conferinţă că o mai mare libertate a companiilor este cel mai bun răspuns la dificultăţile şi restricţiile externe.

"Acesta este motivul pentru care vom continua să creăm condiţii pentru toţi cei care sunt pregătiţi să investească în economia şi industria internă, dezvoltarea de tehnologii şi crearea de locuri de muncă moderne", a spus Putin.

Persistenţa tensiunilor provocate de implicarea Rusiei în criza ucraineană riscă să îndepărteze investitorii străini. General Motors a anunţat miercuri că intenţionează să oprească activitatea fabricii din St. Petersburg şi să oprească vânzările mărcii Opel şi a majorităţii modelelor Chevrolet pe această piaţă.

Vânzările auto din Rusia au scăzut anul trecut cu 10%, iar declinul s-a accelerat în 2015, cu o scădere de 38%n februarie.

Ieşirile de capital din Rusia au crescut de peste două ori în 2014, la 151,5 miliarde de dolari, obligând autorităţile să răspundă cu reduceri de cheltuieli şi majorarea de urgenţă a dobânzii de politică monetară în decembrie.

Rusia a inclus un fond anti-criză de aproape 234 de miliarde de ruble în bugetul din acest an, care va fi folosit la susţinerea companiilor de importanţă sistemică, a spus Putin, adăugând că costurile de împrumut sunt în continuare exagerate.

Prăbuşirea rublei şi interzicerea de către Rusia a importurilor de alimente, ca reacţie la sancţiunile occidentale, au făcut ca preţurile de consum să crească în februarie cu 16,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai mult după 2002.

PIB-ul s-a contractat cu 1,5% în ianuarie, faţă de intervalul similar din 2014, potrivit estimărilor preliminare ale Ministerului Economiei.

Economia Rusiei ar putea înregistra în acest an un declin de până la 4%, anticipează banca centrală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
ECONOMIE,
/actualitate/rusia-a-depasit-cea-mai-dificila-perioada-a-crizei-14017981
14017981
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.