Rusia suspendă toate zborurile către Egipt, în urma prăbuşirii avionului Airbus în Sinai
Rusia a dispus suspendarea tuturor zborurilor către Egipt, în urma unor indicii potrivit cărora prăbuşirea avionului rus, sâmbătă, în apropiere de staţiunea balneară egipteană Sharm el-Sheikh, a fost cauzată de o bombă, a anunţat vineri Vladimir Putin, relatează BBC News online.
Preşedintele a anunţat suspendarea zborurilor după ce anchetatori britanici au afirmat că ei cred că o bombă a fost plasată în cala avionului, înainte de decolare.
Marea Britanie şi-a suspendat zborurile către Sharm el-Sheikh şi-i aduce pe britanicii din staţiune acasă.
Militanţi afiliaţi grupării Statul Islamic (SI) afirmă că ei au doborât avionul.
Airbusul A321 Metrojet, care efectua zborul KGL9268 de la Sharm el-Sheikh la Sankt Petersburg, s-a prăbuşit sâmbătă în Peninsula Sinai, iar toate cele 224 de persoane de la bord au murit. Marea majoritate a victimelor sunt cetăţeni ruşi.
Militanţi din cadrul grupării Provincia Sinai, afiliată SI, nu au spus cum ar fi distrus avionul. SI a îndemnat la război atât împotriva Rusiei, cât şi Statelor Unite, din cauza campaniilor lor aeriene în Siria.
Oficiali britanici au declarat că au primit informaţii care au la bază interceptări ale unor comunicaţii între militanţi din gruparea Peninsula Sinai, potrivit cărora o bombă a provocat prăbuşirea.
Însă atât Egiptul, cât şi Rusia, au îndemnat anterior să nu se tragă concluzii pripite.
Măsuri suplimentare de securitate
Mii de turişti aflaţi în concediu - 19.000 din Marea Britanie - erau blocaţi în continuare în Sharm el-Sheikh.
Numeroşi britanici urmau să revină acasă vineri, însă una dintre principalele companii aeriene care operează în staţiunea egipteană - Easyjet - afirmă că avioanele sale au fost reduse substanţial de către autorităţile egiptene - la două de la zece zboruri.
Ministrul egiptean al Aviaţiei Civile Hossam Kamal a dezminţit interzicerea vreunor zboruri, dar a evocat o problemă de "capacitate" pe aeroport, în contextul unor măsuri de securitate suplimentare şi unui număr de avioane mai mare decât de obicei.
În contextul în care ancheta cu privire la prăbuşirea avionului continuă, corespondentul BBC în probleme de securitate Frank Gardner apreciază că, în pofida faptului că oficialii britanici nu au exclus o problemă tehnică, ei consideră că această ipoteză este tot mai improbabilă.
Noi informaţii au apărut miercuri. Centrul Comun de Analiză a Terorismului (JTAC) din cadrul Guvernului britanic a evaluat în ultimele zile cauzele prăbuşirii avionului rusesc.
Anchetatori din domeniul securităţii suspectează că o persoană cu acces la compartimentul pentru bagaje din avion ar fi plasat un dispozitiv exploziv într-un bagaj - sau deasupra bagajelor - chiar înainte ca avionul să decoleze.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro