Scafandrii au găsit din greşeală epava navetei spaţiale Challenger în largul coastei Floridei

Autor: Petru Mazilu Postat la 11 noiembrie 2022 166 afişări

Scafandrii au găsit din greşeală epava navetei spaţiale Challenger în largul coastei Floridei

Scafandrii unei echipe de realizatori de documentare care căutau epava unui avion din al doilea război mondial în largul coastei Floridei au găsit o secţiune de şase metri din naveta spaţială Challenger, care a explodat şi s-a rupt la scurt timp după lansarea sa în 1986, a anunţat NASA.

Scafandrii au contactat NASA după ce au observat pe fundul oceanului un obiect mare, acoperit parţial de nisip şi purtând dalele distinctive ale navetei, au anunţat reprezentanţii agenţiei spaţiale americane, potrivit Reuters.

„Această descoperire ne oferă ocazia de a analiza încă o dată moştenirea celor şapte pionieri pe care i-am pierdut şi de a reflecta asupra modului în care această tragedie ne-a schimbat", a declarat Bill Nelson, administratorul NASA.

Scafandrii explorau fundul mării în largul Floridei la începutul acestui an, în cadrul unui documentar al History Channel despre Triunghiul Bermudelor. Aceştia căutau epava unui avion de salvare PBM Martin Mariner Mariner care a dispărut fără urmă pe 5 decembrie 1945, în timp ce încera să găsească cinci bombardiere torpiloare ale Marinei americane care dispăruseră şi ele în acea zi.

Aceasta este prima bucată din Challenger care a fost localizată. Nelson a declarat că NASA va decide dacă va recupera epava şi „ce acţiuni suplimentare ar putea lua în privinţa artefactului care să onoreze în mod corespunzător moştenirea astronauţilor căzuţi pe Challenger şi a familiilor care i-au iubit".

Challenger a luat foc la 73 de secunde după ce a decolat de la Centrul Spaţial Kennedy, pe 28 ianuarie 1986. Toţi cei şapte membri ai echipajului au fost ucişi.

Investigaţiile ulterioare au pus dezastrul pe seama unor probleme tehnice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
challenger,
epavă,
florida

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.