Se profilează un mister pe piaţa gazelor: unde au mers cele 1,1 miliarde de metri cubi de gaz nou extras de americani din Marea Neagră în 2023 şi de ce România încă importă anual 2,6 mld. mc de gaz?

Autor: Roxana Petrescu Postat la 12 ianuarie 2024 143 afişări

„Producţia internă realizată în anul 2023 a fost de 99,1 TWh (aprox. 9,3 mld m3). Această producţie a fost realizată de Romgaz, OMV Petrom, Black Sea Oil & Gas (împreună cu Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia), Amromco Energy, Foraj Sonde Craiova, Dacian Petroleum, Raffles Energy, Mazarine Energy România, Stratum Energy România, Serinus Energy România“, au precizat reprezentanţii Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazului natural. În 2022, producţia de gaze a României a fost de 97,8 TWh (9,1 mld. mc), mai arată datele Transgaz.

Anul trecut, importurile de gaze ale României au rămas la un nivel aproximativ constant, 2,6 miliarde de metri cubi (mld. mc) faţă de 2,8 mld. mc în 2022 ♦ În timp ce importul a rămas constant, consumul a scăzut cu 12% (-1,3 mld. mc), până la 9,7 mld. mc, cel mai scăzut nivel din 2012 încoace ♦ În acest context, exporturile de gaze ale României au ajuns la 2,2 mld. mc, cu fix 1,3 mld. mc peste cantităţile din 2022 ♦ Cel mai important eveniment care a avut loc anul trecut în piaţa locală a gazului a fost producţia de 1,1 mld. mc pe care americanii de la BSOG au scos-o din Marea Neagră, au injectat-o în sistemul românesc de gaze şi pe care au vândut-o integral către francezii de la ENGIE ♦ A fost acest gaz nou sursa principală pentru creşterea exporturilor? Imposibil de spus, molecula de gaz nu are miros, spun oamenii din industrie, iar direcţia fluxului este dictată de preţ şi de cerere ♦ Ce este totuşi cert? Gazul nou din Marea Neagră a acoperit declinul producţiei interne, dar şi aşa România oricum nu ar fi putut să îşi acopere consumul intern, chiar şi cu scăderea pronunţată, fară a apela şi la importuri. Visul de hub regional mai are de aşteptat.

„Producţia internă realizată în anul 2023 a fost de 99,1 TWh (aprox. 9,3 mld m3). Această producţie a fost realizată de Romgaz, OMV Petrom, Black Sea Oil & Gas (împreună cu Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia), Amromco Energy, Foraj Sonde Craiova, Dacian Petroleum, Raffles Energy, Mazarine Energy România, Stratum Energy România, Serinus Energy România“, au precizat reprezentanţii Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazului natural. În 2022, producţia de gaze a României a fost de 97,8 TWh (9,1 mld. mc), mai arată datele Transgaz.

Practic, de la un an la altul creşterea producţiei interne a fost numai de 2%, deşi anul trecut a fost primul an complet de producţie pe americanii de la Black Sea Oil & Gas şi perimetrul lor din Marea Neagră, Midia Gas Development (MGD). Potrivit informaţiilor furnizate de BSOG, anul trecut producţia de gaze din Marea Neagră, proiectul MGD, a fost de 1,1 miliarde de metri cubi, dublă faţă cea din 2022, în condiţiile în care proiectul a ajuns la faza producţiei la jumătatea anului 2022. De ce nu se vede acest lucru mai clar în producţia totală a României? Din cauza declinului de producţie raportat de ceilalţi doi mari producători, OMV Petrom şi Romgaz. Niciuna dintre cele două companii nu şi-au publicat încă rapoartele pe anul trecut, dar datele de la nouă luni arată scăderi pe linie în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale.

În cazul OMV Petrom, producţia de gaze a grupului a scăzut cu 4% în primele nouă luni din 2023 faţă de 2022, până la 2,48 miliarde de metri cubi faţă de 2,59 de miliarde de metri cubi. În cazul Romgaz, producţia pentru primele nouă luni a scăzut cu aproape 5%, de la 3,68 miliarde de metri cubi, la 3,5 miliarde de metri cubi pentru primele nouă luni din 2023. Companiile nu au raportat până acum rezultatele anuale, dar pe baza ritmului de scădere a producţiei, se poate estima că împreună OMV Petrom şi Romgaz au avut un declin de circa 0,5 miliarde de metri cubi. Astfel, gazul nou din Marea Neagră scos la suprafţă de BSOG a putut acoperi această cantitate, a asigurat o uşoară creştere a producţiei, acel procent de 2%, iar unele cantităţi posibil au luat calea exportului, deşi este imposibil de aflat sursa gazului care trece graniţa.

De altfel, ceea ce este foarte inte­re­sant din datele furnizate de Transgaz este faptul că în 2023 importurile de gaze ale României au rămas la un nivel relativ constant faţă de 2022, de 2,6 miliarde de metri cubi anul trecut, faţă de 2,8 miliarde de metri cubi în 2022.

Exportul de gaze a crescut însă de 2,4 ori, de la 0,9 mi­liarde de metri cubi în 2022, la 2,2 mi­liarde de metri cubi anul trecut. Din Marea Neagră, BSOG a extras 1,1 mi­liarde de metri cubi, gaz care a intrat integral în sistemul românesc de transport, dar care mai departe este cumpărat de ENGIE în baza unui contract pe 10 ani. Mai departe, cum utilizează ENGIE acesta gaz ţine de politica sa comercială, astfel că datele nu sunt publice.

„ENGIE România are ca misiune principală asigurarea securităţii de aprovizionare a clienţilor casnici şi non-casnici. Din această perspectivă, strategia noastră de aprovizionare se stabileşte în baza unui mix echilibrat între contractele pe termen scurt, mediu şi lung şi a unei politici adecvate de înmagazinare, concepute pentru a putea face faţă creşterilor de consum specifice perioadei de iarnă. Acordul cu Black Sea Oil & Gas, semnat în 2018 de către ENGIE Energy Management, filială a ENGIE SA, este o modalitate pentru ENGIE Roânia de a securiza nevoile portofoliului de clienti din România, care sunt determinate de condiţiile meteo şi de nivelul cererii industriale“, au precizat reprezentanţii ENGIE România.

Una dintre explicaţiile care permit o creştere atât de mare a exportului este scăderea consumului intern de gaze, de circa 12% anul trecut. Practic, importurile de gaze au rămas relativ constante, consumul intern a scăzut semnificativ, astfel că au existat nişte cantităţi mai mari de gaze care au putut fi mutate peste graniţe, în funcţie de preţ. Sursa lor, că este gaz din Marea Neagră, de pe uscat sau transit, rămâne însă marea necunoscută.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Marea Neagra,
gaze,
romania,
miliarde,
americani,
import,
mister

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.