Şefa Spitalului Militar de Urgenţă: Viitorul va fi al chirurgiei robotice. Acum vrem să cumpărăm şase roboţi Da Vinci. Costul unei operaţii este în jur de 10.000 de euro

Autor: Florentina Niţu Postat la 24 septembrie 2024 34 afişări

Şefa Spitalului Militar de Urgenţă: Viitorul va fi al chirurgiei robotice. Acum vrem să cumpărăm şase roboţi Da Vinci. Costul unei operaţii este în jur de 10.000 de euro

Viitorul va fi al chirurgiei robotice, dar, în această etapă de dezvoltare şi investiţii a sistemului medical din România, robotul Da Vinci, spre exemplu, trebuie să se adreseze acelor afecţiuni cărora le este adresat, pentru că altfel este foarte scump de folosit. Aşadar, nu putem face numai chirurgie robotică la scară mai mare, pentru că o operaţie cu robotul Da Vinci este în jur de 10.000 de euro, a spus general maior prof. univ. dr. Florentina Ioniţă Radu, director general – comandant în cadrul Spitalului Militar de Urgenţă din Bucureşti.

„Robotica este viitorul, dar nu numai pentru chirurghie, ci şi pentru neurochirurghie. Suntem în dezvoltare şi este un trend pe care ne dorim să-l ţinem. (...) Acum vrem să cumpărăm şase roboţi Da Vinci, suntem în achiziţie centralizată pe SEAP, iar această procedură nu este deconectată de CNAS şi cred că dacă nu avem centre de cost pentru serviciile medicale, sistemul medical nu va progresa”, a spus general maior prof. univ. dr. Florentina Ioniţă Radu în cadrul evenimentului ZF Health & Pharma Summit 2024.

Ea a adăugat că îşi doreşte să fie în România centre de cost pentru serviciile medicale.

„Până nu le avem, vom trăi în statul paralel. Costul actului medical în sistemul de stat este unul şi costul actului medical în sistemul privat este altul. Dacă nu facem acest lucru, vom vorbi despre el până vom ieşi la pensie.”

Medicul Florentina Ioniţă Radu a menţionat că Spitalul Militar a avut un robot Da Vinci şi l-am scos din uz, pentru că şi-a îndeplinit durata de viaţă. „Acum, sunt trei firme care se bat în costuri pe SEAP şi sperăm să obţinem un preţ bun.”

Aceasta a mai spus că acum se lucrează la refacerea infrastructurii spitalului, pentru că Spitalul Militar este destul de vechi şi trebuie refăcut. „Avem finanţare din fonduri europene, de la CNAS şi fonduri de la Ministerul Apărării. În acelaşi timp, am investit foarte mult. Suntem singurul spital care are sistemul de iradirere intraoperatorie pentru tumorile cerebrale, un pas înainte. De asemenea, avem o investiţie în radioembolizare cu molecule de itriu 90 şi suntem printre primii care fac asta în ţară.”

Spitalul Militar încercă să ţină pasul cu investiţiile la fel cum fac şi spitalele din mediul privat, iar general maior prof. univ. dr. Florentina Ioniţă Radu consideră că este loc în continuare pentru toată lumea în acest sector. „Însă este important să ne jucăm corect şi să facilităm accesul pacientului la servicii medicale. De ce marile spitale private nu investesc şi în unităţi de primiri urgenţe?”

În acelaşi timp, vizavi de abonamentele la sistemul privat de sănătate, ea crede că „ţin oamenii sunt capitvi”. „Dacă durează treo luni să te programezi la privat, de ce e mai bun abonamentul de sistemul privat decât să mergi la stat?”, se întreabă medicul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spital,
militar,
chirurgie,
cost,
viitor,
cumparare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.