Şeful Eurogroup: Creditorii Greciei vor lua o decizie privind programul Greciei "probabil vineri"

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 10 iulie 2015 44 afişări

Creditorii internaţionali ai Greciei vor lua o decizie referitoare la programul de reforme propus de Guvernul elen "probabil astăzi", a declarat vineri preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, relatează Bloomberg.

"Va fi o analiză, probabil astăzi, mai târziu. Dacă va fi un sprijin larg în Grecia, va fi mai credibil. Va trebui să vedem şi dacă propunerile sunt bune, dacă vor scoate cu adevărat Grecia din criză", a spus Dijsselbloem.

Oficialii zonei euro vor analiza vineri, la Bruxelles, propunerile trimise joi noaptea de Guvernul de la Atena. Parlamentul elen va vota ulterior programul de reforme, tot vineri.

Ministrul finlandez de Finanţe Alexander Stubb a confirmat pe Twitter că Eurogroup va analiza programul sâmbătă, după ce creditorii vor avea timp să îl analizeze.

Guvernul german al cancelarului Angela Merkel s-a abţinut să emită aprecieri asupra programului propus de Grecia în schimbul unui nou program de susţinere de 53,5 miliarde de euro, precizând că aşteaptă prima analiză a creditorilor.

Dijsselbloem a mai spus că la reuniunea de sâmbătă ar putea fi luate decizii cu impplicaţii majore.

Liderii europeni urmează să se reunească duminică pentru a discuta o soluţie finală referitoare la finanţarea Greciei.

Noul plan de reforme include o creştere a TVA la 23% pentru serviciile de restauraţie şi la 13% pentru industria hotelieră, precum şi reforme în sistemul de pensii şi în domeniul public. În plus, Grecia intenţionează să elimine scutirea de TVA pentru insulele greceşti, până la sfârşitul lui 2016.

De asemenea, Atena prevede creşterea impozitelor pentru societăţi şi armatori. Propunerile vizează şi creşterea imediată a taxelor pentru produsele de lux şi publicitatea la televiziune.

Atena mai propune relansarea privatizărilor, îngheţate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras.

Grecia cere în schimbul reformelor un nou program de finanţare în valoare de 53,5 miliarde de euro pentru acoperirea datoriilor scadente până în 2018, o revizuire a ţintei excedentului bugetar primar în conformitate cu înrăutăţirea situaţiei economice şi o reprofilare a datoriilor pe termen lung.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către BCE. Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni.

În lipsa acordului, statul elen riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
CREDITORI,
/actualitate/seful-eurogroup-creditorii-greciei-vor-lua-o-decizie-privind-programul-greciei-probabil-vineri-14573899
14573899
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.