Senatul a adoptat tacit proiectul ce aprobă OUG prin care secretarii Guvernului pot fi ordonatori de credite
Senatul a adoptat tacit, luni, proiectul de lege pentru aprobarea OUG pentru modificarea Codului administrativ, prin care secretarii din cadrul Guvernului au calitatea de ordonator de credite pe perioada vacanţei funcţiei de ministru.
Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2019 pentru completarea art. 61 alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.
Potrivit textului Ordonanţei, asigurarea stabilităţii funcţionării ministerului, pe perioada vacanţei funcţiei de ministru sau în situaţia imposibilităţii exercitării de către acesta a funcţiei, se propune ca atribuţia ministrului de ordonator principal de credite să fie exercitată de către secretarul general al ministerului, înalt funcţionar public care are rolul de a asigura continuitatea activităţii ls nivelul unui minister. De asemenea secretarul general preia şi funcţia de reprezentant legal al ministrului a cărui funcţie este vacantată, sau căruia îi este imposibil să-şi exercite funcţia.
„Vacanţa funcţiei de ministru la nivelul ministerelor menţionate afectează îndeplinirea atribuţiilor generale ale miniştrilor prevăzute de lege, fapt care determină blocaje atât în activitatea strategică a acestora, precum şi la nivelul organelor de specialitate din subordinea acestora, cu impact negativ asupra cetăţenilor şi mediului de afaceri. Cu privire la blocajele activităţii curente, menţionăm, cu titlul de exemplu, imposibilitatea asigurării plăţii şi drepturilor salariale ale personalului angajat la nivelul acestor ministere în concordanţă cu prevederile legale, privind data plăţii salariilor în instituţiile publice, ori nerespectarea obligaţiilor financiare prevăzute în contracte cu agenţi comerciali", se arată în proiectul de lege.
În acest sens, se impune crearea cadrului juridic necesar pentru asigurarea stabilităţii funcţionării ministerului, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcţionale între structurile ministerului, precum şi cu celelalte autorităţi şi organe ale administraţiei publice pe perioada vacanţei funcţiei de ministru sau în situaţia în care acesta se află în imposibilitatea absolută a exercitării mandatului.
Potrivit Comisiei de administraţie publică, Ordonanţa de urgenţă are ca obiect de reglementare completarea art 61 alin (2) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în sensul că atribuţia de ordonator principal de credite a ministrului să fie exercitată de către secretarul general al ministerului, pentru asigurarea stabilităţii funcţioării ministerului, pe perioada vacanţei funcţiei de ministru sau în situaţia imposibilităţii exercitării de către acesta a funcţei.
Actul normativ a fost adoptat în septembrie de Guvern în contextul în care aproape 4.200 de angajaţi din Ministerul Mediului şi agenţiile care ţin de această instituţie, precum şi aproximativ 200 de angajaţi de la Energie nu îşi primiseră salariile, în urma demisiei miniştrilor ALDE.
Pe 27 august, trei miniştri ai ALDE Graţiela Gavrilescu, Anton Anton şi Viorel Ilie au demisionat din Guvern, după ce partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a decis ieşirea de la guvernare. Ulterior, Graţiela Gavrilescu a acceptat să fie din nou nominalizată la Ministerul Mediului, fapt pentru care a fost exclusă din ALDE.
De asemenea, Ion Cupă şi Alexandru Băişanu, au accept alături de Gavrilescu să fie nominalizaţi în Guvern, prin urmare fiind şi ei excluşi din ALDE. Klaus Iohannis a respins atunci remanierea propusă de Viorica Dăncilă.
Proiectul de lege pentru aprobare OUG privind modificarea Codului administrativ, urmează să fie votat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro