SIDERURGIE: Cine plateste privatizarea CSR?

Postat la 17 februarie 2006 1 afişăre

Procesul dintre americanii de la Noble Ventures si AVAS s-a incheiat in februarie. Arbitrii internationali ar putea da un verdict, cel mai devreme, in mai. Atunci statul va afla daca plateste sau nu daunele de 353 de milioane de dolari, cerute de fostii proprietari ai Combinatului Siderurgic Resita.

Procesul dintre americanii de la Noble Ventures si AVAS s-a incheiat in februarie. Arbitrii internationali ar putea da un verdict, cel mai devreme, in mai. Atunci statul va afla daca plateste sau nu daunele de 353 de milioane de dolari, cerute de fostii proprietari ai Combinatului Siderurgic Resita.

Anul acesta, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are de rezolvat doua chestiuni care trec pe planul secund zecile (daca nu sutele) de vanzari de active la societati la mana a doua. Pe de o parte, lansarea la privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), singura societate cu "greutate" ramasa in portofoliu. Pe de alta parte, procesul cu investitorii americani de la Noble Ventures, pentru cea dintai privatizare a Combinatului Siderurgic Resita (CSR), din 2000. 

Daca in primul caz AVAS spera sa stranga cateva sute de milioane de dolari, in cel de al doilea statul roman risca sa piarda cateva sute. Iar verdictul s-ar putea da, cel mai devreme, in luna mai sau, cel mai tarziu, la sfarsitul verii, dupa cum estimeaza Florentin Tuca, cel care a fost seful echipei de avocati romani care s-a ocupat de proces. 

Ochii ambelor tabere sunt atintiti, acum, inspre Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii (ICSID), de la Washington, care trebuie sa anunte castigatorul procesului. Aceasta este instanta unde Noble Ventures a actionat statul roman, acum mai bine de trei ani, cerand daune de 353 de milioane de dolari. 

Ce argumente au investitorii americani? Noble Ventures sustine ca statul roman nu si-a respectat obligatia contractuala de reesalonare a datoriilor bugetare pe care CSR le avea la momentul privatizarii. AVAS contraataca, pretinzand ca americanii au incalcat contractul de privatizare, neachitand ratele aferente actiunilor cumparate si neefectuand investitiile asumate, in valoare de 100 de milioane de dolari. Singura suma pe care statul ar fi primit-o este cea de 500.000 de dolari, garantia obligatorie pentru preluarea combinatului. 

Conflictul a pornit, practic, la un an de la incheierea contractului de privatizare, adica in 2001. Atunci Noble Ventures a depus o cerere de arbitraj la ICSID, prin care acuza statul roman ca nu si-ar fi respectat obligatiile contractuale. 

Concret, statul nu a esalonat datoriile bugetare ale combinatului, asa cum s-ar fi angajat. Dupa doi ani de dispute, APAPS a redevenit actionar majoritar la CSR, in baza datoriilor bugetare pe care societatea nu reusise sa le achite. Noble Ventures a interpretat gestul ca pe o nationalizare a societatii. 

Acestea sunt, in mare, punctele asupra carora trebuie sa se pronunte Karl Blöckstiegel din Germania, Jeremy Lever din Marea Britanie si Pierre Marie Depuey din Franta, arbitri internationali desemnati in acest caz. 

Ultimele documente depuse de cele doua parti in februarie au fost deconturile de cheltuieli aferente acestei cauze. Surse apropiate procesului sustin ca in functie de acestea se vor calcula cheltuielile de judecata pe care va trebui sa le achite cei care pierd.  Cert este ca luarea unei decizii nu va fi usoara. In trei ani, "cazul Resita" a adunat peste 14.000 de pagini, pornind de la legislatia privatizarii, industria siderurgica din Romania si pana la ajutorul de stat. 

Pentru partea romana, dosarul a mai avut o semnificatie: suma de peste cinci milioane de dolari, achitata aparatorilor care au reprezentat AVAS - casa de avocatura americana White & Case si cea romaneasca Musat si Asociatii. Nici una dintre partile implicate in proces nu au voie sa faca nici o declaratie referitoare la rezultatul procesului. 

Arbitrii internationali au interzis, atat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, cat si avocatilor implicati in proces - Musat si Asociatii de partea statului roman si Appleton & Associates, de partea Noble Ventures - sa faca vreun comentariu cu privire la verdictul care va fi pronuntat. Indiferent care va fi decizia ICSID, istoria procesului ar putea continua. Hotararea arbitrilor internationali va putea fi contestata de oricare dintre parti, iar cauza s-ar putea judeca timp de inca un an. Intr-o asemenea varianta, statul se va mai confrunta cu o chestiune. 

Sursele citate sustin ca echipa de avocati de la Musat si Asociatii nu va mai putea fi aceeasi ca pana acum, dupa ce Florentin Tuca, avocatul care a coordonat echipa care s-a ocupat de CSR, a decis sa plece de la Musat si Asociatii. Cum vor trece aparatorii AVAS peste acest "hop" si de partea cui vor considera arbitri ca este dreptatea, vom vedea in urmatoarele luni.  

Urmărește Business Magazin

/actualitate/siderurgie-cine-plateste-privatizarea-csr-978051
978051
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.