SIDERURGIE: De ce scade pretul otelului

Postat la 30 ianuarie 2006 2 afişări

Cererea redusa de otel i-a domolit vantul din panze celui mai mare producator mondial. Mittal Steel a anuntat ca isi va reduce, anul acesta, productia cu un milion de tone de otel. Masura se va aplica la toate combinatele grupului, inclusiv Sidex Galati.

Cererea redusa de otel i-a domolit vantul din panze celui mai mare producator mondial. Mittal Steel a anuntat ca isi va reduce, anul acesta, productia cu un milion de tone de otel. Masura se va aplica la toate combinatele grupului, inclusiv Sidex Galati.

O strategie inteligenta, o echipa de negociatori puternica si o conjunctura internatioanla favorabila. Acestea au fost cateva din punctele tari pe care omul de afaceri anglo-indian Lakshmi Mittal si-a construit imperiul siderurgic. 

Strategia exista in continuare - Mittal Steel, cel mai mare producator mondial de otel, este in plan cu rentabilizarea combinatelor siderurgice cumparate pe cand le pastea falimentul. Si echipa de negociatori s-a pastrat. Piata, in schimb, incepe sa-i ofere surprize.  

Anul trecut, chinezii cumparau cat otel le cadea in mana. Si preturile mondiale s-au dublat comparativ cu 2003. Anul acesta, in schimb, China si-a schimbat strategia. Si-a crescut productia de otel cu 37,5%, numai in luna mai, potrivit datelor Institutului International de Fier si Otel (IISI). China a ajuns sa produca o treime din intreaga piata mondiala. Urmarea? Importurile s-au diminuat, iar preturile mondiale o data cu ele.   Singura miscare pe care o puteau face siderurgistii din afara Chinei a fost reducerea productiei. Mai intai, luna trecuta, grupurile Arcelor si ThyssenKrupp au anuntat ca scad productia. Mittal Steel, numarul unu mondial in productia de otel, le-a urmat. Compania va produce, in al treilea trimestru, cu un milion de tone de otel mai putin decat planificase initial. Iar planurile de scadere a productiei sunt valabile si pentru combinatul Mittal Steel Galati, fostul Sidex. De altfel, anul trecut, Sidex a produs 4,75 milioane de tone, mai putin cu 250.000 de tone fata de estimarile initiale. 

In ce masura va afecta conjunctura internationala planurile de afaceri ale Mittal Steel Galati? Ramane de vazut daca societatea va putea sa se tina de planul initial si sa realizeze, pana la finele lui 2005, o cifra de afaceri de trei miliarde de dolari, cat prevazuse initial. Iar incercarea este cu atat mai dificila, cu cat combinatul din Galati si-a schimbat, de putina vreme, seful. Locul lui Narendra Chaudhary, cel care a restructurat Sidex, a fost luat de K.A.P. Singh.

Poate prea optimist, Lakshmi Mittal spera la o revigorare a pietei spre sfarsitul anului. Mai mult, el pune scaderea cererii pe seama unei situatii conjuncturale. Situatia n-ar fi determinata de "o reducere brusca a cererii mondiale de otel, ci de stocurile prea mari facute de clienti", explica Mittal. Acestia ar fi cumparat mai mult decat aveau nevoie, inca de la sfarsitul lui 2004, de teama sa nu ramana fara marfa. Cum cererea "a ramas la acelasi nivel, acesti clienti isi lichideaza, acum, stocurile, afectand echilibrul dintre cerere si oferta", mai crede Mittal.

Piata ar urma sa-si regaseasca echilibrul, imediat ce stocurile sunt epuizate. Optimismul omului de afaceri anglo-indian este, oarecum, domolit de companiile de consultanta. Analistii germani de la Consline Research & Consulting prevad ca pretul otelului va continua sa scada, anul acesta, cu aproximativ 15 procente. 

Unul dintre motive il constituie continuarea scumpirii materiilor prime, energiei si transportului sau in cea mai buna varianta mentinerea la actualele cote.  In plus, preturile finale ale otelului vor fi influentate si de majorarea capacitatilor de productie, dar si de cresterea sub asteptari a economiei mondiale.

Poate cu aceste cifre in minte, Mittal da tarcoale unei piete de care a fugit acum mai bine de 25 de ani: India. Omul de afaceri si-a proiectat si un buget pentru construirea unui combinat siderurgic si a unei mine de fier in tara natala: aproape sapte miliarde de dolari. Deocamdata, proiectul este la faza discutiile cu autoritatile indiene. "Exista un mare potential de crestere pe aceasta piata", crede Mittal. Si ca el, coreenii de la Posco - al cincelea producator mondial de otel. 

Ei au semnat, deja, un acord cu autoritatile indiene, pentru construirea unui combinat siderurgic, a unui port si a unei mine. Valoarea proiectului este de 12 miliarde de dolari. Iar fabrica va incepe sa produca cel mai probabil in 2010.

Mana de lucru ieftina  - 1,2 dolari/ora - este si ea un argument. Ca si potentialul de crestere a consumului. 
Daca acum India consuma circa 32 de milioane de tone de otel, in urmatorii sapte ani cererea s-ar putea dubla, dupa cum crede ministrul indian al otelului. 

Pe de alta parte, investitorii in siderurgia indiana va trebui sa-si adapteze planurile la o piata locala dominata de o companie veche de 131 de ani, Tata Steel. Companie care si-a facut, la randul sau, planuri mari. Tata, o firma de familie, spera sa-si creasca veniturile cu aproape 50%, anul acesta, pana la 24 de miliarde de dolari. Afacerile cu masini, otel si IT sunt cele pe care firma indiana mizeaza. 

Vor reusi investitorii straini sa "contraatace" avantul Tata Steel? Deocamdata ei sunt optimisti. Dar iau in calcul dezvoltarea afacerilor si in alte regiuni.

Rusia si Brazilia sunt alte tari aflate in vizorul siderurgistilor, pe langa India si China. Cresterea economica din cele patru tari, cu o populatie totala de 2,7 miliarde de locuitori va putea impulsiona si productia mondiala de otel, mai spune Mittal. El mizeaza pe o apreciere a cererii de otel cu 3-4%, in "viitorul previzibil".

Estimarile analistilor par sa-l sustina. Daca, in 2005, cererea mondiala de otel va ajunge la un miliard de tone, in 2006, aceasta va depasi 1,05 miliarde de tone, arata un studiu al Consline. Tot China ar urma sa fie "motorul" acestei cresteri. 

Deocamdata, insa, piata internationala a intrat intr-o perioada de stagnare. Siderurgistii incearca sa impulsioneze pretul otelului, reducandu-si productia. Pe hartie, socotelile par corecte: oferta va fi mai mica, cererea - cred producatorii de otel - nu va scadea. Prin urmare, clientii vor fi dispusi sa plateasca mai mult pentru otelul cumparat. Cat de reale sunt aceste calcule, vom vedea spre sfarsitul anului, cand aceiasi siderurgisti estimeaza ca cererea de otel va reveni "la cotele normale".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/siderurgie-de-ce-scade-pretul-otelului-978660
978660
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.