LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Simion Creţu, director general ADR Centru: “Toată regiunea noastră a avut o evoluţie foarte bună, suntem între primele regiuni la foarte mulţi indicatori”

Autor: Mirabela Tiron Postat la 24 ianuarie 2023 115 afişări

Simion Creţu, director general ADR Centru: “Toată regiunea noastră a avut o evoluţie foarte bună, suntem între primele regiuni la foarte mulţi indicatori”

Judeţul Alba s-a dezvoltat “miraculous”, a ajuns un judeţ de top, dar în general toată regiunea centru a avut o  evoluţie foarte bună, a spus în cadrul conferinţei Simion Creţu, director general ADR Centru.

“Suntem între primele regiuni la foarte mulţi indicatori, de departe este Bucureşti/Ilfov, Capitala are multe sedii de firme. În comparaţie este dezvoltat vestul, are două judeţe foarte bune dar şi două judeţe cu mari probleme, Hunedoara cu minerii şi Caraş Severin. Urmăm noi cu 4 judeţe care se situează bine la PIB pe cap locuitor, Braşov, Sibiu, Alba şi Mureş sunt bine. La exporturi suntem în top, la PIB pe cap de locuitor suntem a treia regiune, ne depăşeşte un pic vestul, exporturile au crescut foarte mult datorită investiţiilor”, a mai spus el.

România a fost finanţată cu 79,98 miliarde de euro  de când a fost primită în UE (16 ani) iar ca şi contributor a contribuit cu 26,45 miliarde de euro, rezultatul net fiind un plus de 53,5 de miliarde de euro, a adăugat şeful ADR Centru.

“În regiunea noastră  IMM-urile sunt principalul nostru interlocutor ca număr. Evoluţiile sunt bune, lucrurile evoluează în regiunea noastră. Noi suntem o instituţie relativ nou”. Agenţia pentru Dezvoltare Regională a apărut ca o necesitate pentru aderare, în 1999 România trebuia să înceapă negocierile cu Comisia Europeană şi nu avea structura teritorială şi trebuiau create regiuni, a explicat el.

S-a optat pentru crearea de regiuni de dezvoltare economică şi socială prin asocierea judeţelor, s-a creat acest cadru să fie introduse ca structuri. Au fost create cele 8 agenţii de dezvoltare.

“În regiunea noastră  IMM-urile sunt principalul nostru interlocutor ca număr.

Ne aflăm în situaţia în care avem pentru perioada 2021-2027 51,9 miliarde de euro  intră şi cei cu subvenţii FEGA. Nu am cheltuit mai nimic că nu am avut când, fondul de coeziune este structurat pe 16 programe operaţionale, cu asistenţă tehnică, toate aprobate. În 2023 se vor lansa 200 apeluri cu o valoare de peste 20 de miliarde de euro, destul de important şi greu”.

Activitate ADR este de  planificare -programare, toate activităţile se fac pe baza de planuri, strategii.

“Gestionăm un program de dezvoltare, o strategie de specializare inteligentă, facem strategii sectoriale, analize, prognoze astfel încât să avem un barometru al vietii economice din regiune, în parteneriat, există o serie de comitete, comisii, grupuri de lucruri care spre suprinderea mea funcţionează, oamenii sunt interesaţI la nivelul instituţiilor publice şi private, am ajuns la etapa la care aceste documente sunt monitorizate, se fac raporate, se aprobă, din punctul astă de vedere se lucrează correct. Este important să numeri să vezi ce ai realiza”

El a mai spus că în perioada 2021-2027 pe zona privată discutăm de Programul Regional, am devenit Autoritate de Management, suntem responsabili de ghiduri, de implementare, facem plăţi, deci lucrurile se pot operaţionaliza.

“Pe toate ghidurile vrem să avem o deschidere, în loc de 15 zile în care ghidul trebuie să stea în consultare,  noi îl lăsam o lună sau două, vin reacţiile în perioada asta. Ghidurile nu sunt încă în dezbatere publică, se lucrează la ele, vom merge pe calendar. (…) În fiecare judeţ vom merge să discutăm cu antreprenori, cei din infrastructura de afaceri, să luăm semnalele care există, începem caravana. Banii îşi produc efectul dacă sunt consumaţI”


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.