Studiu: 80% dintre companiile din România folosesc sisteme învechite de planificare a resurselor

Autor: Cosmin Pirv Postat la 12 noiembrie 2020 40 afişări

Studiu: 80% dintre companiile din România folosesc sisteme învechite de planificare a resurselor

Peste 80% dintre companiile din România folosesc sisteme de planificare a resurselor organizaţiei învechite şi insuficient digitalizate, conform analizelor Horváth & Partners. Platformele moderne ar asigura o creştere a profitabilităţii, în medie, cu 20%.

„Peste 80% dintre companiile din România folosesc sisteme de planificare a resurselor organizaţiei (ERP –Enterprise Resource Planning) învechite şi insuficient digitalizate, conform analizelor Horváth & Partners şi statisticilor anuale furnizate de Comisia Europeană, prin Digital Economy and Society Index - DESI din 2020”, se arată într-un comunicat al Horváth & Partners.

Conform acestuia, pentru a fi competitive, companiile au nevoie de platforme ERP moderne, care odată implementate reduc cheltuielile de funcţionare şi timpul mediu alocat diferitelor activităţi cu până

la 30%, iar profitabilitatea creşte, în medie, cu 20%.

Potrivit reprezentanţilor companiei, este necesar ca România să acorde o importanţă sporită digitalizării managementului proceselor din companii, în primul rând din cauza contextului actual influenţat de pandemie, dar şi pentru că avem un decalaj semnificativ de recuperat faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană. Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI), care măsoară anual evoluţia ţărilor membre ale UE din punct de vedere al competenţelor digitale, a plasat România pe locul 26 din 28, în 2020.

„Necesitatea unor iniţiative de digitalizare, automatizare, simplificare şi eficientizare a proceselor de business este în prezent din ce în ce mai acută. Procesele de business optimizate reprezintă fundaţia oricărei organizaţii de succes, iar o gestionare corectă a acestora se face printr-o platformă de planificare a resurselor întreprinderii sau, pe scurt, ERP. Un sistem ERP are rolul de a integra toate informaţiile care ţin de funcţionarea unei companii într-o platformă digitală unică. De aceea, o platformă ERP învechită aduce cu sine şi probleme de profitabilitate a afacerii, este dificil de utilizat şi pune o presiune majoră pe angajaţii din departamentele de operaţiuni, financiar şi IT. Contextul economic actual, plin de provocări, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toate companiile care nu şi-au modernizat sau schimbat sistemele ERP învechite şi care acum ar putea avea şi mai mult de suferit”, a explicat Maria Boldor, responsabil pentru proiecte de transformare de business în cadrul Horváth & Partners România.

Potrivit reprezentanţilor companiei, reorganizarea platformelor a devenit vitală, mai ales în contextul crizei Covid.

„Acum este momentul optim în care companiile din România trebuie să se concentreze pe optimizarea proceselor de business. Amânarea acestei iniţiative strategice poate conduce la perturbări operaţionale majore şi dificultăţi de redresare economică. Reconfigurarea şi modernizarea platformelor prin care organizaţiile îşi administrează activitatea a devenit vitală, mai ales în contextul crizei COVID-19, care a influenţat în special domenii ca FMCG, automotive, energie, imobiliare, bancar sau telecomunicaţii. Flexibilitatea şi reacţia rapidă la schimbările din piaţă vor face diferenţa între jucători, atunci când vine vorba despre navigarea în noul climat, marcat de scăderea puterii de cumpărare a populaţiei. Adaptarea şi dezvoltarea sunt, împreună, cheia succesului. Trendul de digitalizare, care a demarat mai puternic în România în ultimii ani, trebuie să continue într-un ritm mai alert”, a încheiat Maria Boldor.

Horváth & Partners este una dintre cele mai importante companii internaţionale, independente, de consultanţă în management, prezentă şi pe piaţa din România, începând cu 2005. Compania a fost înfiinţată în Stuttgart, în 1981, de Prof. Dr. Péter Horváth, unul dintre pionierii Controlling-ului în Germania şi are peste 1.000 de angajaţi. Horváth & Partners are birouri în Germania, Austria, România, Elveţia, Ungaria, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe, Statele Unite ale Americii, dar consultanţii companiei stau la dispoziţia clienţilor la nivel global.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studiu,
firme,
sisteme de planificare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.