Studiu Adecco: Munca susţinută în sistem hibrid creşte productivitatea, dar adaugă presiune pe angajaţi şi lideri

Autor: Ramona Cornea Postat la 09 septembrie 2021 42 afişări

Studiu Adecco: Munca susţinută în sistem hibrid creşte productivitatea, dar adaugă presiune pe angajaţi şi lideri

Munca susţinută în sistem hibrid creşte productivitatea, dar adaugă presiune atât pe angajaţi, cât şi pe leaderi, conform studiului global Resetting Normal: Defining the New Era of Work al grupului Adecco, desfăşurat şi în România.

“România face parte din acest studiu pentru prima dată. Este foarte interesant să vedem cum angajaţii români împărtăşesc aceleaşi griji şi preocupări ca cei din alte colţuri ale globului. De asemenea, studiul a relevat şi diferenţe mari de percepţie între angajaţii români şi cei din alte ţări sau grupuri de ţări”, spune Florin Godean, country manager al Adecco România.

Godean adaugă că românii, alături de alţi est europeni, au printre cele mai scăzute dorinţe de a lucra de la distanţă după pandemie. Doar 43% dintre români şi est europeni doresc acest lucru, versus 64% de respondenţi din Japonia sau 63% din Marea Britani.

”Românii, alături de alţi est europeni, doresc să revină cât mai repede la birou. 68% dintre români şi est-europeni doresc acest lucru, versus 53% dintre australieni, care sunt reticenţi să revină la birou. La nivel strict regional în Europa de Est, românii sunt cel mai mulţumiţi de perspectivele de carieră în viitorul apropiat, spre deosebire de angajaţii greci”, a exlicat el.

De asemenea, angajaţii români se declară cel mai puţin afectaţi de presiunea pe sănătatea mintală. În ultimele 12 luni doar 21% dintre respondenţi se declară afectaţi, în comparaţie cu 55% dintre respondenţii din Polonia.  

La nivel global, 53% dintre lucrători doresc un model de lucru hibrid, în care mai mult de jumătate din timpul petrecut la muncă este la distanţă. Productivitatea a supravieţuit schimbării, cu 82% dintre participanţii la studiu se simt la fel de productivi sau mai mult decât înainte.  Orele suplimentare s-au înmulţit, având o creştere de 14% în ultimul an, iar mai mult de jumătate dintre tinerii lideri au raportat că au suferit de epuizare (“burnout”).

Tot la nivel global, 73% dintre angajaţi şi lideri solicită să fie măsuraţi în funcţie de rezultate, şi nu în funcţie de orele lucrate, în timp ce doar 36% dintre manageri evaluează performanţa pe baza rezultatelor. Satisfacţia faţă de leadershipul din companii este scăzută şi se resimte o deconectare din ce în ce mai mare faţă de angajaţi. Numai o treime dintre non-manageri simt că primesc recunoaşterea cuvenită în cadrul organizaţiei în care activează.

Cea mai mare anxietate cu privire la revenirea la birou se înregistrează în Australia (53%), urmată îndeaproape de Marea Britanie (52%) şi Canada (51%).

Studiul Adecco examinează modul în care atitudinile faţă de muncă s-au schimbat de-a lungul a 12 luni. Raportul este construit pe baza cercetărilor din 2020 ale grupului Adecco, concentrându-se asupra perspectivelor pentru 2021 şi extinzând cercetarea pentru a acoperi 25 de ţări şi 15.000 de respondenţi de la birou, pe tot globul inclusiv România.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studiu,
crestere,
hibrid,
munca,
presiune,
productivitate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.