Studiu Google: Adoptarea AI de administratia publică din România ar genera un plus de valoare adăugată de 660 mil.euro în 10 ani. Un sfert din instituţiile publice au investit în soluţii AI, iar potentialul este de 70%

Autor: Roxana Rosu Postat la 24 octombrie 2024 29 afişări

Studiu Google:  Adoptarea AI de administratia publică din România ar genera un plus de valoare adăugată de 660 mil.euro în 10 ani. Un sfert din instituţiile publice au investit în soluţii AI, iar potentialul este de 70%

Inteligenţa artificială generativă are potenţialul de a spori eficienţa sectorului public din România şi a creşte calitatea serviciilor oferite, îmbunătăţind experienţa cetăţenilor în contact cu serviciile publice, reiese din studiul „Oportunitatea adoptării inteligenţei artificiale în administraţia publică din România”, realizat de Implement Consulting Group la iniţiativa Google.

Inteligenţa artificială generativă poate aduce beneficii la toate nivelurile administraţiei publice din România. Raportul estimează valoarea acestor beneficii la 660 milioane de euro, reprezentând potenţialul de creştere a valorii adăugate brute la finalul unei perioade de 10 ani. Acest potenţial poate fi atins în urma creşterilor de productivitate a muncii în sectorul public pe care le va aduce o adoptare pe scară largă a AI-ului, prin îmbunătăţirea calităţii şi vitezei serviciilor publice, precum şi realocarea de resurse către operaţiuni cu valoare ridicată.

Adoptarea pe scară largă a inteligenţei artificiale generative în administraţia publică din România înseamnă că instrumentele AI sunt utilizate în aproximativ o treime din sarcinile unde ar putea fi aplicate.

Raportul arată că mai mult de două treimi din posturile din administraţia publică românească ar putea beneficia de pe urma adoptării instrumentelor AI, în timp ce, în prezent, aproape un sfert din instituţiile publice din România au investit în soluţii AI.

Un procent de 69% dintre locurile de muncă din administraţia publică românească  au potenţialul de a utiliza inteligenţa artificială generativă în operaţiunile derulate, mai arată raportul. În plus, 8% dintre locurile de muncă pot beneficia de automatizarea prin AI a peste jumătate din sarcinile curente, eliberând astfel timp pentru activităţi cu valoare adăugată mai mare. În acelaşi timp, 24% dintre locurile de muncă din sectorul public, respectiv cele care implică în principal interacţiuni directe cu oamenii sau sarcini fizice, vor rămâne neschimbate din cauza potenţialului redus de utilizare a AI.

O parte dintre angajaţii din administraţia publică din România folosesc deja inteligenţa artificială generativă, însă este mai mult o opţiune personală de utilizare a tehnologiei, întrucât adopţia la nivelul instituţiilor rămâne încă la un nivel incipient.

Datele unui sondaj realizat în rândul angajaţilor din administraţia publică indică faptul că 54% dintre ei folosesc instrumente AI, în timp ce doar 23% dintre instituţiile din instituţiile din care fac parte au investit în soluţii AI. Principalele bariere în adopţia inteligenţei artificiale, menţionate de către cei din sectorul public, sunt lipsa competenţelor în utilizarea instrumentelor AI, costul acestor instrumente şi îngrijorările privind securitatea.

Implement Consulting Group este o companie scandinavă de consultanţă în management, fondată în 1996, cu peste 1700 de consultanţi în Scandinavia, Germania, Elveţia şi Statele Unite ale Americii.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.