Surpriză de proporţii: Noua armă împotriva energiei ruseşti. Fiecare dintre noi am putea fi obligaţi să o avem

Autor: Roxana Petrescu Postat la 20 mai 2022 954 afişări

Surpriză de proporţii: Noua armă împotriva energiei ruseşti. Fiecare dintre noi am putea fi obligaţi să o avem

Anual europenii plătesc 100 de miliarde de euro pentru combustibilii fosili din Rusia, planul Comisiei Europene de a reduce dramatic această dependenţă, REPowerEU, ba­zân­du-se pe accelerarea investiţiilor în energia verde în următoarea decadă. 

Anual europenii plătesc 100 de miliarde de euro pentru combustibilii fosili din Rusia, planul Comisiei Europene de a reduce dramatic această dependenţă, REPowerEU, ba­zân­du-se pe accelerarea investiţiilor în energia verde în următoarea decadă. Mai mult, unele investiţii, cum sunt pa­nou­rile solare pe clădiri ar putea avea un caracter obligatoriu.

„Comisia Europeană a prezentat pe 18 mai, planul REPowerEU - răspunsul său la situaţia dificilă şi la perturbările cauzate pe piaţa mondială a energiei de invadarea Ucrainei de către Rusia. Există două argumente principale în favoarea transformării urgente a sistemului energetic european: necesitatea eliminării dependenţei UE de combustibilii fosili din Rusia, care sunt utilizaţi ca armă economică şi politică şi pentru care contribuabilii europeni plătesc aproape 100 mld. euro pe an, şi necesitatea gestionării crizei climatice“, a anuţat Comisia Europeană. Măsurile incluse în planul REPowerEU pot permite realizarea acestui obiectiv, prin realizarea de eco­no­mii de energie, prin diversificarea aprovizionării cu ener­gie şi prin dezvoltarea accelerată a energiei din surse rege­ne­rabile care ar urma să înlocuiască combustibilii fosili în lo­cuinţe, în industrie şi pentru generarea de energie electrică.

Pe zona de producţie de energie verde, Comisia propune ridicarea ţintei privind ponderea energiei verzi de la 40% la 45% în 2030. Unul dintre elementele de noutate este o propunere ca în cazul unor clădiri montarea de panouri solare să devină obligatorie. Statisticile europene arată că în 2025 România ar putea avea printre cei mai mulţi angajaţi în domeniul energiei solare la nivel european, urmând să intre în aceeaşi ligă cu economii majore precum Germania, Franţa şi Polonia.

„Dacă ne uităm la pieţele din UE care vor avea contribuţii semnificative la crearea de noi joburi până în 2025, vedem un tablou destul de diferit faţă de cel de azi (dominat de Polonia, Germania, Spania, Olanda, Grecia, Franţa şi Italia). Germania este de aşteptat să devină cea mai mare piaţă de energie solară la nivelul anului 2025, cu  137.000 de oameni lucrând în acest domeniu, într-un scenariu mediu“,  se arată în studiul EU Solar Jobs 2021 realizat de Solar Power Europe. Surpriza vine din partea României, care, potrivit statisticilor Solar Power Europe, are toate şansele să ajungă una dintre cele mai mari pieţe pentru joburile de energie solară. În cel mai optimist scenariu, numărul locurilor de muncă ar putea ajunge la peste 54.000 de joburi solare.

„Alături de Franţa, Spania, Grecia şi Olanda, care sunt deja pe lista celor mai mari angajatori pe zona de energie solară, o surpriză, pentru unii, va fi prezenţa României în acest top 7. Credem că piaţa din România va ajunge la ordinul de GW la acel moment, 2025, cu o pondere semnificativă a sistemelor solare de acoperiş şi o disponibilitate mai mare de forţă de muncă la un cost mai scăzut faţă de alte pieţe europene de dimensiuni similare", se mai arată în studiu.

Dincolo de energia solară, accelerarea şi simplificarea procesului de avizare a proiectelor de energie verde în general este una dintre principalele măsuri care pot duce la creşterea capacităţii instalate în regenerabile.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.