Surpriză: instinctul matern nu există. O româncă, Ioana Carcea, aruncă în aer tot ce se ştia până acum
Este o legătură care se formează în timp. Ştiinţa a fotografiat hormoni şi neurotransmiţători care reglează evoluţia unei iubiri.
A avea un copil schimbă vieţi, în special pentru mame. Dar, de unde vine legătura care se formează între mamă şi copil? Există un instinct matern care predispune femeile să aibă grijă de copii?
Istoria pare să infirme acest lucru şi nu există nicio îndoială că relaţia cu un copil este determinată şi de cultură şi de societate. Ştiinţa a început abia recent să abordeze problema, începând să clarifice o împletire complexă care nu priveşte doar maternitatea biologică - sau doar femeile - ci însăşi conceptul de relaţie.
Fapt confirmat de studiile pe această temă, la care face referire un eseu publicat recent în Statele Unite, în „Mom genes”, de Abigail Tucker.
Rolul oxitocinei
Ştim de câţiva ani că este suficient să stimulăm producţia de oxitocină - un hormon care favorizează contracţiile uterului în timpul naşterii şi alăptării, dar care are efect şi asupra legăturilor emoţionale - pentru a schimba comportamentul unui şoarece, transformându-l într- o mamă grijulie.
Primele studii pe acest subiect i se datorează lui Robert Froemke de la NYU Grossman School of Medicine din New York. O elevă de-a lui Froemke, românca Ioana Carcea, necunoscută publicului larg, a publicat un studiu în prestigioasa revistă „Nature”, în august anul trecut, care arată cum este suficient să pui un şoarece virgin împreună cu o mamă cu căţei, pentru a activa producţia de oxitocină şi, în consecinţă, un comportament matern.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro