Surpriză: strategie diferită a celor mai mari investitori de la Bursa de Valori în listarea Premier Energy. NN Pensii, liderul pieţei, a investit 148 mil. lei, urmat de BCR Pensii cu 13 mil. lei. Pe de altă parte Allianz Ţiriac, Metropolitan, BRD Pensii au zis pas subscrierii în IPO

Autor: Liviu Popescu Postat la 28 iunie 2024 37 afişări

Surpriză: strategie diferită a celor mai mari investitori de la Bursa de Valori în listarea Premier Energy. NN Pensii, liderul pieţei, a investit 148 mil. lei, urmat de BCR Pensii cu 13 mil. lei. Pe de altă parte Allianz Ţiriac, Metropolitan, BRD Pensii au zis pas subscrierii în IPO

Cei mai mari investitori de la Bursa de Valori Bucureşti, adică fondurile de pensii private Pilon II, au avut strategii diferite în ceea ce priveşte listarea furnizorului şi distribuitorului de gaze Premier Energy (PE), într-o operaţiune de 700 mil. lei încheiată pe finalul lunii mai, în contextul în care unele fonduri au zis pas subscrierii din IPO.

”Existenţa fondurilor de pensii private nu reprezintă o garanţie ca orice listare va fi subscrisa sau subscrisa de toate fondurile de pensii. Pe de altă parte este bine ca fondurile de pensii private adopta strategii diferite şi nu vedem un copy paste al investiţiilor. Diversificarea ajuta şi industria, dar şi participanţii la fondurile de pensii private”, a declarat George Moţ, analist şi administrator desprepensiiprivate.ro.

Sunt rare cazurile când fondurile de pensii, caracterizate în cercurile de investitori ca fiind cumpărători naturali în ofertele de listare dată fiind dimensiunea acestora şi a faptului că sunt alimentate lunar cu 1-1,5 mld. lei din economiile salariaţilor români, nu participă la o listare.

Astfel, potrivit datelor analizate de ZF din cele mai recente rapoarte lunare ale fondurilor P2, Allianz Ţiriac (administrator al fondului AZT Viitorul Tău, al doilea cel mai mare din Românai după NN Pensii), Metropolitan Life Pensii Private şi BRD Pensii nu figurează cu investiţii la Premier Energy în rapoartele aferente lunii mai.

Acestea sunt raportările pentru luna mai (IPO-ul Premier Energy s-a derulat din 8 mai şi până pe 15 mai, iar listarea a avut loc pe 28 mai). Dacă fondurile au cumpărat acţiuni PE în iunie atunci acest lucru va fi publicat în iulie.

Pe de altă parte NN Pensii a investit 148 mil. lei, echivalentul a 0,31% din activ, iar BCR Pensii circa 13,2 mil. lei, adică 0,13% din activ. La ora publicării acestei ştiri cele mai recente rapoarte ale Vital şi Aripi erau de la aprilie deci nu reflectau IPO-ul Premier Energy.

Investiţia NN Pensii la Premier Energy a fost anunţată încă din primele zile de la debutul PE în contextul în care investiţia a depăşit pragul de raportare de 5% din companie. NN Pensii are 5,6% din Premier Energy.

Listarea Premier Energy, prin majorare de capital şi vânzare din partea acţionarului majoritar, a reprezentat cea mai mare listare antreprenorială de la Digi din 2017 încoace.

Investitorii de retail au avut alocată o tranşă de 20% din ofertă şi, pe durata acesteia, au plasat ordine în valoare de 1,1 miliarde lei pentru un număr de 51 de milioane de acţiuni, potrivit BVB.ro.

Nu au fost realocări între tranşe şi nici suplimentări ale ofertei (numărul de acţiuni vândute se putea majora cu până la 20% într-un scenariu intitulat de companie “scenariul tranzacţiilor suplimentare”). Joint Global Coordinators au fost UniCredit, Citi, WOOD & Co. Joint Bookrunners: Alpha Bank Romania, BT Capital Partners

Indicele de alocare în cadrul ofertei de listare pentru compania care s-a listat la un multiplu P/E (price earning ratio – n.red) de circa 6 ori profitul net este de 0,125, ceea ce înseamnă că la 1.000 de acţiuni subscrise un investitor a primit într-un final 125 de acţiuni şi restul banilor înapoi în conturi.

Conform informaţiilor din prospectul de listare, suma atrasă va fi folosită pentru achiziţia de active de producţie a energiei regenerabile în România şi în Republica Moldova, precum şi pentru cheltuielile de capital destinate dezvoltării de active de generare a energiei regenerabile.

Premier Energy a raportat pentru 2023 venituri consolidate de 912 mil. euro (4,5 mld. lei), faţă de 1,1 mld. euro în anul precedent, şi un profit net de 79 mil. euro (394 mil. lei), la jumătate faţă de anul precedent.

Compania nu oferă cifre despre bugetul pe 2024. În venituri, energia electrică din Moldova are 420 mil. euro şi alte 55 mil. euro în profit, fiind aşadar cel mai mare contributor.

Compania are o capitalizare de 2,6 mld. lei acţiunile fiind tranzacţionate la 20,95 lei. Preţul de debut a fost de 21,15 lei iar cel din IPO de 19,5 lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pensii,
listare,
premier,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.