Ţara europeană care se afundă într-un haos economic care nu pare să se mai termine: Economiştii şi-au pierdut de tot optimismul şi anunţă că o nouă recesiune se pregăteşte să lovească în timp ce creşterea economică se mai vede la orizont abia „după cinci semestre consecutive”

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 16 octombrie 2023 70691 afişări

Ţara europeană care se afundă într-un haos economic care nu pare să se mai termine: Economiştii şi-au pierdut de tot optimismul şi anunţă că o nouă recesiune se pregăteşte să lovească în timp ce creşterea economică se mai vede la orizont abia „după cinci semestre consecutive”

Germania nu va scăpa de o a doua recesiune în acest an, în condiţiile în care economia considerată de mult timp ca fiind motorul Europei se confruntă cu probleme economice din cauza încetinirii cu care se confruntă industria, scrie Bloomberg.

Produsul intern brut a scăzut cu 0,2% în trimestrul încheiat în septembrie şi va scădea probabil cu încă 0,1% până la sfârşitul anului 2023,  potrivit economiştilor. Predicţiile acestora indică faptul că o redresare slabă se va instala apoi.

„Creşterea economică va fi slabă timp de mai mulţi ani din cauza mai multor probleme structurale. În consecinţă, economia germană se va contracta în acest an şi se ca confrunta cu o creştere slabă” a declarat Dennis Huchzermeier, economist senior la Institutul de Cercetare Handelsblatt din Duesseldorf

Perspectiva colectivă sugerează că Germania va suferi cinci trimestre consecutive fără nicio expansiune la nivel economic.

Acest lucru subliniază modul în care cererea slabă de exporturi din China şi o criză energetică au făcut ca cea mai mare economie europeană să se transforme într-o problemă pentru creşterea economică a regiunii.

Acest statut a reînviat comparaţiile cu anii 1990, când ţara era etichetată drept „omul bolnav” al Europei.

Previziunile arată că PIB-ul Germaniei va scădea cu 0,4% în 2023 şi îşi va reveni cu doar 0,5% anul viitor. Aceasta este o revenire mult mai slabă decât cea anticipată în noile previziuni ale Fondului Monetar Internaţional sau ale guvernului german, de 0,9% şi, respectiv, 1,3%.

Oricare ar fi rezultatul de anul viitor, perspectivele ţării continuă să îi deranjeze pe oficialii financiari mondiali.

Într-un interviu acordat în aceeaşi recent, directorul general al Deutsche Bank AG, Christian Sewing, a declarat că ţara are nevoie de reforme structurale, „în ceea ce priveşte preţurile energiei, în ceea ce priveşte infrastructura, imigraţia şi în zonele în care ne confrunăm cu problem”

„Dacă vom reuşi să realizăm aceste reforme cred că ne vom putea bucura din nou de creştere economică. Cred că vom avea rezultate bune începând cu 2025”, a declarat oficialul

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere economica,
timp,
recesiune,
refuz,
anunt

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.