Ţara de lângă Europa care riscă să repete Cernobîlul: Inginerii nucleari avertizează că o importantă centrală se confruntă cu probleme serioase. În cel mai rău scenariu controlul reactorului şi reacţiilor nucleare este pierdut

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 19 decembrie 2023 1390 afişări

Ţara de lângă Europa care riscă să repete Cernobîlul:  Inginerii nucleari avertizează că o importantă centrală se confruntă cu probleme serioase. În cel mai rău scenariu controlul reactorului şi reacţiilor nucleare este pierdut

În timp ce trupele ruseşti intrau în Ucraina la începutul invaziei lui Vladimir Putin, în februarie anul trecut, frica creştea în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului în Belarusul vecin, la mică distanţă de graniţa Uniunii Europene, scrie Bloomberg.

Inginerii de la Rosatom Corp. care pregăteau un nou reactor de 1.200 de megawaţi, care nu era încă conectat la reţeaua electrică, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astravets au detectat o problemă misterioasă şi extrem de rară.

Un lichid asemănător răşinei se infiltra în circuitul primar, ameninţând să blocheze componentele critice, potrivit unor documente interne ale corporaţiei nucleare de stat din Rusia.

Barele de control şi ansamblurile de combustibil riscau să fie avariate sau rupte dacă problema persista atunci când atomii de uraniu începeau să fisioneze. În cel mai rău caz, potrivit inginerilor , acumularea aşa-numitei răşini schimbătoare de ioni, care reglează puritatea apei care curge prin canalele şi conductele centralei, ar putea împiedica controlul reactorului, crescând riscul unei topiri a reactorului dacă ceva ar merge prost odată ce acesta ar fi online.

Prin urmare, la 25 februarie 2022, Rosatom a oprit temporar unitatea sa cu combustibil proaspăt din nord-vestul Belarusului, întârziind lansarea acesteia.

Inginerii nucleari au declarat că Rosatom a respectat procedurile de siguranţă, întrerupând pornirea fizică a reactorului pentru a investiga. Cu toate acestea, problema a agravat întârzierile care au amânat operaţiunile comerciale cu mai mult de un an.

Când reactorul a fost pornit pentru prima dată în martie, preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a confirmat presei de stat că au existat probleme.

„Au existat anumite deficienţe în construcţiel. Întârzierea se datorează determinării noastre de a respecta standarde de siguranţă foarte ridicate”, a spus el.

Incidentul de contaminare a apei, care a fost semnalat anterior de serviciile de informaţii lituaniene, se numără printre o serie de probleme, inclusiv lipsa forţei de muncă calificate, întârzieri în livrări şi livrări defectuoase, cu care Rosatom s-a confruntat în ultimii ani şi care au continuat în urma războiului lui Putin împotriva Ucrainei, potrivit documentelor şi interviurilor cu oficiali europeni familiarizaţi cu evaluările.

Unitatea din Belarus este acum online şi a fost pusă în funcţiune luna trecută. Dar problemele anterioare de la centrala Astravets, situată la doar 50 de kilometri de capitala Lituaniei, Vilnius, sunt deosebit de relevante, deoarece Belarus a fost un loc de testare în străinătate pentru un nou proiect de reactor pe care Rosatom îl exportă în întreaga lume. Unităţi similare, aşa-numitele VVER-1200, urmează să fie puse în funcţiune în Bangladesh şi Turcia în următoarele 12 luni.

Observatorii spun că autorităţile internaţionale de reglementare au nevoie de mai multă transparenţă pentru a înţelege pe deplin consecinţele în materie de siguranţă ale defecţiunilor tehnice ale Rosatom din Belarus. În absenţa unor astfel de informaţii, se ridică întrebări cu privire la noua tehnologie VVER-1200 a Rosatom.

Este clar că „problemele au fost grave” în Belarus, iar clienţii globali ai Rosatom şi autorităţile de reglementare din alte părţi pur şi simplu „nu ştiu” dacă problemele reactorului au fost rezolvate, a declarat Dmitri Gorchakov, analist la organizaţia norvegiană de supraveghere nucleară Bellona.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nuclear,
reactor,
ingineri,
probleme,
avertizare,
centrala

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.