Thomas Crooks, atacatorul lui Trump, lasă în urmă o grămadă de mistere

Autor: Laura Buciu Postat la 18 iulie 2024 38 afişări

Thomas Crooks se plimba pe lângă o clădire de depozitare din afara Butler Farm Show, în timp ce mulţimea se aduna pentru unul dintre mitingurile în aer liber ale fostului preşedinte Donald Trump şi fusese semnalat ca suspect de către forţele de ordine. În urma sa rămân foarte multe mistere.

Thomas Crooks, atacatorul lui Trump, lasă în urmă o grămadă de mistere

Crooks fusese deja semnalat ca suspect de către forţele de ordine. În momentul în care doi ofiţeri de poliţie au mers să-l verifice, acesta era pe acoperiş, târându-se pe burtă.

„Are o armă”, a strigat un trecător.

Un poliţist l-a ridicat pe celălalt până la buza acoperişului. În timp ce ofiţerul îşi trăgea capul peste margine, un tânăr cu părul lung, purtând ochelari, s-a întors spre el, mânuind o puşcă de tip AR-15.

Ofiţerul a căzut înapoi la pământ, a declarat şeriful din Butler County pentru Reuters.

Crooks, un hacker introvertit în vârstă de 20 de ani care tocmai obţinuse un loc la un program universitar de inginerie, s-a întors spre ţinta sa aflată la aproximativ 400 de picioare distanţă. A tras mai multe focuri asupra lui Trump, retezând urechea fostului preşedinte, omorând un membru al audienţei şi rănind alte două persoane înainte ca lunetiştii Serviciului Secret de pe o clădire din apropiere să îl împuşte mortal.

Această relatare a primei tentative de asasinat care a rănit un preşedinte al SUA din 1981 se bazează pe interviuri cu mai multe persoane, inclusiv reprezentanţi ai forţelor de ordine, colegi de şcoală ai lui Crooks şi martori care au participat la miting, împreună cu documente publice şi relatări din presă.

Crooks a tras cu puşca la aproximativ 18:10, potrivit unui fotograf Reuters prezent la miting. Trump a tresărit şi şi-a apucat urechea dreaptă. Agenţii Secret Service l-au abordat pe fostul preşedinte, iar unii susţinători au sărit să se adăpostească. Un glonţ a lovit ceea ce părea a fi conducta hidraulică a unui motostivuitor care susţinea un grup de boxe în partea dreaptă a scenei. Lichidul s-a împrăştiat prin mulţime, iar braţul liftului s-a prăbuşit. În stânga, ţipetele au izbucnit acolo unde un spectator a fost împuşcat mortal.

În timp ce agenţii Secret Service îl luau pe fostul preşedinte de pe scenă, unii susţinători s-au grăbit să se pună la adăpost. Alţii au luat copiii şi s-au grăbit spre porţi.

„Publicul nu era aşa cum te-ai aştepta de la o mulţime care tocmai a trecut prin aşa ceva”, a spus Saurabh Sharma, un susţinător al lui Trump care stătea aproape în faţă. „Toată lumea era foarte liniştită. Erau câteva femei care plângeau. Spuneau: „Nu pot să cred că au încercat să-l omoare”.”

La patru zile după tentativa de asasinat, se contura o imagine coerentă a momentelor dinaintea împuşcăturii. Dar ideologia lui Crooks şi motivele pentru care a apăsat pe trăgaci au rămas un mister.

O revizuire a telefonului lui Crooks de către Biroul Federal de Investigaţii a arătat că acesta a căutat imagini atât ale preşedintelui Joe Biden, cât şi ale lui Trump, precum şi ale altor figuri celebre, în zilele dinaintea împuşcăturii, a relatat miercuri New York Times, citând parlamentari americani informaţi cu privire la anchetă.

Crooks a căutat datele apariţiilor publice ale lui Trump şi ale Convenţiei Naţionale Democrate, se arată în raport. El a căutat, de asemenea, „tulburare depresivă majoră” pe telefonul său, a declarat Times. Reuters nu a fost în măsură să confirme în mod independent raportul.

Împuşcăturile au loc în contextul unei creşteri de ani de zile a violenţei politice şi a ameninţărilor în SUA. Atunci când aceste violenţe devin mortale, este mai probabil să fie comise de persoane din dreapta americană, potrivit unei analize Reuters publicate anul trecut. Însă motivaţia ideologică din spatele atacului de sâmbătă rămâne neclară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
trump,
atacator,
thomas crooks

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.