„Toată lumea se gândeşte bine pe ce-şi cheltuie banii“. Restaurantele din Ungaria şi Polonia continuă să se închidă din cauza declinului cererii provocat de inflaţie, costurilor ridicate ale energiei, penuriilor de forţă de muncă şi chiriilor mari
Koool, restaurantul înotătoarei maghiare Katinka Hosszu şi al soţului ei Mate Layber-Gelencser, s-a închis după mai puţin de doi ani, potrivit presei maghiare. Restaurantul era situat în centrul Budapestei.
Koool, restaurantul înotătoarei maghiare Katinka Hosszu şi al soţului ei Mate Layber-Gelencser, s-a închis după mai puţin de doi ani, potrivit presei maghiare. Restaurantul era situat în centrul Budapestei.
Închiderea a fost justificată astfel: „Întrucât continuarea Koool în situaţia economică actuală ar fi avut ca rezultat o deteriorare a calităţii, acest lucru nu ar fi fost etic faţă de voi, oaspeţii“.
Un fel principal costă 5-7.000 de forinţi (12,8-18 euro) într-un restaurant din Ungaria, însă preţul este prea ridicat pentru maghiarii de rând. Prin urmare, unităţile au mai puţini oaspeţi, iar cei care mănâncă în oraş mănâncă mai puţin, potrivit Daily News Hungary.
Inflaţia a mai scăzut în Ungaria, însă oamenii tot nu au suficienţi bani pentru a comanda două-trei feluri într-un restaurant. Astfel, aceştia comandă doar unul.
Industria restaurantelor din Ungaria se confruntă cu un nou an de nesiguranţă. În 2022, anunţurile privitoare la închideri au venit constant, iar valul închiderilor s-a prelungit în anul următor.
Oraşul Sopron a resimţit acest val din 2022. Închiderile au început în aprilie cu renumitul Puskas Restaurant, o unitate renumită, cu o istorie de 36 de ani. Acesta nu era popular doar în rândul localnicilor, ci şi al celebrităţilor locale şi străine, politicienilor şi artiştilor. Şi alte unităţi din zonă, cum ar fi Varkert Café & Restaurant şi Graben Restaurant, şi-au tras obloanele.
Valul de închideri a afectat şi Gyor şi zonele învecinate. Arrabona Food Bar, renumit pentru sandvişurile cu ciuperci, dar şi alte unităţi de renume ca Benedetto Confectionery, cu o istorie de 37 de ani, au fost forţate să se închidă.
Pizzerii şi food bar-uri au luat locul unor restaurante vechi, însă succesul pe termen lung al acestora rămâne nesigur. Potrivit lui Csaba Horvath, expert în gastronomie, mediul actual este unul dificil, cu costuri în creştere la energie şi bunuri, penurii de forţă de muncă şi condiţii de piaţă în continuă schimbare.
„Este o perioadă în care toată lumea se gândeşte bine pe ce-şi cheltuie banii“, arată acesta.
Şi industria gastronomică a Poloniei suferă, sufocată de datoriile din pandemie, de costurile în creştere şi de inflaţie. În pandemie, oaspeţii nu au venit pentru că nu au putut, iar acum pot, dar nu mai vor. Aproape două treimi din polonezi şi-au redus cheltuielile din cauza creşterii preţurilor care a erodat puterea de cumpărare.
În centrul oraşului Bydgoszcz, un nou restaurant şi-a tras recent obloanele, scrie wyborcza.pl.
La Siesta a operat din iulie anul trecut şi a oferit preparate din bucătăria mediteraneeană.
Se părea că, după perioada dificilă a blocajelor pandemice, industria de catering a revenit pe drumul cel bun.
Din păcate, creşterea preţurilor la alimente, scumpirea energiei şi costurile mai mari cu închirierea spaţiilor afectează industria de catering la fel de mult ca şi pandemia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro