Agentia de rating chineza: SUA sunt deja in faliment. Romania sta bine
Agentia de rating chineza Dagong sustine ca din punct de vedere tehnic, SUA sunt deja in faliment, ceea ce se vede in faptul ca au lasat dolarul sa se deprecieze fata de alte monede, lovind astfel in creditorii tarii, inclusiv in China.
"SUA au intrat deja in incapacitate de plata a imprumuturilor luate", a declarat Guan Jianzhong, presedintele agentiei de rating Dagong, citat de AFP.
In cursul saptamanii, agentiile de rating Fitch, Moody's si Standard& Poor's au avertizat la unison ca SUA si-ar putea pierde ratingul actual, cel mai bun din lume, daca administratia Obama nu reuseste sa obtina de la Congres marirea plafonului de indatorare, spre a evita intrarea in incapacitate de plata a imprumuturilor. Daca guvernul american nu reuseste sa-i induplece pe republicani sa aprobe in Congres cresterea limitei de indatorare peste nivelul actual de 14,29 mii de miliarde de dolari, ramane fara bani de cheltuit la 2 august.
O retrogradare a SUA din partea celor trei mari agentii ar creste puternic costurile de finantare pentru statul federal, deja aflat intr-o pozitie fiscala extrem de proasta, si ar ingrozi comunitatea financiara din toata lumea, care a considerat in mod traditional Statele Unite drept etalon al investitiilor sigure.
China, cel mai mare detinator de titluri de stat si obligatiuni americane, si-a aratat ingrijorarea ca pachetele de stimulente financiare lansate de SUA pentru relansarea economiei dupa criza vor adanci indatorarea SUA, erodand valoarea dolarului si a bonurilor de tezaur. China si-a redus progresiv detinerile de titluri de stat americane, de la 1,175 mii de miliarde de dolari in octombrie anul trecut la 1,145 mii de miliarde in luna martie.
Hong Lei, purtator de cuvant al diplomatiei chineze, a cerut zilele trecute SUA sa adopte masuri de ameliorare a situatiei fiscale.
RATING SI PENTRU ROMANIA
In iulie anul trecut, Dagong a emis un raport in care acorda rating pentru 50 de tari, intre care si Romania, care avea rating BB+ cu perspectiva negativa pentru datoria in moneda locala, respectiv BB cu perspectiva negativa pentru datoria in valuta. Romania era devansata de Venezuela si Nigeria, a caror datorie in valuta era apreciata mai bine. In acelasi timp, ratingul Romaniei era superior celui dat Greciei, Turciei sau Islandei.
Tarile cu calificativ maxim pe linie (AAA) si perspectiva stabila erau Norvegia, Danemarca, Luxemburg, Elvetia si Singapore. Fata de acestea, China avea in minus un rating AA+ pentru datoria in moneda locala. SUA aveau AA pe linie, cu perspectiva negativa, la acelasi nivel cu Arabia Saudita. In noiembrie, Dagong a retrogradat SUA, acordandu-i calificativul A+, tot cu perspectiva negativa, pentru datoria in moneda locala si in alte monede.
Dagong a explicat ca diferenta cea mai mare intre ea si marile agentii americane de rating este ca ea pune accent mai mult pe capacitatea concreta de plata a datoriei, nu pe statutul de tara dezvoltata sau in curs de dezvoltare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro