Traficanţii de copii romi din Ţăndărei SCAPĂ de acuzaţii. Judecătorii au lungit procesul până când faptele S-AU PRESCRIS

Postat la 19 februarie 2019 394 afişări

Unul din cele mai răsunătoare cazuri de trafic de minori aduşi la cerşit şi furat în Marea Britanie a fost înmormântat de Justiţia din România. Inspecţia Judiciară promite o anchetă la Tribunalul Harghita, unde judecătorii au amânat de 53 de ori judecarea unui dosar, astfel încât - după 9 ani de tergiversări - faptele s-au prescris.

Traficanţii de copii romi din Ţăndărei SCAPĂ de acuzaţii. Judecătorii au lungit procesul până când faptele S-AU PRESCRIS
Operaţiunea Golf, finanţată de Comisia Europeană şi guvernul britanic cu 1 milion de lire sterline, în urma căreia în aprilie 2010, a fost dezmembrată o reţea de traficanţi de carne vie responsabilă cu aducerea la cerşit şi furat a peste 160 de copii din familiile romilor săraci din România, s-a finalizat cu victoria inculpaţilor. 
 
Nici probele strânse de poliţiştii britanici, nici zecile de copii recuperaţi de pe străzile Londrei, nici limuzinele sau palatele din Ţăndărei pentru ridicarea cărora nu pot justifica provenienţa banilor, nici măcar pistoalele mitralieră AK-47 găsite la percheziţii nu au convins magistraţii să finalizeze procesul care s-a încheiat pe 12 februarie 2019, odată cu... prescrierea faptelor. Toate bunurile confiscate trebuie înapoiate traficanţilor din 2010, redeveniţi oameni cinstiţi în 2019.
 
Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face verificări la Tribunalul Harghita, unde dosarul Ţăndărei, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece faptele s-au prescris. Ancheta a fost deschisă după ce peste 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia.
 
Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape 9 ani şi zeci de termene.
 
Magistraţii au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din ”constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate în ”constituirea unui grup infracţional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal. Dacă în primul caz, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea, pedepsa este cuprinsă între 1 şi 5 ani. În plus, instanţa a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor.
 
Doar la Tribunalul Harghita, unde a ajuns în februarie 2013, dosarul a avut nu mai puţin de 53 de termene.
 
Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dosar,
judecare,
prescriere,
justitie,
copii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.