Ce trenduri se văd în farma? Christian Rommel, şeful departamentului de cercetare şi dezvoltare al germanilor de la Bayer Pharmaceuticals: Unu din cinci oameni născuţi azi vor fi diagnosticaţi cu o formă de boală rară
La nivel mondial, există în continuare nevoi medicale care nu sunt acoperite de medicamente, iar principalele arii terapeutice care deja trasează trendurile în industria farma sunt cardiologia, oncologia şi bolile rare din sfera imunologiei sau a bolilor degenerative. Acestea sunt concluziile lui Christian Rommel, şeful departamentului de cercetare şi dezvoltare al germanilor de la Bayer, prezent la conferinţa Bayer Pharma Day, organizată de companie la Berlin.
„În ciuda efortului şi a progresului semnificativ, numărul de pacienţi cu cancer este în creştee. Chiar şi detectate devreme, anumite tipuri de cancer sunt mai dese decât înainte. Apoi, nu vedem avans important în boli ca Alzheimer sau Pakinson. Sunt mii de boli rare diferite. Una din cinci persoane care se nasc azi va fi diagnosticată cu o formă de boală rară”, a spus Christian Rommel, într-un interviu pentru ZF.
Pentru multe dintre bolile care afectează pacienţii astăzi încă nu se cunoaşte cauza, a mai spus specialistul Bayer. De exemplu, în cazul cancerului, cu câteva excepţii, este o mutaţie somatică a unei boli, dar nu există o cauză şi nu este genetic. În cazul bolilor neurodegenerative, sunt aspecte gentice care pot cauza sau accelera stadiul afecţiunii.
Compania a investit peste 3,5 miliarde de euro până în prezent pentru crearea de platforme tehnologice pentru descoperirea şi dezvoltarea de terapii celulare şi terapii genice.
„Avem în jur de 30 de produse în dezvoltări clinice. În medie, durează în continuare 10 ani sau mai mult până iese un produs nou, dar avem exemple că se poate întâmpla chiar în mai puţin de cinci ani, în funcţie de boală, de pacienţi. Acest lucru poate influenţa şi alegerea noastră cu privire la domeniile în care investim. Inteligenţa artificială poate juca un rol în accelerarea procesului de dezvoltare a medicamentului”, a spus Christian Rommel.
Principalele provocări din piaţa farmaceutică la nivel mondial sunt mediul competitiv, productivitatea şi costurile de dezvoltare a produselor noi.
„Sunt foarte încrezător că inteligenţa artificială ne va ajuta să diversificăm, să fim mai competitivi, mai inovativi.”
Medicamentele aflate în studii clinice în prezent nu vor aduce nevoia unor noi fabrici pentru Bayer, compania plănuind să folosească facilităţile existente pentru a dezvolta produse noi.
„Cred că terapiile celulare şi genetice sunt viitorul. Acceptarea tehnologiei în producţie a crescut, am investit devreme în capacităţi de producţie. În viitor, vom vedea o renaştere a moleculelor chimice. Diagnosticele vor fi mai bune, vom interveni mai devreme”, a mai explicat Christian Rommel.
El a adăugat că a fost pasionat de ştiinţă şi de medicină încă de când era copil, văzând şi în familia sa urmându-se această profesie. „Am fost fascinat să înţeleg bolile şi să ajut oamenii. Este cel mai bun job din lume să lucrez cu persoane creative, cu tehnologie şi ştiinţă cu scopul de a ajuta oamenii”, a concluzionat Christian Rommel.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro