UE pregăteşte un pachet de împrumuturi colosale pentru Ucraina: 40 de miliarde de euro sunt puse la dispoziţie pentru asigurarea stabilităţii economice a Ucrainei, fără sprijinul SUA şi în ciuda opoziţiei Ungariei

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 17 septembrie 2024 22 afişări

UE pregăteşte un pachet de împrumuturi colosale pentru Ucraina: 40 de miliarde de euro sunt puse la dispoziţie pentru asigurarea stabilităţii economice a Ucrainei, fără sprijinul SUA şi în ciuda opoziţiei Ungariei

Uniunea Europeană se pregăteşte să ofere Ucrainei noi împrumuturi de până la 40 de miliarde de euro până la sfârşitul anului, indiferent de implicarea SUA, după ce planul G7 de a utiliza activele ruseşti îngheţate pentru a sprijini Kievul a eşuat, scrie Financial Times.

Această iniţiativă unilaterală vine în contextul preocupărilor de la Bruxelles că Ungaria ar putea bloca acordarea garanţiilor necesare pentru ca SUA să participe la planul de îngheţare a activelor, potrivit a trei persoane implicate în negocieri.

Guvernul premierului Viktor Orbán a încercat să amâne o decizie privind schema de îngheţare a activelor până după alegerile prezidenţiale din SUA, care vor avea loc pe 5 noiembrie.

Totuşi, Bruxelles-ul trebuie să înceapă lucrul la o alternativă în următoarele câteva săptămâni, deoarece competenţele necesare pentru implementarea acestei măsuri expiră la sfârşitul anului.

Fondurile sunt destinate să asigure stabilitatea financiară a Ucrainei, care se confruntă cu un deficit de 38 de miliarde de dolari în 2025, conform estimărilor Kievului şi FMI. Ţara depinde de ajutorul extern pentru a funcţiona, în timp ce Rusia intensifică atacurile asupra infrastructurii ucrainene.

Conform unui proiect de propunere juridică consultat de Financial Times, UE va acorda Ucrainei o sumă nespecificată sub formă de împrumuturi până la sfârşitul anului 2024.

Această măsură, care extinde un program de ajutor deja existent, ar necesita doar sprijinul majorităţii statelor membre, eliminând astfel posibilitatea ca Budapesta să-şi exercite dreptul de veto.

Suma finală, estimată între 20 şi 40 de miliarde de euro, va fi stabilită de Comisia Europeană după consultarea statelor membre, au precizat oficialii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.