UE se pregăteşte să dezvăluie portofelul digital creat pentru viaţa post-Covid: De ce vor beneficia cetăţenii blocului european
Uniunea Europeană se pregăteşte să detalieze planurile pentru portofelele digitale din interiorul blocului comunitar, în urma solicitărilor statelor membre cu privire la găsirea unei modalităţi sigure prin care cetăţenii pot accesa serviciile publice şi private în mediul online, transmite Financial Times.
Portofelul digital ar permite astfel stocarea detaliilor de plată şi parolelor, urmând să ofere posibilitatea cetăţenilor celor 27 de ţări UE de a se înregistra pe site-urile guvernelor locale şi de a-şi plăti facturile la utilităţi prin intermediul unei identităţi unice recunoscute, potrivit surselor citate de FT.
Aplicaţia, care ar putea fi accesată, printre altele, cu ajutorul amprentei sau proceselor de scanare a retinei, va avea şi o funcţie de seif unde utilizatorii îşi pot depozita documentele oficiale, cum ar fi permisul de conducere. Folosirea portofelului nu este obligatorie, însă cetăţenii care decid să îşi înregistreze datele ar putea beneficia de un ecosistem digital extrem de sigur şi o flexibilitate tot mai mare, ideală pentru viaţa post-pandemie.
Pentru a-şi proteja cetăţeni, oficialii UE vor implementa o separare structurală care ca preveni accesarea datelor utilizatorilor de către companii şi folosirea informaţiilor pentru orice fel de activitate comercială, cum ar fi introducerea pe piaţă a produselor.
În prezent, Bruxellesul se află în discuţii cu statele membre pentru a furniza instrucţiunile cu privire la standardele tehnice pe care le implică lansarea portofelului digital, care va complet operaţional în aproximativ un an.
Noile propuneri fac parte dintr-o evaluare a actualelor certificate electronice de identificare din UE şi vin în urma unor consultări privind „avantajele şi barierele” create de portofelul digital.
Sistemul actual se confruntă cu un nivel redus de adaptare, de vreme ce doar 19 ţări au introdus certificatele digitale de identificare, iar compatibilitatea acestora lasă de dorit. Totuşi, liderii UE speră că educaţia virtuală pe care a generat-o pandemia ar putea susţine crearea unui sistem nou şi eficient.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro