LIVE: ZF Real Estate by Storia - Ce trebuie să ştii ca să devii agent imobiliar?

Un agricultor din Apuseni a descoperit cea mai bună plantaţie de la munte. La ce câştig se poate ajunge cu această cultură

Autor: Dragos Suciu Postat la 13 octombrie 2018 118 afişări

Un agricultor din Alba Iulia a investit 20.000 de euro în două hectare pe care a plantat afin, în Munţii Apuseni, şi crede că este cea mai profitabilă cultură pe suprafaţă mică, deoarece după cinci ani, când ajunge la maturitate planta, câştigul anual depăşeşte 30.000 de euro.

Bogdan Petraşcu, din Alba Iulia, a investit în agricultură, deoarece socrii lui aveau un teren în Munţii Apuseni. A mizat pe cultura de afin, pe care o consideră foarte profitabilă, întrucât investiţia la hectar este 10.000 de euro (fără teren), iar în al şaselea an (când ajunge la maturitate) producţia se ridică la circa 5.000 de kilograme. Preţul mediu al unui kilogram de afine este 30 de lei, iar astfel ar putea face dintr-un hectar de afine 150.000 de lei (circa 32.000 de euro). Din această sumă trebuie scăzute anumite cheltuielile cu culesul, întreţinerea sau transportul.

”La noi în judeţ sunt foarte puţini producători de afine, dar şi la nivel de ţară. Cultura se pretează cel mai bine pentru zonele de munte pentru că acolo solul e destinat pentru aşa ceva. Terenul trebuie să fie îngrădit şi este un mare avantaj dacă există în apropiere o sursă de apă. În cinci ani se amortizează totul! În primul an este doar investiţia, în al doilea an sunt cheltuieli de întreţinere, în anul trei plantele încep să producă, dar destul de puţin, doar să vezi cum este soiul de fructe. În al patrulea an începi să recuperezi o parte din bani, iar în anul cinci se amortizează investiţia. Din al şaselea mergem doar pe profit”, a spus, corespondentului MEDIAFAX, Petraşcu Bogdan.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AFIN,
PLANTAŢIE,
APUSENI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.