Un avion britanic cu turişti la bord a ocolit în august o rachetă în apropiere de Sharm el-Sheikh
Un avion cu turişti care soseau în vacanţă la Sharm el-Sheikh a trecut la 300 de metri distanţă de o rachetă în timp ce se apropia de aeroportul staţiunii egiptene, în august, a confirmat Guvernul britanic, relatează The Guardian în pagina electronică
Un avion aparţinând companiei Thomson Airways, care decolase de pe Aeroportul londonez Stansted şi se îndrepta către staţiunea egipteană de la Marea Roşie, la bordul căruia se aflau 198 de pasageri, a efectuat manevre de ocolire a unei rachete pe care pilotul a observat-o pe traiectoria aeronavei.
Echipajul zborului TOM476 a aterizat în siguranţă, dar nu a informat pasagerii despre acest incident, care a avut loc pe 23 august.
Incidentul nu pare să aibă vreo legătură directă cu decizia Marii Britanii de a opri zborurile către Sharm el-Sheikh, în urma prăbuşirii unui avion al companiei ruse Metrojet, sâmbăta trecută, o catastrofă soldată cu 224 de morţi.
Însă el vine să amplifice temeri cu privire la faptul că instabilitatea din regiune ar putea ameninţa zboruri, în contextul în care tot mai multe ţări urmează exemplul Marii Britanii în restricţionarea zborurilor şi consolidarea măsurilor de securitate.
Departamentul pentru Transport (DfT) din cadrul Guvernului britanic a confirmat că incidentul a avut loc, însă afirmă că racheta nu a fost lansată către avionul britanic şi că aceasta aparţinea armatei egiptene, în cadrul unor manevre militare.
Companiile aeriene nu au voie, în prezent, să trimită avioane în zbor sub 7.900 de metri altitudine, în spaţiul aerian al Peninsulei Sinai, din cauza unor temeri potrivit cărora militanţi din cadrul grupării Statul Islamic (SI) care luptă cu trupe guvernamentale egiptene în zonă ar putea avea armament capabil să doboare avioane.
Lansatoare portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) - o clasă de arme pe care agenţii de spionaj cred că grupări afiliate SI le-ar poseda - pot atinge avioane doar la altitudine joasă.
"Am anchetat incidentul raportat la vremea respectivă, am conchis că nu era un atac şi că era susceptibil să aibă legătură cu exerciţii de rutină efectuate de către armata egipteană în zonă atunci", a declarat un purtăor de cuvânt al Guvernului.
Potrivit Thomson Airways, echipajul a raportat incidentul DfT imediat după ce a efectuat o evaluare, la aterizarea în Sharm el-SHeikh, potrivit protocolului.
"DfT a efectuat o anchetă completă împreună cu alţi experţi din cadrul Guvernului britanic. După ce a examinat detaliile cazului, ancheta a conchis că nu exista niciun motiv de îngrijorare şi că era sigur să ne continuăm programul de zboruri către Sharm el-Sheikh", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro