Un nou gigant se conturează la orizont: AstraZeneca discută despre o fuziune cu Gilead Sciences, în ceea ce ar putea fi cea mai mare tranzacţie din istoria industriei farmaceutice

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 08 iunie 2020 80 afişări

Un nou gigant se conturează la orizont: AstraZeneca discută despre o fuziune cu Gilead Sciences, în ceea ce ar putea fi cea mai mare tranzacţie din istoria industriei farmaceutice

Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a contactat rivala Gilead Sciences în legătură cu o posibilă fuziune a celor două companii care luptă împotriva pandemiei de COVID-19, conform Bloomberg.

AstraZeneca, evaluată la 140 de miliarde de dolari, dezvoltă tratemente pentru cancer şi boli cardiovasculare, fiind cel mai mare producător britanic de medicamente după capitalizarea de piaţă. Gilead, evaluată la 96 de miliarde de dolari, este creatorul medicamentului care a primit aprobarea Statelor Unite pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus.

Momentan, Gilead va prefera cel mai probabil să se concentreze pe achiziţii mai mici şi parteneriate, potrivit surselor citate de Bloomberg. În plus, un purtător de cuvânt din cadrul AstraZeneca a declarat că firma nu comentează „zvonuri sau speculaţii”.

Totuşi, dacă tranzacţia se va materializa, ar deveni cea mai mare achiziţie din istoria industriei farmaceutice. Acţiunile din cadrul AstraZeneca au crescut cu 41% în ultimele 12 luni, compania devenind astfel cel mai bun performer din indexul Bloomberg pentru companii farmaceutice. În aceeaşi perioadă, acţiunile Gilead au crescut cu 19%.

Gilead a atras investiţii după ce medicamentul antiviral pentru COVID-19, Remdesivir, a trecut testele clinice. Tratamentul, care a primit autorizare din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA, accelerează recuperarea pacienţilor care au forme avansate de COVID-19.

În urmă cu două săptămâni, AstraZeneca a primit o finanţare de 1 miliard de dolari din partea Autorităţii de Cercetare şi Dezvoltare Biomedicală Avansată (BARDA) din Statele Unite pentru a dezvolta un vaccin de combatere a coronavirusului în colaborare cu Universitatea Oxford.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
gigant,
industrie,
istorie,
afaceri,
medicamente

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.