Unul dintre cele mai aşteptate momente de către industrie: S-a lansat indicele PMI în România, care măsoară lunar pulsul industriei

Autor: Răzvan Botea Postat la 01 martie 2024 42 afişări

Unul dintre cele mai aşteptate momente de către industrie: S-a lansat indicele PMI în România, care măsoară lunar pulsul industriei

BCR, cu ajutorul Consiliului Naţional pentru IMM-uri (CNIPMM) au condus în România pentru prima dată indicele PMI – Purchasing Manager Index – unul dintre cei mai folosiţi indicatori pentru evoluţia economiei. Dezvoltat şi operat de Standard & Poors Global, indicele măsoară într-o primă fază activitatea industriei din România. În alte ţări, indicele măsoară şi evoluţia serviciilor sau a întregii economii.

Practic, este un sondaj de opinie care în România vizează un eşantion de 420 de companii din industria prelucrătoare. Liderii companiilor răspund la întrebări legate de comenzile noi, angajări, vânzări etc.

„28.000 de companii participă la survey în fiecare lună şi acoperim 90% din PIB-ul global. PMI nu este un survey de opinie sau aşteptări. Este vorba de hard data. Colectăm informaţia în fiecare primă jumătate din lună şi publicăm informaţiile la începutul următoarei luni (...) În ceea ce priveşte aşteptările despre viitor, companiile din România au fost mai optimiste decât omologele lor din Europa Centrală şi de Est”, a spus Luke Thompson, Head of Economic Indicators & Forecasts at S&P Global Market Intelligence, la conferinţa de lansare a indexului S&P/BCR Romania PMI (Purchasing Manager Index).

Indicele PMI, lansat de agenţia de rating S&P Global, este unul dintre cei mai utilizaţi indici economici în analizele financiare, pentru că oferă date recente despre evoluţiile economiei reale. În România, indicele va acoperi momentan doar industria prelucrătoare, în vreme ce în alte ţări surveyul acoperă întreaga economie. Practic, un scor sub 50 înseamnă o tendinţă de scădere a sectorului şi un scor de peste 50 înseamnă tendinţa de creştere a sectorului.

„Indexul este sub 50 (în România – n. red.), dar partea pozitivă este că nu se mai distrug atât de multe locuri de muncă. Adică să avem angajaţi care pleacă şi nu mai sunt înlocuiţi. Avem, de ceva timp, o problemă de competitivitate”, a spus Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, la acelaşi eveniment.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.