Pe urmele unui titan cripto decăzut: Sam Bankman-Fried, omul din spatele colapsului de 32 de miliarde de dolari al gigantului FTX, riscă ani grei de închisoare dacă autorităţile americane reuşesc să pună mâna pe el
Sam Bankman-Fried, fostul CEO al platformei de tranzacţionare FTX, ar putea fi închis pentru acuzaţia de fraudă, în cazul colapsului de 32 de miliarde de dolari suferit de platformă dacă autorităţile americane vor reuşi să îl prindă, scrie CNCB.
Cel puţin 8 miliarde de dolari lipsesc din buzunarele utilizatorilor. Conform anchetei, banii au fost folosiţi pentru a acoperi alte pierderi de miliarde înregistrate de Almeda Research, un fond de tip hedge care aparţine lui Bankman-Fried.
Atât FTX cât şi Almeda au intrat în faliment cu pierderi uriaşe. John Ray, CEO-ul desemnat să preia conducerea platformei de tranzacţionare susţine că „în cei 40 de ani de experienţă în domeniul juridic şi cel al restructurărilor” nu a văzut niciodată „un eşec atât de total al managementului corporativ şi o absenţă atât de puternică a unor informaţii financiare transparente” aşa cum s-a întâmplat în acest caz.
Atunci când a fost întrebat despre episodul FTX, fostul CEO al platformei de tranzacţionare a declarat că „a fost vorba de o lună foarte proastă”, însă a respins acuzaţiile de fraudă.
În SUA frauda este o infracţiune care poate fi pedepsită cu închisoarea pe viaţă. În cazul lui Bankman-Fried, procurorii se întreabă dacă fostul CEO a folosit banii acestora ca garanţie pentru împrumuturi sau în alte scopuri.
„Vorbim despre un caz de fraudă total imputabil aici. Dacă aş juca rolul de avocat al domnului Sam Bankman-Fried, i-aş spune că ar trebuie să fie foarte preocupat de problema pedepsei cu închisoarea. Pentru el asta ar trebui să devină principala grijă”, a declarat Renato Mariotti, fost procuru federea şi avocat care s-a făcut remarcat în procese de judecată privind bursele şi alte platforme de tranzacţionare.
Frauda este principala acuzaţie care i se va aduce fostului CEO. În funcţie de dimensiunea pierderilor financiare şi de alte acuzaţii, Bankman-Fried ar putea petrece cinci ani după gratii sau chiar toată viaţa. Cu toate acestea, durata unei sentinţe este încă greu de anticipat.
Conform legilor americane care guvernează condamnările, acestea se realizează pe baza unui sistem numeric care determină sentinţa minimă şi sentinţa maximă care se poate stabili. În funcţie de gravitatea infracţiunii sistemul pleacă de la 1 şi ajunge până la 43.
Frauda este notată cu 7 puncte potrivit sistemului, însă factori precum dimensiunea pierderilor financiare, numărul victimelor şi folosirea în acest scop al anumitor pieţe reglementate, pot aduce cu uşurinţă cel puţin 30 de puncte peste cele iniţiale.
„În funcţie de ce descoperă autorităţile pe fondul investigaţiilor, Sam Bankman-Fried s-ar putea confrunta atât cu amenzi grele cât şi cu posibilitatea încarcerării”, a declarat Richard Levin, preşedinte al Departamentului de Reglementare al sectorului fintech.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro