Va fi august 2024 luna corecţiilor mult aşteptate la Bursa de Valori de la Bucureşti, după 16 luni consecutive de creştere?

Autor: Liviu Popescu Postat la 13 august 2024 16 afişări

De 16 luni, mai exact din martie 2023, Bursa de Valori Bucureşti nu a avut nicio lună de scădere prin prisma evoluţiei indicelui BET-Total Return, care reflectă evoluţia randamentelor dividendelor, un trend prelungit de creştere despre care un analist spune că se „autosabotează“ şi că în orice moment pot să apară corecţii pentru a elibera din tensiune.

Până acum, de la începutul lunii august încoace, indicele BET-TR are un minus de 2%  Un episod puternic de volatilitate a fost consumat pe 5 august când indicele a scăzut cu 3,6% fiind prins în vârtejul scăderilor din afară „Tensiunea creşterii s-a eliberat cu prima ocazie“  August, luna rezultatelor pe S1/2024 dar şi una cu lichiditate redusă la bursa locală.

De 16 luni, mai exact din martie 2023, Bursa de Valori Bucureşti nu a avut nicio lună de scădere prin prisma evoluţiei indicelui BET-Total Return, care reflectă evoluţia randamentelor dividendelor, un trend prelungit de creştere despre care un analist spune că se „autosabotează“ şi că în orice moment pot să apară corecţii pentru a elibera din tensiune.

Iar tensiunea apare în con­textul în care aceste episoade de creştere susţinută, date de rezultatele financiare îmbună­tăţite ale companiilor şi fluxu­rile mari de capital îndreptate spre piaţa de capital în contextul listării Hidroelectrica (H2O), determină ca incertitudinea să crească, iar pe investitori să se întrebe: este bine să marchez acum? Este prea târziu să investesc?

„Tensiunea creşterii urma să fie eliberată cu prima ocazie! S-a întâmplat acum (pe 5 august 2024, când BET-TR a scăzut cu 3,6% – n. red.) când am avut patru factori negativi care s-au suprapus pe pieţele internaţionale. Într-un context al unei pieţe bursiere care evolua în modul de tranzacţionare de vară, luna august fiind tradiţional luna vacanţelor în lumea vestică şi implicit o lună cu lichiditate bursieră scăzută“, spune Alin Brendea, analist la Prime Transaction. În luna august la BVB urmează sezonul de raportări financiare aferente primului semestru din 2024, cu emitenţi de calibru mare care ies la tablă, precum Banca Transilvania, Hidroelectrica, Romgaz, fiind de asemenea urmărit şi programul de răscum­părări din partea Fondului Proprietatea.

Brendea enumeră factorii care au stat la baza episoadelor de scăderi atât de la Bucureşti cât şi de pe pieţele externe: menţinerea dobânzii-cheie de către Rezerva Federală a SUA – ceea ce a deteminat unele comentarii că FED ar fi putut rămâne în urma evoluţiei economice –, decizia neaştepta­tă din Japonia de a creşte dobânda-cheie, rezultatele deza­mă­gi­toare ale unor comp­anii precum Intel şi al patrulea element – reinflamarea con­textu­lui Israel şi Iran.

Potrivit datelor agregate de ZF, din cele 61 de luni scurse din august 2019 încoace (deci în ultimii cinci, perioadă în care BET-TR a urcat de 2,7 ori, deci a triplat banii investi­torilor), doar 13 luni au fost pe minus, adică 22% din timp.

Aceste luni au avut scăderi precum -16% în martie 2020 (pandemia COVID), -12% septembrie 2022, -9% februarie 2022 la -1,6% martie 2023, -0,6% martie 2019, -0,35% octombrie 2021. De la începutul lunii august BET-TR are minus 2,7%.

Pe de altă parte, celelalte 47 de luni au avut creşteri precum 11% în mai 2020, 10% în septembrie 2023, 9,7% în martie 2021, la 5% în iunie 2021 la 2,5% în februarie 2024, 2,4% în iulie 2024 şi altele. Orice scădere este până la urmă o oportunitate de a cumpăra acţiuni la un preţ redus.

„Bursa este un vad investiţional atractiv, dar care cere răbdare şi viziune pe termen lung. Scăderile pieţei trebuie înţelese ca ceva organic care fac parte din regulile jocului. Dacă vei înţelege mecanismul bursier cu adevărat, vei ajunge să foloseşti scăderile în folosul tău investiţional, la fel de bine ca şi trendurile de creştere ale pieţei“.​​

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.