Vin sud-coreenii: Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a semnat un memorandum cu Autoritatea Portuară Busan pentru a creşte traficul de mărfuri şi a derula proiecte de investiţii împreună

Autor: Roxana Rosu Postat la 10 mai 2023 61 afişări

Vin sud-coreenii: Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a semnat un memorandum cu Autoritatea Portuară Busan pentru a creşte traficul de mărfuri şi a derula proiecte de investiţii împreună

Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi Autoritatea Portuară Busan din Coreea de Sud au semnat un memorandum pentru a creşte colaborarea în domeniul serviciilor portuare, al suprastructurii portuare, dar şi pentru creşterea transportului de mărfuri între cele două ţări.

Memorandumul a fost semnat de Florin Vizan, director general al Administraţiei Porturilor Constanţa.

Colaborarea dintre cele două părţi vizează schimb de experienţă în domeniu, investiţii şi atragerea de trafic suplimentar de mărfuri, dar şi al transportului de persoane.

La semnarea memorandumului au participat şi premierul Nicolae Ciucă şi prim ministrul sud-coreean Han Duck-soo.

”Am subliniat necesitatea relansării şi consolidării cooperării bilaterale, prin noi proiecte concrete, în toate ariile Parteneriatului, atât în plan politic, cât şi în cel economic, sectorial. Am convenit ca această componentă economică să reprezinte elementul principal de dezvoltare a relaţiilor bilaterale. Am reiterat semnificaţia deosebită a consolidării relaţiilor noastre bilaterale pentru valoarea ei benefică în folosul cetăţenilor României şi ai Republicii Coreea, în contextul geopolitic şi economic actual la nivel global, un context marcat de provocări, un context de securitate care poate fi privit cu tot ceea ce pot să ofere ţările noastre prin prisma garanţiilor de securitate pe care putem să le asigurăm - România, în regiunea  Mări Negre, iar Coreea de sud în Pacific”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Traficul total de mărfuri înregistrat în Portul Constanţa (inclusiv zona Midia şi Mangalia), cel mai mare din ţară şi al doilea cel mai mare de la Marea Neagră, s-a ridicat la 75,5 milioane de tone anul trecut, cel mai mare nivel din istoria portului, în creştere cu 12% faţă de anul anterior.

Anul trecut, de la începutul războiului din Ucraina, în portul Constanţa au sosit mii de containere, pe relaţia cu Ucraina, ceea ce a dus la aglomerarea puternică a zonei.

Anul trecut au făcut escale în porturile maritime româneşti 15.381 nave, faţă de 14.629 nave în 2021, potrivit oficialilor.

Portul Busan este cel mai mare port din Coreea de Sud, acoperind circa 40% din transporturile internaţionale ale ţării, 80% din traficul de containere şi 40% din livrările de peşte. Circa 130 de vase intră în zona portului în fiecare zi.

 

Cu ocazia întâlnirii de la Bucureşti, oficialii români şi sud coreeni au discutat şi despre colaborarea în domeniul nuclear, inclusiv în cazul centralei de la Cernavodă.

În acest context, premierul Nicolae Ciucă a spus că autorităţile de la Bucureşti încurajează investiţiile sud-coreene în proiectele româneşti din acest sector deosebit de important în ansamblul eforturilor de consolidare a securităţii şi independenţei energetice.

Domnul prim-ministru a agreat deja colaborarea în ceea ce priveşte deschiderea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă, precum şi implicarea companiilor sud-coreene în dezvoltarea reactoarelor nucleare modulare mici”, a adăugat Nicolae Ciucă.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
colaborare,
coreea de sud,
memorandum,
premier

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.