Vinul francez este în pericol: Vitucultorii sunt tot mai afectaţi de condiţiile meteo nefavorabile. „În următorii cinci ani, vom vedea mai puţină viţă de vie în Bordeaux”
Vremea extremă şi obiceiurile de consum ale oamenilor îi lovesc pe viticultori aşa de dur încat pentru unii nu mai este viabil să-şi menţină cramele deschise, scrie CNBC.
„În următorii cinci ani, vom vedea mai puţină viţă de vie în Bordeaux”, a declarat Sylvie Courselle, inginer agricol şi enolog la Château Thieuley.
Potrivit datelor autorităţilor locale, între luna iunie şi iulie au existat 584 de cereri de despăgubire de la vinificatorii care doresc fie să-şi pună capăt producţiei, fie să îşi diversifice utilizarea terenului.
„Schimbările climatice pot accelera acest lucru”, a spus Courselle pentru CNBC, adăugând că în ultimii ani vinificatorii au avut de-a face cu furtuni şi secetă, cu un impact semnificativ asupra recoltei.
Dar provocările merg dincolo de schimbările climatice. Din punct de vedere istoric, s-a pus accent pe producţia de vin roşu în Bordeaux, dar consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru bere şi vinuri mai uşoare. Dovadă în acest sens este boom-ul numărului de berării active în Franţa.
În plus, datele institutului francez OFDT arată că vânzările de vin au scăzut cu peste o treime între 2000 şi 2020. În aceeaşi perioadă, s-a înregistrat o creştere de 7% la vânzările de bere. Acestea au crescut de la 322 în 2009 la 2.500 în 2021, potrivit datelor de la Statista.
De asemenea, Franţa vinde tot mai puţin vin în străinătate. Naţiunea europeană domină comerţul cu vin la nivel mondial, alături de Spania şi Italia. În 2022, exporturile au scăzut cu 5% faţă de anul precedent, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro