Virusul trece, criza rămâne. Preşedintele uneia dintre cele mai mari bănci europene anunţă: Să nu rămânem sub iluzia că recuperarea economică va veni atât de repede ca vaccinul

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 11 noiembrie 2020 112 afişări

Virusul trece, criza rămâne. Preşedintele uneia dintre cele mai mari bănci europene anunţă: Să nu rămânem sub iluzia că recuperarea economică va veni atât de repede ca vaccinul

Anunţul conform căruia companiile Pfizer şi BioNTech au dezvoltat un vaccin antic-coronavirus cu o eficienţă de 90% a alimentat din plin marii indici bursieri, însă preşedintele UBS Axel Weber reaminteşte că economia mondială va avea nevoie de o perioadă destul de lungă pentru a reveni la nivelurile de dinainte de criză, potrivit CNBC.

„Uitându-mă înainte, nu pot rămâne pesimist. Însă nu ar trebui să rămânem cu iluzia că recuperarea va avea loc peste noapte, de data aceasta vom avea nevoie de timp”, spune Weber.

„Va dura cel puţin un an până ne vom întoarce la nivelurile pre-coronavirus ale produsului intern brut (PIB). Vor mai dura aproximativ doi an până vom ajunge la rata şomajului şi nivelul de creştere de dinainte de criză, aşa că ne confruntăm cu o recuperare îndelungată.”

CEO-ul companiei farmaceutice Pfizer, Dr. Albert Bourla, a descris anunţul de zilele trecute drept „o zi grozavă pentru ştiinţă şi umanitate”, iar pieţele de capital au început să înregistreze creşteri semnificative pe fondul unui val de optimism în ceea ce priveşte sfârşitul pandemiei de COVID-19.

Totuşi, optimismul din jurul anunţului a fost temperat de problemele logistice pe care le implică producerea şi transportul vaccinului, într-un moment în care timpul nu a fost niciodată mai preţios pentru milioanele de oameni care au fost afectaţi direct sau indirect de virusul SARS-CoV-2.

Vaccinul creat de Pfizer şi BioNTech trebuie administrat de două ori pentru a obţine nivelul actual de eficienţă şi, conform ultimelor estimări, vor fi vaccinaţi doar 25 de milioane de oameni până la sfârşitul anului. Companiile au declarat că vor produce până la 50 de milioane de doze în 2020 şi 1,3 miliarde de doze în 2021.

Populaţia planetei este de circa 7,5 milioane de oameni şi există o şansă destul de mare să se genereze controverse asupra primelor ţări care vor primi vaccinul, de vreme ce guvernele din Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Statele Unite au cumpărat deja câteva sute de milioane de doze.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.