Vladescu: Impozitarea progresiva este necesara; mai bine taiam pensii decat sa crestem TVA
Impozitarea progresiva a veniturilor este necesara in acest moment, pentru ca presupune o flexibilitate fiscala mare, in sensul ca " poti sa incurajezi sau sa descurajezi ce vrei tu prin sistemul de deductibilitati", a declarat sambata ex-ministrul de finante Sebastian Vladescu, la Realitatea TV.
Spre deosebire de variantele propuse pana acum de PSD, cu doar 3 trepte de impozit progresiv, Vladescu vede un sistem cu 4-5 trepte de impozitare, intre 0 si 40%, precum si plafoane mai mari la veniturile impozitate marginal
In privinta remanierii sale din Guvern, de care Vladescu spune ca "stia oricum cu cel putin doua saptamani inainte", fostul ministru spune ca ea a avut legatura cu divergentele de viziune fata de premierul Boc in privinta metodei de majorare a veniturilor la buget. "Eu am am fost intotdeauna un adversar al majorarii TVA. Impozitarea sau reducerea pensiilor ar fi fost o solutie mai corecta, pentru ca asa te ocupai direct de boala, adica de dezechilibrul fondului de pensii, unde exista un numar insuficient de contributori, nu loveai alandala pe toata lumea cu marirea TVA".
In opinia lui, majorarea "excesiva" a pensiilor infaptuita in cursul guvernarii Tariceanu va afecta doua generatii de-acum incolo.
Sebastian Vladescu a explicat si ca taierea cu 25% a salariilor in acest an inseamna de fapt o reducere de 10% a fondului total de salarii pentru 2010. "Daca nu taiam, atunci s-ar fi cheltuit intr-un an de criza mai mult decat se cheltuia in ani de expansiune economica", spune el, explicand ca banii cheltuiti in 2009 din salarii (inclusiv in sectorul privat), alocatii si pensii au ramas la fel si in 2008, si in 2009 si anul acesta (circa 200 de miliarde de lei in total), singurul lucru care s-a schimbat fiind perceptia psihologica: inainte oamenii se asteptau la cresteri de salarii, acum se asteapta sa scada. "Acum avem un pesimism la fel de neintemeiat ca optimismul din 2007."
Solutiile de relansare propuse de Consiliul Investitorilor Straini sunt "un program neunitar, un amalgam de masuri" dintre care unele sunt necesare (o institutie care sa controleze absorbtia fondurilor europene), altele corespund unor institutii care deja exista (un registru al creantelor din economie), iar altele au fost propuse "pentru ca si acolo la ei in Consiliu se candideaza" (organizarea de catre Romania impreuna cu Ungaria sau Bulgaria a Campionatului de Fotbal din 2020).
Ceea ce i-ar trebui insa cu adevarat Romaniei este "un stimul care nu poate veni decat de la Guvern - o infuzie de fonduri de infrastructura, corelat cu o absorbtie impecabila a fondurilor europene". Este insa dificil, intrucat FMI impune Romaniei doua conditii contradictorii: plata arieratelor si incadrarea intr-o limita de deficit bugetar, fixata la 6,8% pentru tot anul. Dupa Vladescu, mai putin nociv pentru economie ar fi neincadrarea in limita de deficit bugetar, daca asa ar fi initiate niste programe de infrastructura, pentru care deja exista finantarea. "Noi avem si bani, si proiecte, dar nu si spatiul bugetar. Avem, de pilda, 1,9 miliarde de euro de la Banca Europeana de Investitii. Dar nu se poate lucra, pentru ca nu avem spatiul bugetar necesar pentru asta un urmatorii trei ani".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro