Vorba lui Jeffrey Franks: operatia a reusit
Toate datele financiare prezentate in ultima saptamana s-au mentinut pe teritoriul previzibilului: deficitul bugetului general consolidat in 2010 a fost de 6,5% din PIB (33,3 miliarde de lei), sub tinta de 6,8% convenita cu FMI; in schimb, anul trecut a fost incheiat tot cu arierate.
Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 168,6 miliarde lei, cu 7,2% mai mari, in termeni nominali, fata de anul precedent, conform Ministerului Finantelor. Cresterea incasarilor s-a inregistrat in principal la impozitele pe bunuri si servicii, respectiv TVA (+14,3%) si accize (+11,5%), precum si la venituri nefiscale (+18,5%). Discrepantele fata de anul precedent, desi pe o tendinta descendenta, au inregistrat valori importante la impozitul pe venit (- 3,2%), impozitul pe profit (- 4,9%), si contributii de asigurari sociale (- 4,5%). Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au inregistrat o crestere cu 181% fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv 5,4 miliarde lei fata de 1,9 miliarde lei.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 201,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 4,2% fata de anul precedent. Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele cu finantare UE (+170%), dobanzi (+20%) ca urmare a finantarii deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti, asistenta sociala (+7,3%) ca urmare a cresterii cheltuielilor cu ajutorul de somaj. Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 5,2% fata de anul 2009, in principal ca urmare a majorarii cheltuielilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata arieratelor. Cheltuielile de personal au fost mai mici cu 8,6% fata de anul precedent, iar cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si programe de dezvoltare finantate din surse interne si externe au fost de 33,7 miliarde lei, respectiv 6,6% din PIB.
In schimb, cifra arieratelor ajunse la plata confirma constatarile repetate ale FMI ca la acest capitol statul ramane mereu in urma. ANAF a anuntat ca a restituit TVA in valoare de 557 de milioane de lei la 24 ianuarie, iar pentru 28 ianuarie a fost programata o a doua transa, de 556,5 milioane, astfel incat restituirile vor ajunge la 1,359,4 miliarde de lei, ceea ce inseamna cea mai mare valoare a lichidarilor de arierate anuntate pana acum de fisc. Institutia a informat ca in selectia lunii ianuarie au fost cuprinse in ordinea vechimii toate deconturile de TVA, solutionandu-se prin restituire deconturile a caror vechime era de pana la data de 3 decembrie 2010.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro