Yenul japonez atinge minimul ultimilor 32 de ani în raport cu dolarul american

Autor: Dorin Oancea Postat la 14 octombrie 2022 25 afişări

Yenul japonez a atins minimul ultimilor 32 de ani în raport cu dolarul american, după ce cifrele oficiale au arătat că preţurile au crescut în America mai repede decât estimările, scrie BBC.

Yenul japonez atinge minimul ultimilor 32 de ani în raport cu dolarul american

Yenul a scăzut până la 147,66 unităţi faţă de dolar, înainte de a recâştiga ceva teren.

Ministrul japonez de finanţe, Shunichi Suzuki, a declarat că guvernul va lua "măsuri adecvate" împotriva volatilităţii monedei.

Luna trecută, într-o măsură rară, Japonia a cheltuit aproape 20 de miliarde de dolari pentru a susţine moneda ţării aflate în dificultate.

"Nu putem tolera o volatilitate excesivă pe piaţa valutară determinată de mişcări speculative. Urmărim mişcările valutare", a declarat Suzuki reporterilor după ce a participat la o reuniune a G7 în domeniul finanţelor la Washington.

Luna trecută, Japonia a intervenit pe piaţa valutară globală pentru a ajuta la susţinerea yenului care se slăbise.

Această mişcare a avut loc după ce yenul a atins un nou minim al ultimilor 24 de ani în raport cu dolarul, marcând prima dată când autorităţile japoneze au intervenit pe piaţa valutară, din 1998.

Cu toate acestea, analiştii au avertizat că astfel de intervenţii vor avea un efect redus atâta timp cât ratele dobânzilor din Japonia rămân mult mai mici decât cele din SUA.

Moneda japoneză a fost supusă unor presiuni din ce în ce mai mari în ultimele luni, în principal din cauza abordării foarte diferite adoptată de Banca Japoniei (BOJ) în comparaţie cu Rezerva Federală a SUA.

Joi, cifrele oficiale au arătat că preţurile de consum din SUA au crescut mai mult decât estimările luna trecută, semn că lupta cu inflaţia în cea mai mare economie a lumii este departe de a se fi încheiat.

Inflaţia a fost de 8,2% în cele 12 luni până în septembrie, în scădere faţă de 8,3% în august.

Creşterea preţurilor de consum în SUA este urmărită îndeaproape, deoarece eforturile Rezervei Federale de a tempera inflaţia determină creşterea valorii dolarului, precum şi a costurilor de împrumut la nivel mondial.

Banca centrală americană a crescut agresiv ratele dobânzilor pentru a combate creşterea preţurilor, ceea ce a făcut ca dolarul să devină mai atractiv pentru investitori. În schimb, BOJ a menţinut ratele foarte scăzute.

Forţa dolarului pe pieţele financiare globale are, de asemenea, un impact asupra altor monede importante din întreaga lume, inclusiv asupra lirei sterline şi a euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
yen,
dolar,
evoluţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.