Zona euro se împotmoleşte: Inflaţia accelerează în luna octombrie, în timp ce creşterea economică se temperează

Autor: Alex Ciutacu Postat la 31 octombrie 2018 44 afişări

Zona euro se împotmoleşte: Inflaţia accelerează în luna octombrie, în timp ce creşterea economică se temperează

Inflaţia din zona euro a accelerat în luna octombrie iar preţurile de consum au crescut, complicând misiunea băncilor centrale pe fondul celui mai slab ritm de creştere economică din 2014 până în prezent.

Preţurile de consum au crescut cu 2,2% faţă de anul trecut, în timp ce indicatorul care măsoară inflaţia excluzând componentele volatile, a crescut la 1,1%.

Inflaţia a depăşit în ultimele 5 luni ţinta de inflaţie a Băncii Centrale Europene, de sub 2%, în contextul în care preţurile la energie au reprezentat unul dintre principalele motive de creştere.

Mario Draghi, preşedintele BCE, şi-a exprimat încrederea faţă de o piaţă a muncii robustă şi faţă de faptul că toate creşterile salariale din zona euro vor ridica şi preţurile de bază, justificând astfel o retragere a stimulilor monetari.

La nivel naţional, inflaţia a crescut în octombrie faţă de septembrie şi în unele din cele mai dezvoltate economii ale zonei euro. Astfel, în Germania nivelul inflaţiei a crescut cu 0,2% în octombrie, la 2,4%, în timp ce în Italia inflaţia a crescut de la 1,5% la 1,7%.

Cu toate acestea, în timp ce perspectivele de inflaţie pentru blocul celor 19 naţiuni din zona euro se temperează, perspectivele pentru creşterea economică s-au deteriorat.

Creşterea economică s-a împotmolit pe final de an în Germania şi Italia, două dintre cele mai mari economii ale regiunii, iar sentimentul din piaţă din indică o revenire puternică prea curând. Riscurile rămân proeminente, iar criza bugetară din Italia împreună cu varianta unui „hard” Brexit ameninţă viitoarea creştere economică a zonei euro.

Mixul dintre o inflaţie accelerată şi o creştere economică încetinită vine într-un moment riscant pentru BCE – care a decis că va încheia anul acesta programul de achiziţie de obligaţiuni.

 

Până acum, bancherii centrali nu au tras nu semnal de alarmă, Mario Draghi declarând săpămâna trecută că zona euro se confruntă cu „un moment slab, nu cu o recesiune” din cauza unor factori temporari precum problematica sectorului auto din Germania, iar acesta susţine că factorii temporari nu vor afecta perspectivele pe termen lung ale creşterii economice din zona euro.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inflatie,
zona euro,
crestere economica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.