Cine pierde si cine castiga in lupta pentru incalzirea locuintelor

Autor: Roxana Cristea Postat la 08 iunie 2011 90 afişări

Statul pierde si privatul castiga si in lupta pentru incalzirea locuintelor. Facturile din ce in ce mai mari la caldura isi spun cuvantul, iar numarul celor care se debranseaza de la sistemul centralizat in favoarea centralelor termice a crescut simtitor in ultima perioada.

"Intr-un apartament de trei camere fara contoare si repartitoare situat in Cluj valoarea facturii la incalzire ar putea ajunge la 790 de lei in aceasta iarna, comparativ cu 494 de lei in iarna anului trecut. Asta se va intampla daca subventiile acordate de Guvern vor fi eliminate. n cazul unui apartament similar, dar dotat cu centrala termica, factura de gaz nu va depasi 331 de lei in acest an", explica Catalin Draguleanu, directorul de vanzari din cadrul Ariston Thermo Romania, precizand ca in acest an proprietarii de apartamente bransati la sistemul centralizat se vor confrunta cu eliminarea subventiilor la incalzire.

Pana acum, jumatate din costul unei gigacalorii a fost sustinut aproape in mod egal de catre Guvern si bugetele locale. Se pare insa ca schimbarea a inceput sa se produca incepand cu iarna anului 2010, avand in vedere ca desi Guvernul a promis sustinerea cotei sale din subventie, costul real facturat catre populatie a crescut in anumite orase cu pana la aproximativ 60%. Spre exemplu, in Baia Mare costurile incalzirii au crescut cu 60%, in Targoviste, Alexandria si Timisoara cu peste 50%, iar in Drobeta Turnu Severin si Focsani cu peste 35%. "Intr-un scenariu pesimist, eliminarea integrala a subventiei de catre Guvern, cat si imposibilitatea primariilor locale de a mai aloca un buget pentru subventii, asa cum s-a intamplat in multe orase si in iarna trecuta, ar putea duce la majorarea costului gigacaloriei facturat catre populatie cu pana la 150%", spune Catalin Draguleanu.

n ce priveste apartamentele inca bransate la sistemul centralizat, situatia difera de la un judet la altul. Daca in 20 de judete au ramas mai putin de 30% de apartamente bransate, in Bucuresti si in judetele Bihor, Mehedinti, Giurgiu si Constanta mai mult de 80% de apartamente sunt inca bransate. Spre deosebire de acum zece ani insa, numarul de debransari de la sistemul centralizat a crescut foarte mult. Daca in 2000 erau bransate in jur de 2,5 milioane de apartamente, in prezent mai sunt doar 1,5 milioane. Situatia nu poate decat sa ii bucure pe producatorii de centrale termice. "Eliminarea subventiilor la incalzire va determina cresterea pietei locale de centrale termice cu peste 30%", spune Dan Ghise, director tehnic la Ariston, companie care estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de 25% pentru acest an, pana la 3,5 milioane de euro.

Piata de centrale termice murale de apartament din Romania ar putea ajunge in 2011 la aproximativ 180.000 de unitati vandute, potrivit estimarilor lui Draguleanu. Capitala va reprezenta mai mult de 10% din totalul pietei de profil, preconizandu-se ca peste 18.000 de familii vor renunta la sistemul centralizat in favoarea centralelor termice.

Anul trecut piata a inregistrat un volum de 135.000 de unitati, in crestere cu 35% fata de 2009. "Eliminarea subventiilor insa ar putea determina o crestere si mai alerta. Procentul celor care si-au cumparat o centrala termica in rate a fost de 25%", a declarat Draguleanu. Directorul precizeaza ca in jur de 70% dintre cumparatorii de centrale opteaza pentru cele de apartament, cel mai vandut model fiind cel de 24 kw. Investitia medie intr-o centrala termica este cuprinsa intre 5.500 si 7.000 de lei si difera in functie de numarul de camere si nivelul de dotare al instalatiei (radiatoare, teava, accesorii, montaj). "In aceste conditii, chiar daca pretul gazului va creste chiar si cu 15%, investitia intr-o centrala termica poate fi recuperata intr-o perioada cuprinsa intre unu si trei ani", a afirmat Draguleanu.

Urmărește Business Magazin

/analize/cine-pierde-si-cine-castiga-in-lupta-pentru-incalzirea-locuintelor-8310916
8310916
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.