Diferenţa între spitalele non-profit şi cele conduse ca nişte businessuri: Unele spitale sunt afaceri care îţi vor face toate analizele posibile ca să le funcţioneze casa de marcat

Autor: Razvan Muresan Postat la 17 aprilie 2014 2221 afişări

Pe de o parte, avem spitalele conduse de investitori privaţi şi de fonduri de investiţii, care privesc actul medical şi prin prisma profitului. dar găsim şi spitale nonprofit, cum sunt în Statele Unite sau Turcia, care îşi direcţionează câştigurile spre investiţii şi nu pun accentul pe câştiguri. Un american care conduce un spital turcesc de top zece mondial vorbeşte despre experienţele sale în această lume duală.

Diferenţa între spitalele non-profit şi cele conduse ca nişte businessuri: Unele spitale sunt afaceri care îţi vor face toate analizele posibile ca să le funcţioneze casa de marcat

"MI-E FRICĂ DE ACIBADEM-URILE (UNUL DINTRE SPITALELE PRIVATE DIN TURCIA - N.R.) LUMII, DEŢINUTE DE FONDURI DE INVESTIŢII, CARE DESCHID SPITALE LA FEL CUM DESCHID MAGAZINE. ACESTE SPITALE SUNT AFACERI CARE ÎŢI VOR FACE TOATE ANALIZELE POSIBILE, CA SĂ LE FUNCŢIONEZE CASA DE MARCAT." Americanul Robert G. Kiely este directorul general al spitalului Anadolu din Istanbul şi a condus spitale în Statele Unite timp de 25 de ani. A ajuns în Turcia în urmă cu trei ani, când cei doi proprietari ai unităţii au decis să o afilieze la spitalul Johns Hopkins Medicine din New York, considerat, pentru al 21-lea an la rând, cel mai bun spital din SUA. Anadolu este spitalul care atrage anual în Turcia cei mai mulţi pacienţi internaţionali şi, spre deosebire de toate spitalele private din România, este o entitate nonprofit. Fundaţia care deţine spitalul este parte din grupul cu acelaşi nume, care include 48 de companii, printre care activităţile din Asia Mică ale Efes, Coca-Cola şi McDonald’s.

Circa 5% din profitul înregistrat anual de aceste firme se îndreaptă către Anadolu Medical Center. Precizând că vorbeşte în nume personal şi nu în calitate de CEO al spitalului, Kiely, în vârstă de 64 de ani, povesteşte franc despre principalele surprize pe care le-a avut după ce a acceptat să devină director în această parte a lumii. „Mi-am petrecut toată viaţa lucrând în sănătate în America. Chiar şi în acest domeniu, SUA are mai multe probleme decât putem noi rezolva, dar acolo găsim un reper de bune practici şi e locul cu care putem să ne comparăm. Nu cred că investitorii privaţi pot asigura cea mai morală formă de îngrijire a bolnavilor." Circa 60% dintre spitalele de peste ocean sunt deţinute de organizaţii nonprofit, sub 10% de către stat, iar restul funcţionează ca nişte afaceri.

„Ce mă deranjează cel mai tare este că, la sfârşitul zilei, orice ban care este în plus ajunge în buzunarul acţionarilor. În cazul instituţiilor nonprofit, toţi banii se duc înspre noi investiţii. Timp de 25 de ani am lucrat la spitale nonprofit unde marjele ajungeau la 5% din venituri şi puteam să îmi doresc ca banii aceia să se îndrepte în buzunarul cuiva. Dar nu am făcut niciodată asta." Spitalele nonprofit îşi desfăşoară activitatea din încasările primite de la pacienţi şi din donaţii şi direcţionează profitul, în cazul în care există, către arii precum educarea personalului medical, cumpărarea de noi aparate şi dotări şi îmbunătăţirea confortului pacienţilor. Deşi admite că există spitale care au ca scop obţinerea de profit mai performante decât cele nonprofit, Kiely observă că primele fac constant obiectul unor tranzacţii, pot fi vândute şi cumpărate, iar modelul face ca preocuparea pentru performanţă să se refere nu doar la cea medicală, ci şi la cea legată de indicatorii financiari.

În plus, spitalele din Europa Centrală şi de Est nu sunt supuse unui audit care să redea într-un mod transparent indicatorii de performanţă ai acestor instituţii. „Nu există date în această parte a continentului şi nici instrumente de măsurare. Sunt în schimb foarte multe clădiri frumoase pe care scrie «Noi suntem cei mai buni»." Ratele de infecţii intraspitaliceşti, de decese, de erori medicale în sistemul privat nu sunt furnizate de către operatori, ceea ce face ca pacientul să nu poată alege în deplină cunoştinţă de cauză care este cel mai bun spital pentru nevoile sale, contrar procedurilor din statele Europei de Vest sau din SUA.

ÎN ROMÂNIA, CEI MAI IMPORTANŢI JUCĂTORI DIN SĂNĂTATE AU CA ACŢIONARI FONDURI DE INVESTIŢII. Liderul pieţei, MedLife, este deţinut de International Finance Corporation, divizia de consultanţă financiară a Grupului Băncii Mondiale, precum şi a companiei Société Générale, care deţine BRD. Lanţul de clinici şi spitale Regina Maria este controlat de fondul de investiţii Advent International, care mai deţine în România afaceri în fabricarea cărămizilor şi ţiglelor ceramice şi în producerea de vopseluri decorative. Reţeaua Medicover este deţinută de miliardarul suedez Jonas af Jochnick, proprietar al companiei de cosmetice Oriflame şi al fondului de investiţii Oresa Ventures. Oresa are în România acţiuni la producătorul de lacuri şi vopsele Fabryo Corporation, la producătorul de materiale de construcţii Somaco Grup Prefabricate şi la brokerul de credite Kiwi Finance.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spitale,
servicii medicale,
/analize/diferenta-intre-spitalele-non-profit-si-cele-conduse-ca-niste-businessuri-unele-spitale-sunt-afaceri-care-iti-vor-face-toate-analizele-posibile-ca-sa-le-functioneze-casa-de-marcat-12483196
12483196
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.