Cum a dus curiozitatea a doi fraţi la la una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul geofizicii, la care a pus umărul şi un român, om de ştiinţă
Curiozitatea lui Conrad Schlumberger şi sprijinul fratelui său, Marcel, au dus la una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul geofizicii, la care a pus umărul şi un român, omul de ştiinţă Sabba S. Ştefănescu. În mai puţin de un secol, SCHLUMBERGER, compania fondată de cei doi a ajuns lider mondial în furnizarea de tehnologii pentru industria de petrol şi gaze, având venituri anuale de miliarde.
Conrad (2 octombrie 1878) şi Emile Henry Marcel Schlumberger (21 iunie 1884) s-au născut în regiunea Alsacia-Lorena din Franţa, într-o familie de industriaşi. Tatăl lor, Paul, era descendent al unei familii înstărite care se ocupa cu producţia de bumbac, în timp ce mama lor era activist politic. Părinţii au hotărât să îi trimită pe cei doi la studii la Paris, amândoi urmând şcoli de top din Franţa: Conrad a absolvit, în 1900, École Polytechnique, iar Marcel, École Centrale Paris, în 1907. O vreme, fratele cel mare a lucrat ca inginer minier în Rodez şi Toulouse, în timp ce Marcel şi-a început cariera ca inginer feroviar, înainte de a lua parte la proiectarea primelor tancuri, în timpul Primului Război Mondial.
În 1912, Conrad, pe atunci profesor la École des Mines de Paris, a pus pe masă ideea prospecţiunii electrice a zăcămintelor de minereu metalic.
Iniţial, a început să facă experimente într-o cadă, iar în 1919, când i se alătură şi fratele său, cei doi primesc de la tatăl lor un ajutor de 500.000 de franci francezi (unitate folosită înainte de adoptarea monedei euro) pentru a-şi finanţa cercetarea ştiinţifică în domeniu. În 1923, fraţii Schlumberger au început să efectueze sondaje geofizice în diferite ţări, inclusiv România, Serbia, Canada, Africa de Sud, Congo şi Statele Unite. Ulterior, când Henri George Doll, ginerele lui Conrad, s-a alăturat grupului, au dezvoltat împreună o serie de tehnici de măsurare a potenţialului electric spontan pe parcursul forajului şi a rezistivităţii electrice a straturilor traversate, care le ofereau posibilitatea de a diferenţia straturile care conţineau petrol.
În anul 1926, antreprenorii au format Société de Prospection Électrique, actuala Schlumberger Limited. Primul birou a fost deschis la Paris, pe rue Fabert, iar primul contract a fost încheiat cu proprietarii câmpului petrolier Pechelbronn, la valoarea de 12.000 de franci pe lună. În 1930, cei doi, alături de geofizicianul român Sabba S. Ştefănescu, care avea să devină inginer consultant în cadrul companiei, au elaborat teoria prospecţiunii electrice a subsolului.
Conrad Schlumberger a murit pe 9 mai 1936, iar fratele său la aceeaşi dată, 17 ani mai târziu. În 1955, ca recunoaştere a activităţii lui Conrad Schlumberger în aria geofizicii, Asociaţia Europeană a Geofizicienilor a lansat un premiu care îi poartă numele, acordat anual celor care au rezultate remarcabile în domeniu. Astăzi, Schlumberger este cel mai mare furnizor de tehnologie pentru industria de petrol şi gaze la nivel global. Compania a înregistrat, anul trecut, venituri de 23,6 miliarde de dolari, şi are o echipă de 86.000 de angajaţi, activă pe 85 de pieţe.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro