Şniţel, şnaps şi energie verde

Autor: Ioana Matei Postat la 12 februarie 2013 197 afişări

Cum pot rezolva Arnold Schwarzenegger, José Manuel Barroso şi Victor Ponta, tocmai de la Viena, problema poluării şi ce legătură are întâlnirea lor cu redresarea economiei?

I'LL BE BACK" ESTE O REPLICĂ CELEBRĂ, una dintre cele care l-au consacrat pe Arnold Schwarzenegger în 1984 odată cu rolul lui din filmul "Terminator". La început de 2013, actorul s-a întors nu doar în cinematografie, ci şi în Austria, ţara lui natală. De data aceasta, el a păşit pe covorul verde din apropierea catedralei Sfântul Ştefan din Viena pentru a susţine proiectul R20 - Regions of Climate Action, lansat la iniţiativa sa în urmă cu trei ani.

Pe acelaşi covor au păşit cancelarul federal al Austriei, Werner Feymann, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, directorul general al UNIDO, Kandeh Yumkella, dar şi prim-ministrul Victor Ponta şi ministrul mediului Rovana Plumb, precum şi manageri de top din companii din energie - CEO-ul OMV Gerhard Roiss, reprezentanţi ai BERD, ai Băncii Europene de Investiţii, dar şi ai Erste Group. De departe personajul central al conferinţei "Implementing the Sustainable Energy Future", Schwarzenegger a apărut ca o figură exotică, uşor schimbată faţă de imaginea cu care ne-am obişnuit în filme, înconjurat din toate părţile de aparate de fotografiat: expresia feţei nefirească, un inel cu model de craniu şi cizmele în contrast cu costumul au ieşit în evidenţă.

Discuţiile din cele două zile de conferinţe au gravitat în jurul fostului guvernator al Californiei. "Bun venit, prieteni ai lui Arnold Schwarzenegger", a fost replica de început a cancelarului federal al Austriei adresată celor mai mult de 500 de persoane din audienţă. Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a apreciat iniţiativa fostului guvernator şi a asemănat R20 cu Uniunea Europeană: "Diferiţi actori aflaţi la diferite niveluri care lucrează pentru realizarea unor scopuri comune".

Scopurile comune sunt proiectele de energie verde şi necesitatea colaborării dintre mediul privat, al băncilor şi dintre sistemele politice din toate statele Globului. Schwarzenegger a nuanţat importanţa renunţării la mijloacele tradiţionale de abordare a subiectelor legate de energia verde: "Trebuie să terminăm abordarea de tip catastrofic a mediului ("doom and gloom") şi să adoptăm o abordare "sexy, hip". El a spus că, în calitate de guvernator al Californiei, a avut parte de succes la iniţiative la care Washingtonul nici nu se gândise, de unde şi ideea organizării R20.

Discursul său a început în germană, când a împărtăşit publicului amintiri din ţara natală - "dacă mi-ar fi spus cineva când locuiam la ferma din Austria că voi găzdui un eveniment în domeniul energiei regenerabile alături de cancelarul federal, i-aş fi spus că a înnebunit" - iar apoi a început seria de mulţumiri, chiar cu premierul Victor Ponta, pentru "interesul în lupta împotriva încălzirii globale". Schwarzenegger a făcut paralele între bătăliile pe care le-a dus în filme şi cele reale în domeniul energiei regenerabile. Uşor răguşit, dar cu accentul bine conservat, a mulţumit pentru cât de bine este primit de fiecare dată când se întoarce acasă: cu un şniţel într-o mână şi un şnaps în cealaltă. El şi-a condimentat discursul cu multe astfel de glume, din care nu putea să lipsească şi cea referitoare la ultimul film, "The Last Stand": "Ştiu că aţi cumpărat cu toţii bilete", concluzionând că "adevăraţii eroi de acţiune sunt cei care luptă pentru viitor".

Prim-ministrul Victor Ponta, vizibil emoţionat, şi-a început răspunsul din cadrul discuţiei de tip panel alături de guvernator cu "bună dimineaţa", deşi era trecut de ora 12: "Să urmezi după Schwarzenegger e ca şi cum te-ai lupta cu el în filmele lui, aşa că nu am nicio şansă, am decis să mor repede şi să am discursul cel mai scurt". Premierul a vorbit despre cele două misiuni ale sale, cel de a promova ţara "binecuvântată de poziţia geografică şi de resursele naturale, unde există investitori importanţi şi numeroase oportunităţi", dar şi de a afla răspunsuri referitoare la costurile viitorului curat inspirat de entuziasmul lui Schwarzenegger: "Mulţi oameni din ţara mea, bineînţeles, cei săraci, spun că nu vor neapărat energie curată, ci energie mai ieftină". Iar oamenii angajaţi în centrale unde se folosesc mijloace tradiţionale de producere de energie "urăsc" turbinele eoliene din cauza riscului de a rămâne fără locuri de muncă.

Replica lui Schwarzenegger a făcut trimitere la existenţa unei astfel de gândiri şi în urmă cu 100 de ani, când oamenii se foloseau de căruţe şi de cai pentru transport, dar la care "nu ne-am mai putea întoarce". El a mai menţionat că Guvernul nu trebuie să aleagă câştigători, ci să lase sectorul privat "să îşi facă treaba", iar ceva se va evidenţia la un moment dat, fie că vorbim despre maşinile care funcţionează pe bază de hidrogen sau alte modalităţi noi care să nu polueze mediul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/snitel-snaps-si-energie-verde-10557069
10557069
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.