„Totul evoluează rapid, iar adaptabilitatea este esenţială pentru a rămâne competitiv şi eficient”

Autor: Ioana Matei Postat la 16 septembrie 2024 77 afişări

„Totul evoluează rapid, iar adaptabilitatea este esenţială pentru a rămâne competitiv şi eficient”

…spune Alexandru Bâlbâe, care în prezent deţine rolul de Director Uzină Utilităţi în cadrul Rompetrol Rafinare sau, cu alte cuvinte, este responsabil de asigurarea necesarului de energie pentru cea mai mare rafinărie din România şi regiune. Şi-a început parcursul în companie printr-un internship, în 2008, iar succesul a venit pentru el treptat, după ce a trecut prin mai multe etape şi funcţii. Care au fost principalele lecţii dobândite în acest parcurs?

Care este obiectivul de carieră pe care vi l-aţi fixat în prezent?

Prin prisma rolului actual, unul dintre obiective este optimizarea eficienţei operaţionale a rafinăriei, cu beneficii în partea de costuri şi mediu înconjurător. Îmi propun să dezvolt şi să implementez strategii pentru îmbunătăţirea siguranţei, dar şi să promovez inovaţia şi utilizarea tehnologiilor sustenabile în procesele de producţie. De asemenea, doresc să fiu mereu un lider capabil să motiveze echipa, pentru depăşirea obiectivelor, fără să neglijez crearea unui mediu de lucru pozitiv şi orientat spre performanţă.

Care sunt principalele provocări pe care le aveţi în atingerea acestuia şi cum v-aţi propus să le depăşiţi?

O provocare reală este adaptarea la schimbările din industria de oil & gas, inclusiv evoluţiile tehnologice şi reglementările în continuă schimbare. Pentru depăşirea unor astfel de provocări, este obligatoriu să rămân informat şi ancorat în profunzimea aspectelor tehnice şi a reglementărilor legale. Totodată, îmi propun să încurajez inovaţia şi creativitatea în găsirea de soluţii la diversele situaţii întâmpinate.

Cum vă dezvoltaţi abilităţile de leadership şi management?

Particip la cursuri de specialitate şi seminare pentru aprofundare în cele mai noi tendinţe şi practici în domeniu. Îmi fac timp să citesc cărţi şi articole relevante, care abordează subiecte precum leadershipul, comunicarea eficientă, motivarea echipei şi gestionarea relaţiilor profesionale. De asemenea, feedbackul de la colegi şi colaboratori este extrem de valoros pentru îmbunătăţirea abilităţilor şi pentru identificarea domeniilor în care pot evolua.

Care sunt calităţile pe care le apreciaţi cel mai mult la colegii din echipele pe care le coordonaţi? Dar defectele pe care nu le puteţi tolera?

Apreciez responsabilitatea, comunicarea, colaborarea şi iniţiativa, pentru că aceste elemente conturează o echipă asumată, deschisă la nou şi la evoluţie. Lipsa tuturor calităţilor enumerate mai devreme nu poate fi tolerată.

Care este cea mai importantă lecţie pe care aţi învăţat-o până acum în cariera dvs. şi cum v-a influenţat aceasta modul de a conduce echipe sau de a vă aborda munca?

Cu toţii trebuie să fim deschişi la schimbare, să avem o abordare flexibilă. Totul evoluează rapid, iar adaptabilitatea este esenţială pentru a rămâne competitiv şi eficient. Această lecţie a influenţat modul în care manageriez echipa şi în felul îmi abordez rolul, pentru că încurajez mereu colaborarea, inovaţia şi soluţiile creative. De asemenea, am învăţat că recepţionarea şi asimilarea feedbackului, dar şi adaptarea la nevoile şi preferinţele echipei, sunt esenţiale pentru a menţine un mediu de lucru productiv şi motivant.

Cine este mentorul/persoana care vă inspiră în carieră?

Nu există o singură persoană care mă inspiră în carieră, ci mai degrabă îmi adun inspiraţia din multiple surse. Printre acestea se numără oamenii care lucrează pe platformele Petromidia şi Vega, fie că sunt operatori, fie că sunt manageri. Îmi plac ideile şi inovaţiile aduse de lideri din diverse industrii şi încerc să învăţ din experienţele şi perspectivele lor.    


Alexandru Bâlbâe

Director Uzina Utilităţi (utilities plant manager)

Rompetrol Rafinare

Cifră de afaceri (la nivel consolidat, cifră de afaceri brută pentru anul 2023): Â 4,52 mld. $

Profit net (consolidat, pentru 2023) – 171, 2 mil. $

Număr de angajaţi  (la 31.12.2023, total Rompetrol Rafinare): 1.176

Vârstă: 39 de ani

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.