„Poate tehnologia ne va permite să petrecem mai mult timp unii cu alţii”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 28 august 2024 44 afişări

...spune Raluca Buciuc, partener şi director al departamentului de evaluări din cadrul Colliers România. Ea consideră că acesta ar fi unul dintre cele mai de preţ câştiguri ale avansului tehnologic, pentru că „fiecare afacere, fiecare companie se bazează pe relaţii interumane”.

Cu o experienţă de peste 20 de ani în domeniul imobiliar, Raluca Buciuc este membru în consiliul de administraţie, partener şi director al departamentului de evaluări din cadrul companiei de consultanţă Colliers România. Combinând experienţa din industrie cu expertiza tehnică şi financiară, echipa de valuation and advisory services, care a crescut de la un om în 1998 la 15 specialişti astăzi, dintre care şapte au mai mult de 10 ani experienţă în evaluări, este una dintre cele mai mari din piaţă. În cei 25 de ani de activitate a acestui departament, Colliers a evaluat 65% din piaţa de spaţii de birouri clasa A din Bucureşti, peste 50% din centrele comerciale moderne existente în prezent în România, dar şi peste 60% din fondul rezidenţial ipotecar al băncilor din România.

1. Ce perspectivă aveaţi în urmă cu 20 de ani în ce priveşte evoluţia profesională? Ce vă doreaţi să profesaţi, să realizaţi?

Acum 20 de ani, lucram la Colliers de doar doi ani şi încă îmi toceam coatele pe băncile  universităţilor. Eram determinată să învăţ să fac ceva concret, ce ar avea un impact asupra colegilor, clienţilor şi societăţii. Din păcate, sistemul educaţional românesc nu oferă prea multe abilităţi practice şi, mai rău, nu îţi facilitează autocunoaşterea şi clarificarea direcţiei în viaţă. Am avut norocul să fiu angajată într-un mediu care m-a ajutat să mă descopăr şi să pun întrebările potrivite pentru a găsi răspunsuri. De asemenea, am avut ocazia să activez într-o piaţă aflată şi ea foarte la început şi să învăţ de la cei mai buni din domeniu, practic de la pionierii evaluării imobiliare în piaţa modernă din România. Evaluarea unui centru comercial de tip mall sau a unei clădiri de birouri de clasă A era o adevărată provocare la acea vreme, iar dorinţa mea era să contribui la ridicarea standardelor de profesionalism în acest domeniu pe piaţa românească. Această aspiraţie m-a învăţat importanţa orelor lungi de muncă, importanţa de a fi curios mereu, de a pune întrebări, de a da atenţia potrivită detaliilor şi de a lucra în echipă.


Cifră de afaceri (2023): 57,3 mil. lei

Profit net 2023: 5,1 mil. lei

Număr de angajaţi: cca. 100


2. Realitatea a coincis cu gândurile de la acea vreme?

Cred că doar clienţii mei şi colegii mei pot oferi o perspectivă corectă şi pot răspunde la această întrebare. Evoluţia mea profesională este reflectată în numărul de proiecte pe care le-am finalizat, în încrederea pe care o am atunci când îi sfătuiesc pe clienţi sau când fac calcule de evaluare, în numărul de clienţi care se întorc în fiecare an pentru a colabora cu echipa noastră şi în contribuţia mea la numeroase proiecte imobiliare prin analizele pieţei sau evaluările efectuate. De asemenea, m-am bucurat de fiecare dată când un nou coleg s-a alăturat echipei noastre ca evaluator şi a ales să rămână alături de noi pe termen lung. Am reuşit să menţinem aceste realizări şi în perioadele de creştere rapidă a pieţei, şi în crizele financiare, şi în criza sanitară sau în alte situaţii dificile ale pieţei. Toate aceste experienţe m-au încărcat cu o energie pozitivă şi, îndrăznesc să spun, că, în timp, ele au devenit un factor motivant extrem de important pentru mine. Astfel, parcursul meu profesional a depăşit cu mult aşteptările mele, care, acum 20 de ani, erau limitate la titlurile de pe cartea mea de vizită sau la recunoaşterea materială a eforturilor mele, aşa cum învăţasem la şcoală că trebuie să se întâmple.

3. În ce priveşte următorii 20 de ani, cum vă aşteptaţi să se schimbe lumea / domeniul în care activaţi / compania pe care aţi clădit-o sau în care lucraţi acum?

Consider că ultimii 15 ani au fost o lecţie valoroasă despre importanţa adaptabilităţii în orice situaţie, indiferent de cât de surprinzătoare ar putea fi. Tehnologia este, fără îndoială, un factor major care va influenţa semnificativ viitorul, inclusiv viitorul imediat. Capacitatea de a ne adapta la noile instrumente de lucru, la noile metode de căutare şi prelucrare a informaţiilor pe piaţă, precum şi la inovaţie, va fi esenţială şi în domeniul imobiliar. Cu toate acestea, fiecare afacere, fiecare companie se bazează pe relaţii interumane. Poate tehnologia ne va permite să petrecem mai mult timp unii cu alţii, să colaborăm mai eficient şi să avem timp să ne gândim mai mult la lucrurile cu adevărat importante, precum dezvoltarea sustenabilă, mediul înconjurător, educaţia şi sănătatea, astfel încât să oferim şi generaţiilor viitoare posibilitatea de a-şi face planuri pe termen lung.



BUSINESS Magazin a lansat de curând anuarul 100 Cele mai puternice femei din business, ediţia 2024. Ne-am propus ca în cadrul ediţiei de anul acesta a catalogului să descoperim împreună cu reprezentantele mediului de afaceri cum au fost cei 20 de ani pe care i-am trăit şi la ce ne aşteptăm pentru următoarele două decenii. Raluca Buciuc, partener şi director al departamentului de evaluări din cadrul Colliers România, este una dintre doamnele prezentate în ediţia din 2024 a acestui proiect.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.