Acceleraţie la producţie

Autor: Bogdan Alecu Postat la 27 aprilie 2025 23 afişări

Anul 2025 pune industria auto românească în centrul industriei europene. În România nu doar că se produc acum trei noi vehicule electrice la Craiova, dar şi un nou SUV la Mioveni alături de Duster. În plus, contribuţia industriei auto la exporturile României a ajuns la 35% în primele luni din 2025. Cifra de afaceri a sectorului auto în România a continuat să crească în 2024 susţinută de creşterea puternică a producţiei de maşini, la circa 34 de miliarde de euro.

 

Anul 2025 aduce la Mioveni modelul Bigster, cel mai scump automobil Dacia produs până acum, iar la Craiova, Ford Otosan a demarat livrările noilor Puma Gen-E, E-Transit şi E-Tourneo Courier, primele maşini electrice fabricate în România. „Puma este un model cu cerere bună în vestul Europei. Acum sperăm ca vehiculele electrice să aibă acelaşi succes şi în România. Şi nu numai în România, ci în vestul Europei, fiindcă majoritatea producţiei fabricate în România este destinată exportului, ceea ce reprezintă un fapt extrem de benefic pentru bugetul naţional“, a spus Adrian Sandu, secretar general ACAROM, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România.

Din primele 20 de fabrici din România, 13 sunt legate de industria auto, de la producţia de autovehicule (Dacia şi Ford) la componente electrice şi electronice (Continental, Hella). „Contribuţia la export a industriei auto este una extrem de im-portantă, ajunge chiar până la 35% în primele luni ale acestui an. Avem norocul că în România producem modele extrem de bine apreciate la export. Şi asta e un avantaj pentru noi. Şi Dacia produce, au hibridi-zat vehicule, vedem Bigsterul nou, acum deja scos în versiune hibrid“, a spus Adrian Sandu. Dan Ghirişan, directorul uzinei de vehicule din cadrul Ford Otosan România, care deţine uzina Ford de la Cra-iova, spune că se pot produce baterii pentru maşini electrice anual în cadrul fabricii, iar volumele pot evolua în funcţie de cerere. „Producţia de maşini electrice a început şi suntem mult sub capacitatea maximă, dar în funcţie de cerere putem creşte imediat“, a spus Dan Ghirişan.

El conduce uzina auto din mai 2023 şi a deţinut mai multe roluri în ultimii 15 ani, fiind inclusiv plant launch manager în 2008. Este inginer şi a absolvit Universitatea din Craiova. Ford Otosan Craiova a inaugurat la final de octombrie noua linie de asamblare a bateriilor care sprijină producţia de vehicule electrice care au fost lansate în producţie în România, ca parte a investiţiei de 490 milioane de euro anunţate în 2022, când Ford Otosan a preluat uzina din Craiova. Este pentru prima dată când un constructor începe local asamblarea în serie mare de acumulatori pentru maşini electrice – acestea vor echipa modelele Puma Gen E, Tourneo şi Transit Courier electrice. Anterior, planul era ca bateriile să fie importate din Ungaria. Celulele bateriilor asamblate la Craiova vor fi furnizate, aşa cum a fost anunţat iniţial, de sud-coreenii de la SK. Potrivit cal-culelor BM, la Craiova, aproape jumătate din producţia de maşini ar putea fi reprezentată de electrice, însă volumele depind de piaţă. Bateriile sunt asamblate în secţia de motoare şi apoi transportate în secţia de asamblare finală a vehiculelor printr-un conveior aerian.

Noua linie de producţie pentru vehic-ule electrice include o serie de staţii automatizate, operate de roboţi şi coboţi, precum şi staţii manuale, operate de personal uman. „Aceasta – secţia de motoare – are aceeaşi capacitate ca şi până acum, de 350.000 de motoare anual. Spaţiul acesta nu era utilizat, am mai mutat echipamente şi am făcut loc liniei de baterii. Ideea de bază a fost ca, pe măsură ce producţia de motoare va scădea, să asamblăm baterii. Aşa cum sunt furnizori pentru grupul motopropulsor, să fie şi furnizor pentru baterii“, a spus direc-torul uzinei. Suprafaţa totală a noii zone de asamblare a bateriilor este de peste 4.000 mp, incluzând şi zonele logistice aferente, fiind complet integrată în procesele de fabricaţie existente. „Sunt acum 3.000 de maşini electrice pregătite să plece spre dealer. După ce primim OK-ul, maşinile pleacă la dealeri. După care aşteptăm reacţia pieţei. Noi am programat 300 de maşini electrice pe zi dintr-un total de 1.200 de maşini asamblate zilnic. În România suntem norocoşi că încă există o subvenţie pentru elec-trice, dar nu este cea mai mare piaţă. Pentru noi, UK, Germania şi Italia sunt cele mai mari pieţe“, a subliniat Dan Ghirişan.

Lansarea în producţie a noilor Ford Puma facelift, Transit & Tourneo Courier, dar şi a noului Duster a dus producţia de maşini de pe plan local la 560.102 de autovehicule, cel mai ridicat volum de până acum, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). Mai mult, creşterea s-a datorat uzinei Ford Otosan de la Craiova, a cărei producţie a urcat cu 31%, la peste 250.000 de maşini, în condiţiile în care, în 2024, a fost finalizată investiţia de 490 mil. euro în creşterea capacităţii de producţie la 272.000 de maşini anual. Începând cu a doua jumătate a anului, cele două uzine au avut producţii similare, la o diferenţă de sub 5.000 de unităţi, pentru ca în decembrie Dacia să aibă un avans de numai 500 de maşini în faţa Ford. Creşterea Ford Otosan a fost posibilă în contextul în care, anul trecut, s-au asamblat 166.400 de maşini Puma, alături de aproape 85.000 de Transit & Tourneo Courier, potrivit Ford Otosan. Dincolo, spre Mioveni, HORSE România, divizie a Horse Powertrain şi furnizor de sisteme de propulsie, a ajuns, prin locaţiile HORSE România din Mioveni, Titu şi Bucureşti, la un total de peste 2.700 de salariaţi, din care 515 lucrează în R&D. „Horse România are acum peste 2.700 de angajaţi datorită recrutărilor şi consolidărilor, iar noi putem produce şi proiecta in-clusiv motoare hibride mild sau plug-in, pe lângă producţie. Avem inclusiv ateliere cu imprimante 3D pentru cupru sau oţel, tocmai pentru a ne creşte eficienţa“, a spus Gabriel Vieru, Horse Romania plant operations director. Aceştia au proiectat de la zero motorul HR18, care echipează SUV-ul Dacia Bigster în versiunea full hybrid. Premiera o reprezintă faptul că, pentru prima dată, un model Dacia a beneficiat de un motor complet nou şi nu unul din portofoliul Renault, iar acesta a fost proiectat în România. „Pro-iectăm pentru HORSE şi motoare pentru hibride, avem peste 500 de ingineri. A treia axă o reprezintă dezvoltarea de motoare pentru o nouă generaţie de carburanţi sintetici, realizaţi de Aramco. Motorul HR18 l-am dezvoltat în România de la faza de concept, la industri-alizare, şi acum se regăseşte pe Bigster. Este produs în Spania, la Valladolid, şi la Bursa, în Turcia“, a spus Lucian Bogdan, powertrain tuning & software global director în cadrul HORSE. 

HORSE România este deţinută de NEW H Powertrain Holding, parte a noii înfiinţate HORSE Powertrain Limited cu sediul la Londra şi deţinută de Renault, Geely şi Aramco, compania saudită de petrol care a livrat şi combustibil sintetic pentru Dacia Sandrider, care a participat la Dakar. HORSE România, divizia locală a HORSE Powertrain Limited, a demarat în aprilie 2024 producţia motorului pe benzină HR12 de 1,2 litri, care va echipa noul Duster III. Capacitatea de fabricaţie instalată este de 450.000 de motoare pe an, inclusiv turnarea pieselor din aluminiu şi finisarea acestora. HORSE România a rulat în 2023 afaceri de 483 mil. euro, în creştere cu 261% faţă de anul anterior, iar profitul net a urcat cu 40%, la 2,65 mil. euro. „Producem aici motoarele HR10 şi HR12 şi avem o capacitate de producţie de 450.000 de mo-toare anual. Acum, capacitatea nu permite un al treilea motor să fie produs aici. Circa 30% din piesele motoarelor sunt realizate in house“, a spus Lucian Bogdan. Renault Mécanique Roumanie (RMR), com-pania înfiinţată în 2008 pentru producţia de cutii de viteze în urma unei investiţii de 214 mil. euro, include în plus şi producţia de motoare, dar şi turnătoria de aluminiu, şi va fi parte a ecosistemului HORSE, care este responsabil de producţia şi proiectarea de motoare cu ardere internă, inclusiv hibride. Renault Mécanique Roumanie era parte a UMCD – Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia. Mai departe, entitatea HORSE include şi producţia de motoare, dar şi turnătoria de aluminiu şi va fi integrată în HORSE, iar par-tea de şasiuri din cadrul UMCD a mers către uzina de vehicule şi, implicit, către Automobile Dacia.  

 

Ce face la Mioveni Horse România, JV-ul dintre Renault, Geely şi Aramco

1.Œ Compania a fost înfiinţată în iunie 2023 preluând activitatea de la Renault Mecanique Roumanie.

2. La Mioveni produce o cutie de viteze la 30 de secunde şi un motor la 45 de secunde; zilnic la turnătorie sunt realizate piese cu o greutate totală de 90 de tone de aluminiu.

3.Ž În 2018 a pornit producţia motorului HR10 şi în 2024 pe cea a motorului HR12.

4. Horse România are 2.702 angajaţi, din care 2.124 la Mioveni, 302 la Titu şi 276 la Bucureşti.

5. Poate produce 450.000 de motoare şi 670.000 de transmisii anual; 40% din motoare şi 30% din cutiile de viteze merg către uzina Dacia de la Mioveni

 

Ce noutăţi are Dacia

1.Œ Comenzile pentru Bigster din România au trecut de 1.200, iar 90% sunt pentru versiunile de top.

2. Uzina produce zilnic aproape 1.400 de maşini, din care 90% sunt Duster şi Bigster, iar 10% sunt Logan, Sandero sau Jogger.

3.Ž 6.856 de salariaţi lucrează în uzina Dacia de la Mioveni.

4. 800 de tone de tablă pe zi consumă uzina pentru a produce maşini. Tabla este numai din import, pro-dusă în Slovacia sau Italia.

5. Aproape 70% din piese sunt commune pentru Duster şi Bigster.

6. 50% este gradul de integrare locală, similar cu cel al Ford Otosan la Craiova.

7. 60% este gradul de robotizare din secţia Caroserie, faţă de 5% în 2008.

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori