Minciuna în CV devine regulă în România: nouă din zece candidaţi vor să păcălească angajatorul

Autor: Adelina Mihai Postat la 20 februarie 2014 5357 afişări

„Scopul scuză mijloacele" nu mai poate fi un principiu după care să se ghideze cei care vor să îşi găsească un nou loc de muncă, iar găsirea unei sclipiri care să sară în ochi recruiterilor dintr-o mare de cv-uri este o misiune din ce în ce mai dificilă. Cosmetizarea CV-urilor, o practică menită să îi facă pe unii candidaţi mai „angajabili" decât pe alţii, pendulează între minciună şi bune intenţii, iar linia dintre cele două elemente devine din ce în ce mai fină.

Minciuna în CV devine regulă în România: nouă din zece candidaţi vor să păcălească angajatorul

CELEBRUL CAZ AL LUI SCOTT THOMPSON, EXECUTIVUL CARE ÎN 2012 OCUPA FUNCŢIA DE CEO AL GIGANTULUI YAHOO!, ILUSTREAZĂ PROBABIL CEL MAI MARE PREŢ AL UNEI MINCIUNI REDACTATE ÎN CV: pierderea, după doar câteva luni, a celei mai înalte poziţii dintr-o companie cu peste 12.000 de angajaţi. Aparent banală, greşeala lui Thompson a fost aceea că a trecut, în CV-ul publicat pe site-ul companiei, faptul că a absolvit facultatea de contabilitate şi calculatoare, când, în realitate, el era doar absolvent de contabilitate.

În România încă nu s-a întâlnit (sau nu a fost făcut public) un caz de o asemenea amploare, însă statisticile existente arată că 9 din 10 candidaţi mint în CV-uri, în general discrepanţele fiind minore. Mai bine de jumătate din cele câteva sute de CV-uri verificate de firma de servicii de tip background screening Mindit au probleme în ceea ce priveşte perioada de angajare, pentru că românii tind să „lege" joburile între ele, de frică să rateze chemarea la interviu pentru că au stat „pe tuşă„ în anumite perioade ale carierei.

ONESTITATEA AR TREBUI ÎNŢELEASĂ CA O REPREZENTARE FIDELĂ A REALITĂŢII, FĂRĂ A EXAGERA PRIN INTERPRETAREA PREA TEHNICĂ A TERMENULUI. Să fii onest nu te împiedică să fii atractiv pentru un angajator, să te «vinzi» bine, dar te motivează să îţi găseşti inspiraţia în lucruri reale din trecutul tău, în locul unora inventate. De fapt, un CV «se scrie» în ani de zile, iar redactarea lui este un exerciţiu de autocunoaştere„, a explicat Irina Arsene, fondator al firmei de servicii de background screening Mindit.

În plus, strategia fostului CEO al Yahoo! nici n-ar funcţiona la noi, câtă vreme specialiştii din domeniul recrutării sunt familiarizaţi cu titulaturile facultăţilor acreditate (mai ales ale celor de stat), aşa că omiterea sau adăugarea unor cuvinte nu îi păcăleşte pe recruiteri.

„Un exemplu îl reprezintă situaţia candidaţilor de la Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, în cadrul căreia studenţii învaţă câteva aplicaţii folosite în contabilitate. În practică însă, mulţi îşi trec în CV-uri doar «Facultatea de Contabilitate şi Informatică». Nu este sănătoasă această abordare, pentru că oamenii din recrutare sunt familiarizaţi cu denumirile acestor specializări şi de multe ori cunosc şi curricula acelor facultăţi, deci nu pot fi păcăliţi„, a spus Mirela Marinescu, recruitment manager în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/minciuna-in-cv-devine-regula-in-romania-noua-din-zece-candidati-vor-sa-pacaleasca-angajatorul-12115729
12115729
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.