Povestea unui tânăr imigrant care, după ce a lucrat pentru unele dintre cele mai mari companii din lume, a decis să îşi deschidă propria afacere, cu care face sute de milioane de dolari

Autor: Andra Stroe Postat la 16 octombrie 2022 13124 afişări

Într-o societate în care digitalizarea schimbă industriile tot mai profund, necesitatea de a deprinde noi abilităţi profesionale e din ce în ce mai accentuată. Ca răspuns la această nevoie şi cu o vastă experienţă ştiinţifică şi academică în spate, Andrew Ng a lansat, în urmă cu zece ani, Coursera, o platformă educaţională online care a ajuns, astăzi, la peste 90 de milioane de utilizatori.

Născut în 1976, în Marea Britanie, în familia unor imigranţi din Hong Kong, Andrew Ng a urmat cursurile Raffles Institution din Singapore şi s-a înscris apoi la Carnegie Mellon University din Pittsburgh, Pennsylvania, la finalul căreia a obţinut o diploma cu trei specializări – informatică, statistică şi economie.

În 1998 a absolvit şi masterul în cadrul Massachusetts Institute of Technology, iar în 2002 a obţinut diplomă de doctorat din partea Universităţii din California. În acelaşi an s-a angajat ca profesor asistent la Stanford, devenind profesor asociat în 2009.

Între 2011 şi 2012 a lucrat la Google, unde a fondat Google Brain, alături de Jeff Dean, Greg Corrado şi Rajat Monga. În 2014 s-a alăturat companiei Baidu ca Chief Scientist, unde a dezvoltat mai multe produse cu ajutorul AI, inclusiv un program de recunoaştere facială şi un chatbot pentru industria sănătăţii. Activitatea sa include, totodată, proiectul Stanford Autonomous Helicopter, care a dezvoltat unul dintre cele mai capabile elicoptere autonome din lume. El a fost membru-cheie şi în cadrul proiectului STAIR (STanford Artificial Intelligence Robot), care a dus la dezvoltarea ROS, o platformă software de robotică open-source utilizată la scară largă.

Ulterior, a lansat deeplearning.ai, o serie de cursuri online de deep learning, iar în 2012 a pus bazele Coursera, una dintre cele mai mari platforme educaţionale din lume, alături de informaticiana Daphne Koller, una dintre preocupările sale majore fiind crearea de oportunităţi de învăţare şi reconversie profesională pentru adulţii din întreaga lume.

Antreprenorul e căsătorit, din 2014, cu Carol E. Reiley şi are doi copii, Nova şi Neo Atlas. Cuplul locuieşte în prezent în Los Altos Hills, California.

În prezent, în jur de 150 de universităţi oferă peste 4.000 de cursuri prin intermediul Coursera. Primele instituţii care s-au alăturat proiectului au fost Princeton, Stanford, Universitatea din Michigan şi Universitatea din Pennsylvania. Anul trecut, compania a ajuns la 92 de milioane de utilizatori şi a înregistrat venituri de 415 milioane de dolari, având o echipă de 1.138 de angajaţi. Printre cele mai populare cursuri de pe platformă se numără: Machine Learning, AI for Everyone (Inteligenţă Artificială pentru toţi – n. red.), Neural Networks and Deep Learning (Reţele neuronale şi deep learning).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.