FMI si UE maresc rezerva valutara a BNR. Guvernul "se bucura de sprijinul deplin" al ambelor institutii
Rezervele valutare la BNR au urcat in septembrie la 32,58 miliarde de euro, fata de 31,55 miliarde de euro la 31 august, informeaza banca centrala, in principal ca efect al banilor veniti de la FMI si UE.
BNR explica aceasta evolutie prin existenta intrarilor de 2,57 miliarde de euro, reprezentand transa a patra a creditului stand-by cu FMI, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv transa a treia a imprumutului de la Comisia Europeana).
In acelasi timp, au avut loc iesiri de la rezerva de 1,54 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.
Analistii BCR, intr-o nota emisa vineri, remarca faptul ca transa de imprumut de la Comisia Europeana, in valoare de 1,2 miliarde de euro, a fost acordata in conditiile in care institutia "a laudat progresele reformelor in Romania, mentionand ca ele se afla in grafic, in ciuda intarzierilor" si ca guvernul Boc "se bucura de sprijinul deplin al FMI si al UE din punctul de vedere al reformelor in sectorul public".
Cu toate acestea, apreciaza BCR, seria de proteste de strada si atacul opozitiei pe mai multe fronturi ar putea alimenta temerile investitorilor, in special ale celor straini, avand in vedere ca "incertitudinea va ramane la cote destul de inalte in urmatoarea perioada".
Rezerva de aur a BNR s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,2 miliarde de euro. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 septembrie au fost de 35,78 miliarde de euro, fata de 34,8 miliarde de euro la 31 august.
Platile scadente in luna octombrie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 90 de milioane de euro.
In virtutea acordului de imprumut cu FMI si UE, Romania a primit pana acum 10,7 miliarde de euro de la FMI si 3,65 miliarde de la UE, iar alte 300 de milioane au venit de la Banca Mondiala.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro