Hobby de CEO. Alexandra Mehedinţu, country manager, Atradius Romania: „Tai chi te învaţă să fii flexibil, dar puternic – trăsături esenţiale pentru orice lider”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 05 octombrie 2024 10 afişări

În business, această practică a învăţat-o să îşi păstreze mintea deschisă şi clară, să anticipeze şi să gestioneze conflicte cu o energie liniştită, dar fermă, şi să inspire echipa prin exemplul propriu de autocontrol şi concentrare. Tai Chi a învăţat-o să gestioneze echilibrul şi să îşi controleze reacţiile, povesteşte chiar Alexandra Mehedinţu.

Acest sport îi oferă country managerului Atradius România o combinaţie unică de relaxare şi focus mental, ceea ce a fost foarte atractiv pentru ea, încă de la început. Gama de hobby-uri pe care le practică mai include grădinăritul, gătitul şi cititul.

Alexandra Mehedinţu conduce operaţiunile Atradius România, parte a unui grup care se numără printer liderii mondiali în furnizarea de servicii de asigurare a creditelor comerciale, garanţii şi servicii de colectare la nivel global. În opinia sa, „Adevăratul leadership înseamnă să împuterniceşti pe alţii să reuşească, construind în acelaşi timp un drum pentru o creştere sustenabilă”, filosofie care reflectă încrederea în echipele pe care le coordonează şi angajamentul său pentru a încuraja colaborarea. Timp de 14 ani, ea a condus proiecte de evaluare a riscului de credit şi de marketing ale grupului ICAP CRIF în Balcani, inclusiv în România, Bulgaria, Serbia, Grecia şi Cipru. Backgroundul său include experienţă în vânzări, marketing, analiză financiară şi comercială, pe parcursul carierei sale gestionând programe de anvergură în peste 30 de ţări din EMEA pentru giganţi globali precum BBDO şi Hewlett-Packard. A supervizat peste 2.500 de distribuitori şi 27 de echipe de vânzări. Alexandra Mehedinţu are o licenţă în Ştiinţe Politice şi una în Comunicare şi a absolvit programul EMBA la IESE Business School din München.

Alexandra Mehedinţu a preluat rolul actual în luna martie a acestui an, în cadrul grupului Atradius, unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de asigurare a creditelor, garanţii şi servicii de colectare a creanţelor, Atradius Crédito y Caución S.A. de Seguros y Reaseguros. Grupul are peste 160 de birouri din 50 de ţări şi este membru al Grupo Catalana Occidente (GCO.MC), unul dintre cei mai mari Asigurători din Spania şi unul dintre liderii pieţei de asigurări de credit comercial din întreaga lume. Produsele oferite protejează companiile din întreaga lume împotriva riscului de neplată atunci când vând bunuri şi servicii pe credit. Sucursala din România a Atradius a fost înfiinţată în ianuarie 2017 şi oferă soluţii de asigurare de credit şi de colectare a creanţelor, având ca obiectiv reducerea expunerii clienţilor săi la riscul de neplată din partea cumpărătorilor cărora le vând produsele şi serviciile. Grupul Atradius a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 2,42 miliarde de euro, în creştere faţă de 2022 (2,36 miliarde de euro). Şi numărul de angajaţi a crescut în acelaşi interval, ajungând anul trecut la 3.500 de persoane faţă de 3.000 în 2022.

Ce hobby aveţi şi cât timp îi dedicaţi? Când şi cum a început interesul pentru această zonă?

Din 2010, practic tai chi chuan, cel mai răspândit stil de arte marţiale chinezeşti, practicat astăzi in lumea întreagă. Tai chi îmbină mişcări fluide, lente, dare care însă nu sunt lipsite de vigoare şi pe meditaţie, promovând sănătatea, echilibrul emoţional şi vitalitatea, fiind mai mult decât o artă marţială, fiind un exerciţiu profund pentru minte, corp şi spirit. Sub îndrumarea maestrului Alex Dong practic stilul yang, care este tradiţional şi cel mai răspândit în China. Pe lângă formele tradiţionale, am explorat şi tehnicile cu sabia dao, care adaugă o dimensiune suplimentară de disciplină şi concentrare. Pornind de la  principiul de bază că „apa curgătoare nu bălteşte niciodată”, tai chi te învaţă să fii flexibil, dar puternic – trăsături esenţiale pentru orice lider. Practicând acest sport am parte de o combinaţie unică de relaxare şi focus mental, ceea ce a fost foarte atractiv pentru mine încă de la început. În plus, îmi place să grădinăresc, să gătesc şi să citesc. Dedic câteva ore pe săptămână acestor activităţi, dar cu siguranţă prioritatea mea principală este familia şi fetiţa mea, care tocmai a început şcoala anul acesta.

Ce corespondenţe există între acest hobby / sport şi afaceri?

În business, această practică m-a învăţat să îmi păstrez mintea deschisă şi clară, să anticipez şi să gestionez conflicte cu o energie liniştită, dar fermă, şi să inspir echipa prin exemplul propriu de autocontrol şi concentrare. Tai chi m-a învăţat să gestionez echilibrul şi să îmi controlez reacţiile. În afaceri, ai nevoie de hotărâre (yang) ca să avansezi, dar şi de claritate şi calm, mai ales în momentele de tensiune. Fiecare mişcare este calculată, ceea ce se aplică şi în luarea deciziilor strategice. Grădinăritul, în schimb, m-a învăţat răbdarea şi importanţa îngrijirii continue şi a oferirii de condiţii optime pentru fiecare plantă – lecţii care sunt valoroase atunci când conduci echipe şi dezvolţi oameni.

Este practicarea unui hobby benefică pentru relaţiile de afaceri / pentru afacere?

Cu siguranţă, un hobby îţi oferă un spaţiu personal unde să te regenerezi, iar acest echilibru interior se reflectă şi în interacţiunile profesionale. Un lider echilibrat, care îşi înţelege limitele şi îşi prioritizează bunăstarea mentală, va aduce acest calm şi echilibru şi în relaţiile de afaceri.

Ce beneficii are hobby-ul pentru dvs.?

Tai chi chuanul mă ajută să îmi păstrez concentrarea şi să îmi reduc stresul, iar grădinăritul mă aduce aproape de natură şi îmi oferă o bucurie simplă, dar profundă, care mă conectează cu natura şi cu cei dragi mie. Gătitul mă relaxează, iar cititul mă ajută să explorez noi perspective, să fiu mereu la zi. Mă bucură mult faptul că, pe lângă echilibrul pe care aceste hobby-uri mi-l aduc între viaţa personală şi cea profesională, ele mă ajută să mă conectez şi mai bine cu fetiţa mea, care e la rândul ei fascinată de citit, grădinărit, gătit, dar şi de hobby-uri care sunt doar ale ei.

 Există regulile aplicabile în hobby şi în afaceri? Dacă da, care?

Prima regulă în orice hobby este să îţi placă ce faci. La fel şi în afaceri, dacă îţi place ce faci, totul e OK. Dacă nu îţi place, nu vei putea avea rezultate şi nu va fi ceva durabil. Dacă e să mă gândesc la tai chi chuan, regula de bază este să fii atent la fiecare mişcare, să ai control şi răbdare şi să fii în echilibru. Aceste principii sunt esenţiale şi în afaceri: să îţi analizezi bine paşii şi să nu te grăbeşti să reacţionezi, să înţelegi mediul şi să îţi fructifici punctele tari. Din grădinărit am învăţat că ai nevoie de consecvenţă şi îngrijire constantă pentru a obţine rezultate. La fel şi în afaceri, continuitatea şi dedicarea pe termen lung sunt esenţiale pentru succes.

Care sunt regulile obligatorii în sport / hobby şi afaceri?

Pentru orice performanţă, fie că este vorba de sport, hobby sau afaceri, sunt esenţiale perseverenţa, răbdarea şi consecvenţa. Este important să faci cu plăcere ceea ce faci, să îţi dozezi efortul pentru a evita burnoutul şi să ai un mentor sau un ghid  / o echipă care să te susţină şi să ajute să creşti şi să te dezvolţi. În sport şi hobby-uri, această abordare asigură progresul constant şi satisfacţia personală. În afaceri, aceleaşi principii contribuie la atingerea obiectivelor şi la dezvoltarea unei cariere de succes. Fiecare domeniu necesită o dedicare continuă şi o viziune pe termen lung pentru a obţine rezultate remarcabile.

Ce tip de sport / hobby nu aţi practica niciodată? De ce?

Niciodată nu spun niciodată. Sunt deschisă oricăror activităţi care mă fac să ies din zona de confort şi îmi oferă oportunităţi de învăţare şi dezvoltare personală. Cred că explorarea diferitelor experienţe poate aduce perspective noi şi poate contribui la creşterea personală. Totuşi, aş evita activităţile care sunt contrare valorilor mele fundamentale sau care prezintă riscuri semnificative pentru sănătate şi siguranţă. În rest, sunt dispusă să încerc şi să învăţ din orice experienţă care contribuie la dezvoltarea mea personală şi profesională.  

PREFERINŢE

CUVÂNT:  Autenticitate

CARTE: „Alchimistul”, de Paolo Coelho

PERSONALITATE: Jane Goodall

SPORTIV: Simona Halep

TIP DE VACANŢĂ: Safari

DESTINAŢIE DE VACANŢĂ: Africa

CORESPONDENŢE

În business, practicarea  Tai chi a învăţat-o să-şi păstreze mintea deschisă şi clară, să anticipeze şi să gestioneze conflicte cu o energie liniştită, dar fermă, şi să inspire echipa prin exemplul propriu de autocontrol şi concentrare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.