Piaţa crypto nu pleacă nicăieri. Care sunt principalele tendinţe în piaţa crypto în 2025 din perspectiva antreprenorilor şi investitorilor români din crypto?
Devine tot mai greu de crezut că piaţa crypto va dispărea în viitorul apropiat, pe măsură ce bitcoin (BTC) a trecut de pragul de 100.000 de dolari, într-o piaţă cu o capitalizare de peste 3.000 de miliarde de dolari, din care fac parte peste 11 milioane de criptomonede. Investitorii instituţionali, noua eră Trump, tokenizarea activelor tradiţionale sau frenezia meme coin transformă ciclul actual de piaţă într-unul atipic pentru crypto. Într-un context cu mulţi „poate” şi „dacă”, BUSINESS Magazin a discutat cu experţi din piaţă pentru a încerca să afle despre ce va fi anul 2025 în piaţa crypto.
Piaţa crypto a revenit în prim-plan în anul 2024, după ce BTC, prima şi cea mai mare criptomonedă, a înregistrat o creştere de circa 120% pe parcursul anului, depăşind în premieră pragul de 100.000 de dolari pentru 1 BTC. La începutul anului 2025, la 20 ianuarie, BTC a atins pentru scurt timp un nou record, de peste 109.000 de dolari.
Evoluţia pozitivă a preţului BTC a fost influenţată de mai multe evenimente pe parcursul anului 2024, începând cu lansarea primelor ETF-uri (exchange traded funds), specializate pe bitcoin, pe bursa americană. Un ETF al BlackRock a ajuns la active de 50 de miliarde de dolari în mai puţin de un an de la lansare, marcând astfel intrarea investitorilor instituţionali cu un avânt mai mare în piaţa crypto.
Un alt eveniment din 2024, care coincide în mod istoric cu un nou val de creştere pe crypto, este halvingul, care are loc o dată la aproximativ patru ani şi care înseamnă înjumătăţirea recompensei pe care o primesc minerii care validează tranzacţiile pe blockchain. Recompensa a scăzut de la 6,25 BTC la 3,125 BTC. Halvingul contribuie la premisele de creştere pentru că presupune, de fapt, o încetinire a ritmului în care apare ofertă nouă disponibilă în piaţă.
Peste toţi aceşti factori a venit campania electorală a lui Donald Trump, care a reuşit să câştige un nou mandat la Casa Albă. Deşi în trecut era un critic puternic al pieţei crypto, Trump s-a poziţionat drept aliat în campania electorală şi a promis dereglementare, a afirmat că vrea să facă din SUA capitala crypto a lumii şi că va crea premisele pentru ca Statele Unite să acumuleze o rezervă strategică de bitcoin. Ba chiar anturajul şi familia Trump au lansat mai multe criptomonede în ultimul an.
„Nu are nicio importanţă că 2024 e anul în care BTC a ajuns la 100.000 de dolari. Faptul că a ajuns acolo e doar consecinţa faptului că politicul a înţeles rolul geostrategic pe care BTC poate să îl aibă”, crede Vlad Mercori, CEO al StakeBorg, companie care dezvoltă un hub educaţional prin care promovează adopţia crypto şi blockchain în România.
Investitorii instituţionali americani, şi nu numai, au mai cochetat cu piaţa crypto şi în 2021-2022. Însă, la finalul anului 2022, a avut loc falimentul FTX, al treilea cel mai mare exchange crypto din lume, concomitent cu ambiţia fostei administraţii SEC, autoritatea americană de supraveghere financiară, de a intra puternic cu reglementări şi investigaţii în piaţa crypto.
Toate acestea au ţinut majoritatea investitorilor instituţionali departe până în 2024, când ETF-urile pe bitcoin şi schimbarea poziţionării SUA pe crypto, odată cu noua administraţie Trump, cel puţin la nivel declarativ, au generat un nou apetit pentru instituţionali. Totuşi, aceştia se rezumă de cele mai multe ori doar la BTC, nu şi la alte active crypto.
Sunt şi investitori instituţionali care au cumpărat constant BTC, cum e cazul companiei americane MicroStrategy, care deţine în prezent aproximativ 2% din toată oferta BTC din piaţă.
„Mai sunt şi alte companii americane care au început să cumpere BTC şi ETF-uri care au deja sute de mii de BTC, unde sunt în principal investitori instituţionali americani. Pentru americani, BTC devine o chestiune de securitate naţională şi va fi un vehicul de reglare la nivel geopolitic. Asta se întâmplă în prezent.”, adaugă Mercori.
Intrarea puternică a investitorilor instituţionali schimbă regulile jocului, adică aliniază factorii la care reacţionează BTC şi întreaga piaţă crypto la reperele şi evenimentele la care reacţionează celelalte pieţe de tranzacţionare, în care instituţionalii fac jocul, cum sunt pieţele de acţiuni. S-a putut observa în 2024 că piaţa crypto a reacţionat la reduceri de dobânzi, spre exemplu, la fel ca pieţele tradiţionale.
„Atâta timp cât BTC a devenit un vehicul în principal instituţional, cred că numărul investitorilor de retail va fi tot mai mic, pentru că deja atinge sume mari. (...) În momentul în care BTC a devenit instituţional, toată piaţa este profund afectată de ce se întâmplă la nivel macro. Ceea ce noi vedem că impactează pieţele de acţiuni, de la politica monetară până la inflaţia din America, va impacta şi piaţa crypto. Dacă se vede în BTC, automat se vede şi în restul pieţei crypto.”
Piaţa crypto nu este încă o piaţă a investitorilor instituţionali, crede Marius Morra, CEO şi cofondator al platformei locale de exchange crypto Tokero, care are 75.000 de utilizatori. Chiar şi atunci când va fi, piaţa va avea în continuare oportunităţi pentru investitori.
„Cred că nu suntem încă atât de aproape şi asta e o veste bună pentru retail, că poate încerca să exploateze această piaţă. La un moment dat, s-ar putea să nu mai fie la fel de atractivă pentru investitorii de retail dacă cei mari sunt cei care dau tonul. Deşi, dacă ne uităm şi la bursă, oamenii vor să facă bani, ceea ce nu e greşit. Şi pe bursă avem mulţi instituţionali, dar investitorii de retail continuă să facă bani. La fel se va întâmpla şi în crypto.”
2025, încotro?
Preţul BTC este de 96.000 de dolari luni, 17 februarie, la momentul redactării acestui articol, la o capitalizare de piaţă de peste 1.900 de miliarde de dolari, conform platformei CoinMarketCap, care calculează o medie a cotaţiilor de pe mai multe platforme de exchange. Astfel, BTC a înregistrat o scădere de peste 10% faţă de maximul istoric atins în urmă cu mai puţin de o lună.
Dintr-o perspectivă de tranzacţionare, BTC a intrat în 2024 într-un ciclu de creştere, iar Paul Achim, trader şi analist specializat în piaţa crypto, crede că anul 2025 ar trebui să aducă preţul maxim al BTC din acest ciclu de piaţă. Analiştii şi investitorii speculează că acest preţ maxim ar putea fi la 180.000-190.000 de dolari, iar cei mai optimişti îl văd chiar şi la peste 300.000 de dolari.
„În 2025 mă aştept să atingem un maxim al BTC pentru acest ciclu”, spune Paul Achim, care vede acest maxim mai jos de 200.000 de dolari. „Nu e neapărat greu de crezut că am putea ajunge la 200.000 de dolari. Undeva sub 200.000 de dolari văd şi eu ca potenţial maxim, dar nu înseamnă că vom atinge neapărat acel potenţial maxim. Piaţa tinde să ne surprindă de obicei, deci nu aş spune că asta e o certitudine.”
Piaţa crypto a crescut în mod accelerat şi, în timp, au apărut noi şi noi criptomonede. Există peste 11,5 milioane de criptomonede astăzi în piaţă, conform CoinMarketCap, comparativ cu mai puţin de 500 în perioada 2013-2014, respectiv mai puţin de 3.000 în 2018, după cum notează CoinTelegraph.
Toate criptomonedele, în afară de BTC, sunt denumite generic „altcoins” de către investitorii din piaţă. Luni, 17 februarie, capitalizarea totală a pieţei crypto este de peste 3.200 de miliarde de dolari, din care BTC reprezintă peste 1.900 de miliarde de dolari, iar ETH (Ethereum), cel mai mare altcoin, reprezintă peste 334 de miliarde de dolari.
Cu alte cuvinte, BTC reprezenta aproape 60% din întreaga piaţă, iar ETH aproape 10%. În mod obişnuit, creşterea BTC declanşează creşterea ETH şi, odată cu aceasta, creşterea întregii pieţe crypto. Însă ciclul actual s-a desfăşurat mai atipic.
„De-abia după ce BTC se stabilizează peste o anumită bornă şi are un trend foarte clar de creştere încep investitorii să aibă încrederea necesară pentru a diversifica în altcoins. În momentul de faţă, piaţa este destul de pregătită să facă asta, dar nu se întâmplă, ceea ce îi nelinişteşte pe mulţi. De ce se întâmplă asta? Răspunsul este Ethereum, care, pentru majoritatea investitorilor, e un fel de far călăuzitor în privinţa altcoins. Şi, până nu vedem o revenire a Ethereum, investitorii nu au încrederea să facă tranziţia spre celelalte criptomonede.”
Revenirea Ethereum este amânată de o serie de probleme interne cu care se confruntă echipa care dezvoltă proiectul, dar analistul se aşteaptă ca piaţa să înregistreze un aşa-numit „altcoin season”, adică o creştere a celorlalte criptomonede pe lângă BTC, până la finalul acestui ciclu de creştere.
„Sunt destul de sigur că vom avea în 2025 un altcoin season puternic, chiar dacă foarte multă lume deznădăjduieşte în momentul de faţă, nu prea mai vede luminiţa de la capătul tunelului, din ce văd din interacţiunile din piaţă. Unii investitori cred că poate nu vom mai vedea acest altcoin season, că se va stinge totul în faţă, dar eu nu cred asta, chiar cred că şi acest ciclu se va finaliza cu o scădere abruptă a dominanţei BTC.”
De aceeaşi părere este şi Marius Morra, care consideră că celelalte criptomonede au perspective de creştere pe măsură ce preţul BTC creşte şi devine inaccesibil pentru mulţi investitori. „Poţi cumpăra o bucăţică mică de BTC, dar e şi componenta asta emoţională, că vrei să deţii o unitate. Or, o unitate la 100.000 de dolari e foarte scumpă pentru foarte multă lume. Şi toţi acei investitori se orientează către altcoins.”
„Poţi cumpăra o bucăţică mică de BTC, dar e şi componenta asta emoţională, că vrei să deţii o unitate, ori o unitate la 100.000 de dolari e foarte scumpă pentru foarte multă lume. Şi toţi acei investitori se orientează către altcoins.”
Ethereum a ajuns să joace un rol atât de important în piaţa crypto, să fie al doilea după bitcoin, pentru că a fost primul blockchain funcţional şi adoptat la scară largă din categoria considerată „layer 1”, adică un blockchain de tip ecosistem, pe care alţii au oportunitatea şi instrumentele să dezvolte şi să lanseze criptomonede. În timp au apărut şi alte ecosisteme care câştigă teren.
„În continuare, când spui crypto, spui BTC, în continuare vorbim de o dominanţă majoră în tot ce înseamnă crypto şi cred că vor rămâne destul de corelate până vine şi ameninţă cineva foarte puternic poziţia BTC, care ar putea fi un Ehtereum, poate să fie un Solana, cărţile încă nu au fost aruncate şi cred că vom mai avea parte de multe surprize în lumea crypto.”
Unele dintre cele mai active ecosisteme în ultimii ani sunt cele care facilitează crearea aşa-numitelor criptomonede de tip meme coin. Un meme coin este o criptomonedă care nu are în spate nicio promisiune că va livra un proiect, ci doar popularitatea unui subiect în mediul online.
Printre cele mai cunoscute exemple de meme coin sunt Dogecoin sau Shiba Inu. Unele meme coin ajung subiect de dispută juridică în SUA, cum a fost cazul recent al criptomonedei HAWK, lansată de Haliey Welch, o tânără de 20 de ani din SUA care a devenit celebră pe internet în urma unui videoclip viral. Criptomoneda HAWK a fost lansată pe 4 decembrie 2024 şi a înregistrat creşteri semnificative, înainte ca preţul să scadă cu 95% în doar câteva zile, ceea ce i-a determinat pe investitori să o acuze pe Haliey Welch de o schemă de „pump and dump”.
Într-o astfel de schemă, cei care lansează proiectul ajung să controleze o mare parte din ofertă şi cresc artificial preţul unui activ pentru a atrage banii altor investitori, iar apoi vând coordonat astfel încât fondatorii sunt singurii care rămân cu profit. Ea a respins acuzaţiile, dar investitorii au decis să meargă în tribunal. În mod controversat, anturajul şi familia Trump au lansat criptomonedele de tip meme coin $TRUMP şi $MELANIA la începutul anului 2025, chiar înainte de învestirea lui Donald Trump la Casa Albă.
Criptomoneda $TRUMP a fost lanată vineri, 18 ianuarie, iar criptomoneda $MELANIA a fost lansată duminică, 20 ianuarie. Ambele au atins rapid câte un maxim istoric şi apoi au scăzut cu 80-90% în următoarele săptămâni. Potrivit Reuters, anturajul Trump a strâns aproape 100 de milioane de dolari doar din comisioane de tranzacţionare pe $TRUMP în primele două săptămâni, dar investitorii încă aşteaptă revenirea preţului.
Accelerarea valului de meme coin şi poziţionarea unor ecosisteme precum Solana sau Sui pentru a capta această oportunitate a făcut ca în piaţa crypto să apară astăzi mii de proiecte noi în fiecare zi. „Solana a făcut o mutare smart şi au zis ok, dacă vreţi să vă jucaţi cu meme coin, vrem să oferim noi jucăria. Şi au făcut tot procesul cât mai simplificat, cu template-uri, încât îţi ia 1 minut să îşi creezi propria criptomonedă. Şi asta a dus la explozia meme coin. Şi apoi alţii au replicat modelul Solana”, explică Paul Achim.
El îi sfătuieşte pe cei interesaţi de fenomenul meme coin să încerce să profite de el prin investiţii în platformele care facilitează acest fenomen, nu în criptomonede în sine.
„E o treabă profund speculativă şi nu aş îndemna pe nimeni să investească în aşa ceva. Ce pot face cei care vor să profite de treaba asta este să investească în monedele ecosistemelor care au atras toată acestă lichiditate şi unde este cea mai mare activitate de meme coins, cum e Solana sau Sui. E foarte greu să speculezi o monedă care nu are niciun fel de valoare intrinsecă şi să speri că o să ai sorţi de zibândă. Cel mai înţelept e să capitalizezi pe urma activităţii blockchain-ului respectiv, pe fondul faptului că se creează foarte multe meme coins acolo.”
Printre tendinţele semnalate de cei care au discutat cu Business Magazin pentru anul 2025 se numără segmentul de agenţi AI, care înseamnă atât utilizarea lor în tranzacţionarea crypto, cât şi proiecte crypto care vor specula la nivel de marketing şi narativă prin asocierea cu AI.
O altă tendinţă pentru 2025 este tokenizarea activelor tradiţionale. BlackRock, cel mai mare manager de active din întreaga lume, a cerut la începutul anului 2025 autorităţilor americane să legifereze tokenizarea unor instrumente de investiţii precum acţiunile sau obligaţiunile. Tokenizarea înseamnă spargerea lor în mai multe bucăţi, dând naştere unor pieţe secundare de tranzacţionare.
„Cred că vom vedea în 2025 o tokenizare tot mai agresivă a tuturor activelor pe care le avem în jurul nostru, vom vedea acţiuni tokenizate spre exemplu. Astăzi dacă vreau să cumpăr 0,5% dintr-o acţiune Apple şi să o tranzacţionez nu se poate, dar se va putea. Vedem şi în România o tokenizare a activelor imobiliare”, spune Vlad Mercori.
El consideră că o altă tendinţă pentru anul 2025 va veni din utilizarea BTC drept garanţie pentru accesarea de împrumuturi. Platforma globală de exchange Coinbase a implementat deja această funcţionalitate.
„Cred că vom vedea un hibrid între zona de finanţe descentralizate şi cea de finanţe centralizate. Dau un exemplu. În momentul de faţă, dacă ai BTC şi vrei să fii lichid, trebuie să vinzi BTC. Când băncile vor accepta BTC ca garanţie ca să împrumut dolari, atunci nu mai sunt nevoit să vând BTC. Dacă nu mai vând, e mai puţin BTC la vânzare şi pune presiune pe preţ.”
În ceea ce priveşte noua eră Trump, pe de o parte investitorii nu sunt de acord cu mutările pe care le face anturajul preşedintelui american în piaţa crypto, întrucât ar putea dăuna pieţei pe termen lung prin lansarea propriilor criptomonede, însă aceştia se aşteaptă şi la un impact pozitiv, datorită orientării declarate spre dereglementare.
„Deocamdată toată lumea e euforică, că avem un preşedinte SUA care vorbeşte atât de apreciativ dintr-odată despre bitcoin, dar o să vedem şi reversul medaliei cât de curând”, crede Paul Achim.
Pe repede-înainte
Au trecut mai bine de doi ani de când Sebastian Burduja, atunci ministrul Digitalizării, anunţa cu fast la Paris, la un eveniment organizat de MultiversX (ex-Elrond Network), că România vrea să fie în avangarda inovaţiei pe crypto. Dar nu s-a întâmplat nimic.
Nu ştim încă ce înseamnă piaţa crypto pentru români şi pentru România, nu avem o dimensiune reală a numărului de investitori, a deţinerilor pe care le au sau al companiilor care dezvoltă proiecte crypto în România. George Rotariu, CEO-ul Bitcoin România, estima în decembrie 2024 că deţinerile investitorilor români în piaţa crypto au ajuns la minim 5-10 miliarde de dolari.
România se pregătea să obţină o dimensiune mai clară a pieţei crypto la români în urma amendamentului prin care fostul parlamentar Sabin Sărmaş a inclus într-o aministie fiscală mai amplă şi o excepţie fiscală temporară pentru investitorii în crypto. Însă fostul preşedinte Iohannis a atacat amnistia fiscală la CCR. Sărmaş cita în noiembrie estimări care arătau că că în România sunt între 350.000 şi 600.000 de investitori în crypto.
Acum, în februarie 2025, Ministerul de Finanţe a anunţat că vrea să reglementeze pe repede-înainte spaţiul crypto din România, pentru a avea o concluzie şi un nou cadru de reglementare înainte de alegerile prezidenţiale din luna mai.
Proiectul nu era public până la redactarea acestui material, însă sursele din piaţă au explicat că ar fi vorba de un cadru de reglementare coordonat de trei instituţii: Banca Naţională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Ministerul Finanţelor. Companiile şi investitorii locali din piaţa crypto nu au fost consultaţi în niciun fel în procesul de reglementare, deşi discută public despre nevoia de a avea un astfel de dialog în România de câţiva ani deja.
„Eu am văzut proiectul şi pot să spun că industria crypto va fi reglementată de două tipuri de oameni, unii care nu o înţeleg şi unii care nu o suportă. Se garantează faptul că în România nu va fi sub nicio formă un loc în care diferite companii din zona crypto să vină să îşi ia licenţa. Garantat nu va veni nimeni. Inclusiv companiile din România se vor duce în altă parte”, comentează Vlad Mercori.
De cealaltă parte, Marius Morra, care dezvoltă compania locală Tokero alături de Sabin Simionescu începând cu 2017, a cerut de mai multe ori un dialog public în privinţa reglementării, dar nu a ajuns nicăieri.
„România este departe de a deveni un hub crypto şi ne temem că se pierde un timing important pentru acest lucru ce ar reprezenta un mare avantaj de afirmare a României în regiune şi în lume”, comentează Marius Morra.
Vlad Mercori, CEO StakeBorg
„În momentul în care BTC a devenit instituţional, toată piaţa este profund afectată de ce se întâmplă la nivel macro. Ceea ce noi vedem că impactează pieţele de acţiuni, de la politica monetară până la inflaţia din America, va impacta şi piaţa crypto.“
„În continuare, când spui crypto, spui BTC şi cred că vor rămâne destul de corelate până vine şi ameninţă cineva foarte puternic poziţia BTC, care ar putea fi un Ethereum, poate să fie un Solana. Cărţile încă nu au fost aruncate şi cred că vom mai avea parte de multe surprize în lumea crypto.“
Marius Morra, cofondator şi CEO al Tokero
„În 2025 mă aştept să atingem un maxim al BTC pentru acest ciclu. (...) Nu e neapărat greu de crezut că am putea ajunge la 200.000 de dolari. Undeva sub 200.000 de dolari văd şi eu ca potenţial maxim, dar nu înseamnă că vom atinge neapărat acel potenţial maxim. Piaţa tinde să ne surprindă de obicei, deci nu aş spune că asta e o certitudine.“
Paul Achim, analist şi trader în piaţa crypto
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro